Spoločenstvo národov smúti za "prívetivou a láskavou" kráľovnou Alžbetou II

NETKY.SK • 9 September 2022, 09:24 • 2 min
Spoločenstvo národov smúti za "prívetivou a láskavou" kráľovnou Alžbetou II

Naí Dillí - Lídri britského Spoločenstva národov v reakciách na úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. oceňujú, akou bola inšpiratívnou, dôstojnou a výnimočnou líderkou, sumarizovala vo štvrtok vo svojej správe agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Lídri britského Spoločenstva národov v reakciách na úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. oceňujú, akou bola inšpiratívnou, dôstojnou a výnimočnou líderkou, sumarizovala vo štvrtok vo svojej správe agentúra AFP.
      Pripomenula, že Alžbeta II. sa po svojom nástupe na trón v roku 1952 stala hlavou Spoločenstva národov - združenia zloženého prevažne z bývalých území Britského impéria, ktoré sa rozprestiera na šiestich kontinentoch.
  

img

 

    Mnohé z 56 členských krajín tohto bloku získali nezávislosť práve počas Alžbetinho vládnutia - keď sa v Afrike a Ázii presadili dekolonizačné hnutia.
      "Nikdy nezabudnem na jej srdečnosť a láskavosť," vyjadril sa o zosnulej Alžbete II. Na Twitteri indický premiér Naréndra Módí. Dodal, že Alžbeta bola svojej krajine a ľudu "inšpiratívnou vodkyňou".
      Prezident susedného Pakistanu Árif Alví vo svojej reakcii označil Alžbetu II. za "výnimočnú a dobrotivú vládkyňu" a jej odchod zanecháva obrovské prázdno. Alžbeta II. však bude "zlatými písmenami zapísaná v análoch svetových dejín".
      Maldivský prezident Ibráhím Muhammad Sulih uviedol, že kráľovná bola "žiarivým príkladom služby verejnosti, húževnatosti a oddanosti vlastnej krajine".
      Austrálsky premiér Anthony Albanese, ktorý napriek tomu, že je zaprisahaným republikánom, vzdal hold Alžbete II. a povedal, že jej smrť znamená "koniec jednej éry". "Skončila sa historická vláda a dlhý život zasvätený povinnostiam, rodine, viere a službe," povedal.
      Jeho novozélandská kolegyňa Jacinda Ardernová uviedla, že v posledných dňoch s obavami sledovala správy o kráľovninom zdravotnom stave a v súvislosti s jej skonom vyjadrila hlboký smútok. "Pre nás bola obdivovanou a rešpektovanou panovníčkou. Pre nich bola matkou a babičkou," uviedla.
      Kanadský premiér Justin Trudeau povedal, že kráľovná "navždy zostane dôležitou súčasťou" dejín jeho krajiny. Bude na ňu spomínať pre jej "múdrosť, súcit a srdečnosť".
      Líder afrického štátu Malawi Lazarus Chakwera uviedol, že Alžbeta II. sa "ako priateľ Malawi navždy vryje do našich sŕdc a nezmazateľne sa zapíše do našej histórie, ktorú pozitívne formovala viac spôsobmi, než sa dá vyjadriť slovami".
      K politikom prejavujúcim sústrasť britskej kráľovskej rodine, britskej vláde a národom Británie i Spoločenstva národov sa pridal aj prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa, hoci jeho krajina má po svojom vystúpení zo Spoločenstva národov s Londýnom chladné vzťahy.
      AFP doplnila, že britské Spoločenstvo národov sa v posledných rokoch otvorilo aj krajinám, ktoré nikdy neboli britskými kolóniami, pretože sa snaží udržať si svoj význam v meniacom sa svete. Medzi takýchto jeho členov teraz patrí bývalá portugalská kolónia Mozambik, ako aj Gabon a Togo, ktorí sa pripojili 25. Júna a boli kedysi pod nadvládou Francúzska.
      "Kráľovná Alžbeta II. bola veľkou priateľkou Afriky a Afrika jej to oplácala náklonnosťou," vyhlásil vo štvrtok gabonský prezident Ali Bongo.
      Profesor medzinárodných vzťahov na King's India Institute v Londýne Harsh V Pant pre agentúru AFP konštatoval, že Alžbeta II. bola "hnacou silou" v Spoločenstve národov a jej smrť vyvolá otázky o budúcnosti tohto zoskupenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies