REPORTÁŽ Zložité očné operácie – transplantácie rohovky

NETKY.SK • 5 September 2022, 12:00 • 2 min
REPORTÁŽ Zložité očné operácie – transplantácie rohovky

BRATISLAVA - Až dve tretiny všetkých transplantácií rohovky na Slovensku vykonávajú na bratislavskej klinike CMO. Na to, ako takáto operácia vyzerá, sme sa opýtali odborníkov priamo na tejto klinike.

slovakia

left justify in out

 

 

 

Rohovka je priehľadná časť obalov oka, umožňuje vniknutie svetla do vnútroočných priestorov a zároveň je to štruktúra s najväčšou optickou mohutnosťou. Jej priehľadnosť, správna hrúbka a zakrivenie sú základným predpokladom pre kvalitný zrak.

 

Rohovka sa skladá z troch základných vrstiev. Povrchová vrstva, nazývaná epitel, má ochrannú funkciu a je krytá slzným filmom, stredná vrstva (stróma) je akousi kostrou rohovky, udáva pevnosť, hrúbku a zakrivenie rohovky. Najvnútornejšou vrstvou rohovky je endotel, ktorého hlavná úloha spočíva v odčerpávaní vody zo strómy naspäť do vnútroočného priestoru.

 

img

 

Pri narodení máme asi 4 000 až 6 000 endotelových buniek na mm štvorcový. Ak ich počet poklesne pod 500 až 700 na mm štvorcový, začne sa v rohovke hromadiť voda a pacientovi začína klesať zraková ostrosť. Rohovka je opuchnutá a začína sa mliečne kaliť. Pri ďalšom poklese endotelových buniek dochádza k poklesu zraku až na úroveň vnímania len svetla a tmy. Prienikom vnútroočnej tekutiny cez celú rohovku, ktorá sa celá mliečne skalí, vznikajú bolesti. Zlyhanie endotelu je jednoznačne najčastejším dôvodom na transplantáciu rohovky.   

 

 

Medzi najčastejšie indikácie na vykonanie niektorého typu transplantácie rohovky patria:

 

Dysfunkcia rohovkového endotelu – poruchy funkcie endotelu ako napríklad bulózna keratopatia,  Fuchsová endotelová dystrofia, zadná polymorfná dystrofia endotelu, prípadne iné typy dystrofie

 

Pokročilé štádium ochorenia keratokonus

 

Závažné infekcie alebo zranenia rohovky

 
Transplantácia rohovky v CMO

 

img

 

„Transplantácie rohovky sme v režime bez hospitalizácie pacienta začali vykonávať ešte v roku 2008 ako prvé pracovisko na Slovensku a odvtedy počet našich pacientov neustále narastá. V súčasnosti vykonávame tri štvrtiny všetkých rohovkových transplantácií na Slovensku, hovorí Dr. Eva Vidová, riaditeľka kliniky.

 

„Prvú zadnú lamelárnu keratoplastiku (čiastočnú transplantáciu rohovky) na Slovensku urobil v rok 2008 na našej klinike v Bratislave docent Pavel Studený, prednosta tretej očnej kliniky FN Královské Vinohrady v Prahe, ktorý bolv tom čase naším hosťujúcim lekárom. Zároveň išlo o vôbec prvú transplantáciu rohovky v režime jednodňovej chirurgie, čiže bez hospitalizácie pacienta,“ vysvetľuje.

 

 Postupne do jednodňovej chirurgie zaviedli všetky metódy transplantácií rohovky – perforujúcu (celkovú) keratoplastiku a prednú lamelárnu keratoplastiku, dokonca aj autológne a alogénne transplantácie germinatívnych buniek. Na pracovisku CMO však vykonávajú len minimum transplantácií rohoviek v plnej hrúbke, až 95% všetkých transplantácií sú práve lamelárne transplantácie, kedy transplantujú iba poškodenú časť rohovky.

 

img

 

 Pre pacienta sú schopní vybrať tú najvhodnejšiu metódu lamelárnej  transplantácie (PDEK, DMEK, DSAEK, ut-DSAEK, DALK), pričom tento výkon na klinike hradia všetky zdravotné poisťovne. 

 

„Naše centrum je na Slovensku priekopníkom a lídrom v lamelárnych transplantáciách, pričom transplantácie rohovky vykonáva  primár našej kliniky MUDr.  Roman Ondreička so svojím tímom, ktorý patrí na Slovensku k priekopníkom v tejto oblasti,“ dodáva MUDr. Vidová.

 

Metódy transplantácie rohovky

 

Perforujúca (celková) transplantácia rohovky – transplantácia rohovky v celej jej hrúbke
Lamelárna (čiastočná) transplantácia rohovky – transplantácia len tej časti rohovky, ktorá je poškodená

Doposiaľ najplnohodnotnejšou náhradou rohovky je ľudská  rohovka iného človeka (mŕtveho darcu). Celosvetovým trendom je meniť vždy len poškodené vrstvy rohovky. Lamelárne (čiastočné) transplantácie rohoviek majú za úlohu zachovať zdravé tkanivo a vymeniť  len nefunkčné (poškodené) vrstvy rohovky. Výhody lamelárnych transplantácií rohoviek sú nesporné. Majú jednoznačne nižšie riziko rejekčných (odvrhovacích) reakcií, rýchlejšiu rekonvalescenciu, rýchlejší a neporovnateľne vyšší návrat zrakových funkcií.

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE: Ako odstrániť toxíny z tela? Vedeli ste, že na detox je vhodná aj jeseň?

 

„Keď má pacient napríklad poškodenú len vnútornú vrstvu (endotel) a ďalšie štruktúry oka sú zdravé, vymeníme len poškodený endotel (zadná lamelárna keratoplastika (PDEK, DMEK). Rekonvalescencia je približne 1 až 2-mesačná, pacient má potenciál vidieť na 100% možností oka a už po 3 týždňoch môže vykonávať všetky činnosti bez obmedzení," zamýšľa sa očná lekárka Henrieta Marková.

 

img

 

„Naopak, pri perforujúcej (celkovej) transplantácií trvá približne rok, kým sa rohovka v plnej hrúbke vhojí a návrat zrakových funkcií je vždy do značnej miery funkciou náhody, pretože nová rohovka zvyčajne nie je pre daného pacienta správne tvarovaná, hrubá a stehy fixujúce novú rohovky ju často deformujú. Jedinou nevýhodou lamelárnych keratoplastík je ich vyššia náročnosť na technické prevedenie, čo kladie tú najvyššiu náročnosť na erudíciu a zručnosť chirurga, dodáva špecialistka.

 

Podľa doktorky Vidovej získali v roku 2019 povolenie na zriadenie očného tkanivového zariadenia (očnej banky) a od apríla 2021 si zabezpečujú pre potreby očnej kliniky darcovské rohovky v plnom rozsahu.

 

„Vďaka veľmi dobre fungujúcej očnej banke sme dokázali znížiť čakacie lehoty pacientov na transplantáciu rohovky na našej klinike iba na niekoľko mesiacov, v prípade akútnych stavov na 1-2 týždne.“

 

Viac sa dozviete v  rozhovore s lekárkou Centra mikrochirurgie oka v Bratislave, doktorkou Henrietou Markovou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies