TIP NA KNIHU Bola už tma, keď sa to stalo. Keď niekto spáchal záhadnú vraždu v internáte

NETKY.SK • 5 September 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Bola už tma, keď sa to stalo. Keď niekto spáchal záhadnú vraždu v internáte

V noci sa smie čokoľvek. Čomu deň nežičil, to temnota povolí, čomu deň povedal nie, to temnota s radosťou privinie a zareve jasné áno.

slovakia

left justify in out

V maske tmy sa skrývajú vášnivé aféry, hriechy, ktoré chcú ujsť pred trestom. A aj sa môžu pripliesť ohavnosti, strašné činy. Vraždy.

 

img

 

Lucinda Riley, ktorej telo už zlyhalo a dych sa vyparil, má, našťastie, stále dosiaľ nepublikované a neobjavené skvosty. Aby jej sláva nezašla a meno sa nezmazalo, hoci to je nemožné, jej syn usilovne pracuje, a tak sa na trh dostala i kniha Vraždy v internáte, ktorá zobrazuje, čo všetko večerné ticho drží v zovretí.

 

Tieň

 

Internátna škola v Norfolku sa zahĺbila do ticha. Bol večer, chodby mlčali, ani v izbách nikto nenarobil hluk. Skoro až hanba, veď na mladých študentov sa patrí trochu inak privítať tmu, viac rebelsky, odvážnejšie, odviazanejšie. Niektorí si odbehli zapiť šťastie aj žiaľ v krčmách, iní možno odišli ďalej, ktovie. Škoda, že tamojší neboli ostražitejší, možno by si všimli tieň, ako sa motá, ako chytá kľučku, ako vchádza tam, kde ho nepozývali. Možno je to muž a možno žena, môže to byť ktokoľvek. Tvár bez mena kráča s istotou, vo vzduchu už rozprášil zločin. Niečo pošmátral na stolíku, vymenil lieky, otriasol sa a viac sa neobzrel. Dúfa, že vykonal všetko podľa plánu, že dôjde k tragédii a zo všetkého najväčšmi sa modlí k diablovi, aby zlo zostalo nepotrestané. Aby sa nikomu nepodarilo zistiť, kto sa odhodlal zavolať smrť.

 

img

 

Charlie

 

A potom do miestnosti vojde nič netušiaci chlapec, Charlie, navyše dosť rozladený. Hnevá ho otec, pre ktorého bude vždy niktoš, hnevajú ho rovesníci, lebo sa vzpierajú jeho tyranii, hnevá ho celý svet, lebo ani zďaleka nepripomína miesto s rozďavenou náručou a širokými možnosťami. Ale snáď zajtra sa mu nálada rozjasní. Len si pospí, upokojí sa.

A tak siahne po liekoch, ktoré zvyčajne užíva, prehltne, zatvorí oči. Dýcha, áno, ešte dýcha, ale nie nadlho. Čoskoro sa objaví dusenie, pomoci niet, zomieranie je osamelé. A také definitívne.

 

Vyšetrovanie

 

Správa o náhlom úmrtí sa rozbehne po škole, je rýchlejšia ako mor. Šepkajú si o nej, aj riaditeľ si pretiera čelo, aj ostatní pracovníci krútia hlavou. Nikto však nezaplače, ani len sa nikto nepokúsi len tak predstierane zafňukať. Charlie nechýba, a aj by sa na udalosť zabudlo, keby neexistovalo malilinké podozrenie, že smrť to nebola náhodná, že ju možno ktosi zapríčinil. Pravda, spočiatku tomu v Norfolku neveria, také čosi je nepravdepodobné, ale predsa sa na pôdu školy povoláva vyšetrovací tím, aby sa potvrdilo či vylúčilo. Aby sa pravde učinilo zadosť.

 

img

 

Jazmine

 

Záhadu má rozlúštiť mladá, napriek tomu však nesmierne talentovaná Jazmine Hunterová, pre ktorú prípad nie je len obyčajným výletom za tajomstvami, ale aj akousi novou nádejou. Nie je to tak dávno, čo opustila zamestnanie, čo povesila kariéru a chcela sa jej nadobro zbaviť. Nemohla ďalej strpieť prítomnosť muža, čo jej sľúbil vernosť v manželstve a potom akoby nič, všetky city spálil a vymenil za neveru.

 

Internátna škola je síce na pohľad fádna, až by zmizla z dohľadov i pamätí, čo pôsobí tak nezaujímavo, ale zrazu sa deje jedna zvláštnosť za druhou.

 

img

 

Lucinda Riley je jedna z najtalentovanejších spisovateliek, s akou čitateľská verejnosť mala tú česť v priebehu posledných desaťročí, čo dokazuje aj skutočnosť, ako menila kabáty a každý k nej ladil. Vedela napísať romantiku, vedela vytvoriť rodinnú ságu, a tiež vedela bravúrne vyformovať aj kriminálny príbeh.

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Aspoň jediný raz každý z nás okúsi, aké je dýchať so srdcom prelomeným na dve polovice

 

Záhadné vraždy v internáte je presne tým, čo potrebuje duša zaseknutá v kríze, keď je kníh priveľa a zrazu ani jedna neopantá. Odporúčam ju aj nemilovníkom žánru, lebo okrem napínavej zápletky sa dômyselne postavia do pozornosti aj vážne témy, a to či už šikana, rozbité manželstvo, komplikovanosť rodinných vzťahov, veru nájde sa kombinácia, ktorá by sa možno na prvý dojem nezmiešala, ale nakoniec je z nej lahodný zážitok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies