Stredoškoláci môžu vďaka štipendiu Flex študovať rok v USA zadarmo

NETKY.SK • 6 September 2022, 14:54 • 2 min
Stredoškoláci môžu vďaka štipendiu Flex študovať rok v USA zadarmo

BRATISLAVA Študovať v zahraničí je snom mnohých ľudí. Nie všetci však na to majú potrebné financie. Štúdium je však možné aj zadarmo.

slovakia

left justify in out

Slovenskí stredoškoláci môžu vďaka štipendiu Flex študovať rok v Spojených štátoch amerických zadarmo. Prihlasovanie na školský rok 2023/2024 je otvorené do polovice októbra. Informovali o tom z Veľvyslanectva USA na Slovensku.
      Žiaci majú túto príležitosť vďaka výmennému programu Future Leaders Exchange (Flex). Financuje ho Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických a implementuje ho nezisková vzdelávacia organizácia American Councils for International Education.
      O štipendium môžu žiadať aj študenti so zdravotným postihnutím. Prihlásiť sa môžu všetci stredoškoláci, ktorí majú slovenské občianstvo, narodili sa medzi 15. júlom 2005 až 15. júlom 2008 a v čase podania prihlášky študujú v prvom alebo druhom ročníku strednej školy (alebo ekvivalent na osemročných gymnáziách). V prípade päťročných gymnázií môžu o štipendium žiadať aj študenti tretieho ročníka. Zároveň musia mať dobrý priemer a angličtinu na komunikatívnej úrovni, rovnako musia spĺňať aj podmienky na získanie víz typu J1.
      "Štipendium pokryje študentom náklady na letenku, poskytne umiestnenie v hostiteľskej rodine a štúdium na americkej strednej škole, zdravotné poistenie, prípravné školenie, ako aj mesačný príspevok určený na účasť na spoločenských aktivitách," priblížili z Veľvyslanectva USA na Slovensku. Študenti si hradia náklady spojené so získaním cestovného pasu, osobné výdavky nad rámec mesačného štipendia či náklady spojené s nadrozmernou batožinou.
      Študenti, ktorí boli vybraní v minulom školskom roku, do USA vycestovali v auguste. Školský rok 2022/2023 strávia vo Washingtone, Michigane, Texase či Iowe. "Štipendisti získajú šancu žiť v americkej hostiteľskej rodine a študovať na americkej strednej škole," dodali z Veľvyslanectva USA na Slovensku.
      Program Flex funguje už od roku 1992. V roku 2018 bola do tohto programu zaradená aj Slovenská republika a v auguste 2019 vycestovalo do USA prvých desať slovenských študentov. Do programu je aktuálne zapojených viac ako 20 krajín a vďaka štipendiu vycestuje každoročne do USA viac ako 900 stredoškolákov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona