Nesprávne jesenné návyky, ktoré môžu spôsobiť nadmerné vysušenie vašich očí

NETKY.SK • 8 September 2022, 18:58 • 2 min
Nesprávne jesenné návyky, ktoré môžu spôsobiť nadmerné vysušenie vašich očí

Jeseň môže byť krásne, no aj nepríjemné obdobie, a to najmä pre tých, ktorým spôsobuje zmena klímy nielen duševné, ale aj zdravotné problémy. Dni sa v týchto časoch postupne skracujú a svieže a chladné večery sa opäť stávajú normou. Ohrozená je tak nielen vaša imunita, ale aj oči.

slovakia

left justify in out

Začiatok jesene znamená, že vaše oči sú vystavené novým a mnohým nebezpečenstvám. Ich vysušenie nám však spôsobuje najviac nepríjemností. Máme preto pre vás dobré tipy, ako sa suchým očiam v jesenných a zimných mesiacoch vyhnúť.

 

Vaše oči môžu byť ohrozené zdrojom tepla z vykurovania

 

Len čo vonkajšia teplota dlhodobo klesne na rizikové stupne, pocítime ochladenie v interiéri a začneme kúriť. Je predsa dôležité, aby sme zostali v teple a neprechladli. Druhá a nepríjemnejšia strana tejto mince však je, že ani dlhodobé vystavenie vyhriatemu a suchému vzduchu v dome alebo byte nepôsobí dobre na naše zdravie. Veľmi rýchlo sa môže stať, že vaše oči budú suché, svrbiace a nepríjemné.


Môžete trpieť syndrómom suchého oka

 

Syndrómom suchého oka môžete trpieť z viacerých dôvodov. Podstatou problému je nedostatok vody a vlhkosti v oku. Pre správnu funkciu našich očí je dôležité, aby boli pravidelne zvlhčované slzným filmom. Viac ako 80 % prípadov suchého oka je spôsobených nadmerným odparovaním vodnej vrstvy. Jeho tvorba však môže byť z rôznych dôvodov obmedzená.

 

Šance na rozvoj syndrómu suchého oka sa zvyšujú, ak ste nositeľom kontaktných šošoviek, máte viac ako 50 rokov, fajčíte, holdujete nadmernej konzumácii alkoholu alebo máte zápalové stavy, ako je blefaritída, artritída alebo lupus

 

Ani práca za počítačom nie je v tomto smere pre váš dokonalý zrak ideálna. Prieskumy z praxe hovoria, že ľudia, ktorí sa venujú práci za počítačom a nežmurkajú, môžu mať množstvo spomínaného slzného filmu v oku menšie. Podobne môžu byť na tom oči ľudí, ktorí trávia celé dni za volantom. Našťastie sa dá problém riešiť.

 

Navštívte dobrého očného lekára

 

Ak sa obávate, že by ste mohli z týchto alebo iných dôvodov trpieť syndrómom suchého oka, alebo sa vaše oči po dlhom dni cítia čoraz unavenejšie, najlepšie urobíte, ak navštívite toho najlepšieho očného lekára v Nitre alebo blízkom okolí. Cez web TopDoktor je jednoduchšie nielen vaše hľadanie ale aj objednávanie k lekárovi

 

Spôsoby, ako udržať vaše oči hydratované a zdravé bez lekára

 

Ak nemáte čas na návštevu lekára, prípadne čakáte na rezervovaný termín, máme pre vás do času  niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu udržať vaše oči hydratované a zdravé. Nejde o žiadne zázračné recepty ani tipy na zaručene overené lieky z lekárne, ale bežné postupy, ktorými môžete vysušeniu očí predísť. Zatiahnuť v správnom okamihu vaše obľúbené žalúzie vám predsa veľa času ani energie nezaberie a váš zrak si pritom veľmi dobre oddýchne. 

 

Ako prvé, pite veľa vody a jedzte zdravú vyváženú stravu. Dostatočný pitný režim a zdravá strava sú dokonalou prevenciou na mnohé problémy a určite pomôžu aj vašim očiam. Občas si môžete pomôcť očnými kvapkami, ktoré môžu v kritických chvíľach doplniť v oku chýbajúce hladiny slzného filmu a vlhkosti.

 

Zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu alebo investujte do niektorých izbových rastlín, ktoré zlepšia kvalitu vzduchu, nepotrebujú žiadnu elektrickú energiu a pritom priestor krásne rozžiaria. 

 

Skúste obmedziť fajčenie a nadmernú konzumáciu alkoholu. Pri dlhodobom používaní počítača si robte prestávky. Dostatočne dlhú pauzu v podobe príjemnej dovolenky predsa potrebuje nielen naša psychika, ale aj oči a celé telo. 

 

Ak si dáte na tieto veci pozor, uvidíte, že žiadne nástrahy jesene váš zrak neohrozia. 

 

Zdroj obrázkov:
1. Tunatura/Shutterstock.com
2. fizkes/Shutterstock.com




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies