Nie nariadenia, ale jednoduché tipy vám pomôžu prežiť zimu a ušetriť

NETKY.SK • 8 September 2022, 20:26 • 2 min
Nie nariadenia, ale jednoduché tipy vám pomôžu prežiť zimu a ušetriť

Krajiny a ich najvyšší predstavitelia postupne spúšťajú pre dôležité energie núdzový plán, pretože tie, ktoré k nám doteraz prúdili, budú zrejme a vplyvom viacerých faktorov obmedzené nielen vysokou cenou, ale svojou dostupnosťou. Ako si má ale v takejto neľahkej situácii poradiť bežný človek tak, aby to neohrozilo jeho existenciu a základné potreby?

slovakia

left justify in out

Do začiatku vykurovacieho obdobia ešte pár dní zrejme zostáva, žiaľ, je to stále čoraz kratší čas na to, aby sme dopyt po zemnom plyne a drahej elektrickej energii znížili a alternovali prostredníctvom kvalitnej tepelnej izolácie domu, lepšieho mechanického vetrania či nových vykurovacích systémov.

 

Ako to teda vyriešiť? Ponúkame vám nie príkazy, ale dobre mienené rady, ktoré by vám mohli pomôcť prežiť blížiacu sa zimu a zároveň ušetriť peniaze.

 

Najväčší potenciál úspor prináša kontrolovaná spotreba teploty

 

Podľa informácií odborníkov na energetiku až 68 percent spotreby energie súkromných domácností pripadá na vykurovanie budov. A nakoľko z praxe veľmi dobre vieme, že viac ako polovica z týchto budov je vykurovaná plynom, nebude hľadanie úspor také jednoduché. Jediné riešenie je preto zníženie teploty.

 

Akokoľvek sa nám to môže zdať byť obmedzujúce riešenie, najväčší potenciál úspor prináša zníženie teploty v miestnosti, čo nemusí byť vôbec až také tragické. Naopak, v niektorých prípadoch to dokonca prospieva nielen vášmu účtu v banke, ale aj zdravotnému stavu. A vysušené či podráždené sliznice sú toho „najlepším“ dôkazom.

 

Správa bytových domov vás neprekvapí vysokým účtom

 

Priemerná vnútorná teplota v bytoch v Európe je 22 stupňov. Ak znížite túto teplotu už o jeden stupeň, čo nie je žiadne drastické riešenie, môžete ušetriť až 6 % energie. Zároveň sa nebudete na konci zúčtovacieho obdobia musieť obávať oznamov správy bytových domov, ktoré vám za takéto správne hospodárenie vystavia to najlepšie „vysvedčenie“.

 

Na druhú stranu, ak znížite vysoké prehrievanie interiérov, znížite aj zaťaženie sliznice a dýchacích ciest suchým prekúreným vzduchom, bude sa vám ešte lepšie fungovať a žiadne obmedzenia ani ochorenia vás nevyvedú z miery a neodstavia z bežnej „prevádzky“.

 

Investujte do fotovoltaiky a úsporných spotrebičov

 

Elektromobilita pokrýva čoraz väčší podiel trhu nielen v automobilovom priemysle, ale aj domácom sektore. A inštalácia fotovoltaických panelov je toho najlepším dôkazom. Solárna energia je teda ďalším dobrým kľúčom k lepšej budúcnosti a má v prípade úspor elektrickej energie obrovský potenciál, ktorý môžete rozumne využiť aj pri používaní úspornej a obľúbenej Miele rúre.

 

Poistite sa kvalitnými nabíjačkami batérií

 

Aby vás spotreba elektrickej energie neobmedzovala len svojou vysokou cenou, ale aj dostupnosťou, je dobré sa najmä v zime poistiť špeciálnymi nabíjačkami. Zvýšite si vďaka nim výkon svojho milovaného elektromobilu a zároveň získate poistku na dlhé cesty či iné nepredvídané situácie.

 

Naučte sa hospodáriť aj s vodou

 

Ak si myslíte, že voda nemá s nákladmi v domácnosti nič spoločné, prax vás veľmi rýchlo presvedčí, že ste sa mýlili. Ďalších 16 percent spotreby energie v súkromných domácnostiach pripadá podľa odborníkov na ohrev vody, z ktorej sa značný podiel používa na sprchovanie. Krátke časy sprchovania a nižšie teploty pri sprchovaní môžu preto znížiť spotrebu teplej vody až o 15 percent.

 

Preto, tak ako môžete na úsporu miesta v kuchyni použiť moderný kuchynský drôtený program, na kontrolovanú spotrebu, úsporu a ohrev vody sa dajú využiť rovnako overené a efektívne sprchové hlavice či obmedzovače prietoku vody.

 

Šetrite elektrinu

 

Šetrenie elektrickej energie je aj úspora plynu, pretože elektrinu vyrábajú aj plynové elektrárne. Ak si ju preto chcete ušetriť, vymeňte všetky klasické žiarovky za LED. Používajte odpojiteľné rozvodky. Sušte bielizeň na vzduchu a pri varení používajte pokrievku, ktorá nie je určená na to, aby vám zbytočne zavadzala v kuchynskej linke, ale pomohla s rýchlejšou a úspornejšou prípravou chutných pokrmov.

 

Vetrajte krížovým a nárazovým vetraním

 

Dôležité je aj správne vetranie. Najefektívnejšie je krátko vyvetrať cez miestnosť – to znamená: protiľahlými oknami a vnútornými dverami dokorán.

 

Pomáhajú aj "inteligentné termostaty“ s takzvaným zámkom vykurovania a správne zateplenie interiéru.

 

Zdroj obrázkov:

1. Javidestock/Shutterstock.com

2. ako photography/Shutterstock.com

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies