Vôňa minulosti: Vedeli ste, že na jarmokoch si mládenci vyberali svoje vyvolené a chlapi sa medzi sebou tĺkli?

NETKY.SK • 9 September 2022, 07:43 • 2 min
Vôňa minulosti: Vedeli ste, že na jarmokoch si mládenci vyberali svoje vyvolené a chlapi sa medzi sebou tĺkli?

Malí aj veľkí, vysokí aj nízki, takí aj onakí, sa tešia na jarmoky, lebo do miest sa aspoň na niekoľko dní prinesie niečo nevšednejšie. Dospelejší a aj zodpovednejší sa možno trochu starostia pri pomyslení, o koľko drobných bude peňaženka ľahšia, ale aj tak sa ide, kupuje a vychutnáva.

slovakia

left justify in out

 

Jarmok v histórii nie je nič neznáme, má dlhú tradíciu, ktorá ho predurčuje ešte dlhšie žiť, lebo ak pretrval po toľké roky a prekonal aj zmeny v spoločnostiach, potom určite nezmizne len tak.

Jeho počiatky siahajú do 13. storočia, a usporiadať ho nemohol hocikto, mestá dostávali kráľovské povolenia, spísané vo výsadných listinách, ktoré navyše aj presne vymedzovali, kedy a dokedy bude trvať.

 

Trhy

 

Vtedajšie jarmoky fungovali na princípe trhov, pulty stánkov sa priam otriasali, čo boli také preplnené. Zohnať ste si mohli všeličo, na čo vám fantázia prikývla, lebo predávajúci ponúkali sliepky, keramiku, také aj hentaké čižmičky, medovníkové srdcia, periny alebo aj sušené bylinky.

Obzvlášť naradostené bývali dievčence, pre ženskú časť bol totiž zriadený obchodík s čačkami aj oblečením, takže prehovorili mamky či babky a už aj si po niečo zašli a potom sa chválili, čo na jarmoku pozháňali.

 

Zabávalo sa

 

Okrem praktického účelu slúžil, prirodzene, jarmok aj na zábavu, a tak do jeho priebehu pribúdali tancovačky, bábkové divadlá, dokonca sa aj horlivo súťažilo.

Pre ženbychtivých mládencov to bola príležitosť ako hrom, aby ohúrili svoje vyvolené a dali im, ale aj ostatným najavo, kto si získal ich srdcia a komu patrí prvé miesto v mysli.

 

„Tu máš medovníček,“ podaroval, napríklad, chlapec dievčine sladkú dobrotu a jej stačilo iba to, aby pochopila, že o ňu prejavuje romantický záujem. Bola to tradícia, že sa nežnejšiemu pohlaviu darovávalo niečo zo stánkov, aby sa aj bez otázky spýtalo, či ony majú rovnaké pocity a či by mohli pokračovať nie ako priatelia, ale ako pár.

 

Bili sa

 

Na jarmoku dochádzalo aj k potýčkam, chlapi sa zvykli dosť rozbujačiť a potom medzi sebou viedli nielen slovné bitky, ale, žiaľ, aj tie fyzické. Čo im však treba uznať je skutočnosť, že sa nehnevali dlho, na uliciach povystrájali, nakričali a aj sa potĺkli, a potom uzatvorili prímerie.

„Ideme si dať pivo!“ kričali jeden na druhého a poponáhľali sa do krčmičiek, aby zapili skončený deň a pripili si na nesmrteľnú mužskú silu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona