Archív článkov za Apríl 2022, strana 1

Otvor článok

Putin sa izoluje, poradcov mohol dať do domáceho väzenia, uviedol Biden

1.4 2022 06:00

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa zrejme izoluje od svojho okolia a pravdepodobne prepustil niektorých svojich poradcov alebo ich dal dokonca do domáceho väzenia. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Otvor článok

Ďalší útok na strednej škole v ČR! Zomreli dvaja ľudia!

1.4 2022 06:13

KLADNO - V budove Strednej školy Euroinstitut v obci Neprobylice v stredočeskom okrese Kladno našli vo štvrtok dvoch mŕtvych mužov. Na mieste objavili aj strelnú zbraň.

Otvor článok

Odsúdili muža, ktorý zabil štátneho tajomníka Dolinaya a jeho ženu

1.4 2022 07:00

BRATISLAVA - Vodič pod vplyvom omamných látok nabúral do auta, v ktorom sa viezla mladá rodina a zapríčinil tak smrť otca i matky vtedy 2-ročného chlapca, ktorý ako jediný prežil.

Otvor článok

Rakúsky raper skončil vo väzení. Podľa súdu je obzvlášť nebezpečný

1.4 2022 07:39

VIEDEŇ - Muža stíhali za oslavovanie nacistickej ideológie. Súd dospel k záveru, že 37-ročný interpret je vinný.

Otvor článok

Zelenskyj: Ruskí vojaci sa sťahujú, vieme čo chystajú!

1.4 2022 08:14

KYJEV - Ukrajinský prezident v noci na piatok potvrdil, že ruská armáda odchádza z oblastí na sever od Kyjeva, z okolia Černihivu a Sumskej oblasti.

Otvor článok

Vo Švajčiarsku prestali platiť všetky opatrenia proti covidu

1.4 2022 08:48

ŽENEVA - Vo Švajčiarsku prestali v piatok platiť všetky celoštátne protiepidemické opatrenia vrátane povinnosti nosiť rúško vo verejnej doprave či v zdravotníckych zariadeniach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Otvor článok

Prokurátor ÚŠP navrhuje väzbu pre dvojicu obvinených z akcie Pompeje

1.4 2022 09:11

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhuje väzbu pre dvojicu obvinených z policajnej akcie Pompeje. Ide o bývalých funkcionárov Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Rozhodovať o väzobnom návrhu bude Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Na sociálnej sieti o tom informoval ÚŠP.

Otvor článok

NHL: Sekera si otvoril strelecký účet, Toronto zdolalo Winnipeg

1.4 2022 09:53

NEW YORK – Slovenský hokejový obranca Andrej Sekera pomohol gólom k výhre Dallasu Stars v nočnom zápase zámorskej NHL na ľade Anaheimu Ducks 3:2 po predĺžení. Tridsaťpäťročný bek sa presadil v 56. minúte, keď zvýšil na 2:1 pre hostí. Bol to jeho premiérový gól v prebiehajúcej sezóne.

Otvor článok

Vedcom sa po prvýkrát podarilo rozlúštiť celý ľudský genóm

1.4 2022 10:19

WASHINGTON - Vedcom sa po prvýkrát podarilo dekódovať celý ľudský genóm, vrátane častí, ktoré doterajším sekvenovaním DNA nebolo možné rozlúštiť. Stalo sa tak viac než 20 rokov po zverejnení prvej pracovnej verzie ľudskej genómovej mapy. Tento objav môže byť prelomový v chápaní ľudskej jedinečnosti a liečení niektorých ochorení. TASR správu prevzala od agentúry AP a denníka The Guardian.

Otvor článok

ZSSK na základe rušenia opatrení opätovne zavádza IC vlaky

1.4 2022 10:41

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe rušenia protipandemických opatrení opätovne zavádza komerčné vlaky kategórie InterCity (IC). Od 10. apríla sa na trať Bratislava – Žilina – Košice a späť vracajú vlaky IC 52x a od 11. apríla vlak IC 521. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že od 10. apríla nebude v IC vlakoch povolená bezplatná preprava občanov Ukrajiny.

Otvor článok

Mestský súd v Prahe zobral Štefana Agha do predbežnej väzby

1.4 2022 11:13

BRATISLAVA/PRAHA - Mestský súd v Prahe zobral vo štvrtok (31. 3.) Štefana Agha do predbežnej väzby na základe európskeho zatykača, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Otvor článok

Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami

1.4 2022 11:45

BRATISLAVA – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami. Reagoval tak na výzvy, aby vypovedal dohodu o spolupráci medzi generálnymi prokuratúrami SR a Ruskej federácie, ktorá od marca 2002 rámcovo upravuje možnosti spolupráce oboch prokuratúr.

Otvor článok

Slovensko čaká výrazná zmena počasia!

1.4 2022 12:20

BRATISLAVA - V noci z nedele (3. 4.) na pondelok (4. 4.) sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť mráz. Pozor by si mali dávať najmä poľnohospodári, môže ohroziť rozkvitnuté stromy. Na tlačovej konferencii o tom informovala meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Paulína Valová s tým, že nie je časté, aby sa mráz vyskytoval na začiatku apríla.

Otvor článok

India a Rusko dokončili prácu na alternatíve k SWIFT

1.4 2022 12:37

NAÍ DILLÍ – India a Rusko vytvorili medzibankovú platformu na odosielanie správ, ktorá má nahradiť SWIFT, informoval Economic Times s odvolaním sa na zdroje.

Otvor článok

Rusko a Ukrajina pokračujú v rokovaniach. Moskva má problém

1.4 2022 13:33

MOSKVA/KYJEV - Rusko a Ukrajina v piatok obnovili mierové rokovania prostredníctvom videokonferencie. Uviedol to vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. Začiatok ďalšieho kola rokovaní potvrdila aj ukrajinská strana.

Otvor článok

Nastal čas na WrestleManiu. V ringu uvidíme Brocka Lesnara, Rondu Rousey a niekoľko celebrít

1.4 2022 14:00

ARLINGTON – Štadión AT&T v americkom Texase sa stane dejiskom 38. ročníka populárnej WrestleManie. Legendárne podujatie je výkladnou skriňou organizácie WWE, ktorá sa každý rok snaží vyhovieť skalným fanúšikom wrestlingu, ako aj laickému publiku.

Otvor článok

Prezidentka prijala medailistov z Pekingu

1.4 2022 14:03

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová poďakovala úspešným olympionikom a paralympionikom za vzornú reprezentáciu Slovenska. V piatok v Prezidentskom paláci v Bratislave uviedla, že v neľahkých časoch dokázali slovenskí športovci priniesť do domácností optimizmus a radosť.

Otvor článok

Rusko od piatka nezastaví dodávky plynu

1.4 2022 14:41

MOSKVA – Rusko nepreruší od piatka dodávky plynu do Európy. Platby v rubľoch, ktoré požaduje Moskva za plyn, ovplyvnia zúčtovania až od druhej polovice apríla a v máji, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Otvor článok

Leo Brichta podpísal zmluvu v Poľsku! Ako vyzerá jeho budúcnosť v RFA?

1.4 2022 14:55

Český bojovník Leo Brichta v uplynulých mesiacoch pútal pozornosť prestupom z Oktagonu MMA do novej organizácie Real Fight Arena a teraz si zrejme vyskúša novú výzvu. Pôsobiť by mohol v najväčšej európskej MMA organizácii KSW.

Otvor článok

Gröhling: S ministerstvom financií diskutujeme o rozpočte na rok 2023

1.4 2022 15:09

BRATISLAVA – Rokovania k zvyšovaniu platov v školstve medzi ministerstvom školstva a ministerstvom financií (MF) sa stále uskutočňujú. Potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že s rezortom financií už diskutujú aj o rozpočte na rok 2023.

Otvor článok

NAKA zasahuje na strednom Slovensku

1.4 2022 15:53

BRATISLAVA – Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonáva v piatok, najmä na území stredného Slovenska, zaisťovacie úkony pre podozrenie z ekonomickej trestnej činnosti.

Otvor článok

Vedci spoľahlivo preukázali, či má ivermektín naozaj vplyv na COVID-19

1.4 2022 16:24

WASHINGTON – Antiparazitické liečivo ivermektín, ktoré sa počas pandémie stalo populárnym ako alternatívny liek na COVID-19, nemá na priebeh tohto ochorenia žiadny vplyv. Ukázali to výsledky doteraz najrozsiahlejšej klinickej štúdie zverejnené v stredu. TASR správu prevzala od denníka The New York Times.

Otvor článok

Prezidentka ocení udržateľné inštitúcie, ktoré splnia viaceré kritériá

1.4 2022 16:57

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelí v rámci projektu Prezidentská zelená pečať ocenenia verejným inštitúciám, ktoré sa snažia o udržateľnosť a uhlíkovú neutralitu. Na získanie ocenenia je potrebné dodržať kritériá a parametre vypracované expertnou skupinou. Hlava štátu o tom informovala na piatkovej tlačovej konferencii.

Otvor článok

Núdzové ubytovanie pre Ukrajincov podľa požiadaviek štátu je pripravené

1.4 2022 17:16

ZVOLEN – Núdzové ubytovanie pre Ukrajincov podľa požiadaviek štátu je vo Zvolene pripravené. Telocvičňa bývalej druhej základnej školy bude slúžiť ako provizórne dočasné ubytovanie pre 50 ľudí. Informovala o tom primátorka Lenka Balkovičová.

Otvor článok

Ruský plynárenský koncern Gazprom sa sťahuje z nemeckého trhu

1.4 2022 17:36

BERLÍN/MOSKVA – Ruský plynárenský koncern Gazprom v piatok oznámil, že sa sťahuje z nemeckého trhu. Urobil tak po tom, ako sa Rusko a Nemecko dostali do sporu za požiadavku Ruska začať platiť za dodávky plynu v rubľoch a úvahy nemeckej vlády aktíva Gazpromu v krajine zoštátniť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

Otvor článok

Český zväz pivovarov podal prihlášku pivnej kultúry do UNESCO

1.4 2022 18:20

PRAHA – Český zväz pivovarov a sladovní podal prihlášku o zápis českej pivnej kultúry do zoznamu svetového dedičstva UNESCO Plzenského kraja. V piatok o tom informovali zástupcovia zväzu. TASR správu prevzala zo spravodajského servera iDnes.cz.

Otvor článok

Depardieu nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine, uviedol Peskov

1.4 2022 18:57

MOSKVA – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že francúzsky herec Gérard Depardieu nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine. Peskov reagoval na štvrtkové vyjadrenia umelca, ktorý v rozhovore pre agentúru AFP kritizoval „šialené a neprijateľné excesy“ ruského prezidenta Vladimira Putina.

Otvor článok

Rusko a India podľa Lavrova nájdu spôsob, ako obísť sankcie

1.4 2022 19:33

NAÍ DILLÍ – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že Moskva a Naí Dillí nájdu cestu, ako obísť podľa jeho slov „nezákonné“ sankcie Západu a pokračovať v obchode. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Otvor článok

Zomrel Jiří Šalamoun, ilustrátor Maxipsa Fíka

1.4 2022 20:15

PRAHA – Vo veku 86 rokov zomrel významný český ilustrátor, výtvarník, grafik a spisovateľ Jiří Šalamoun. Preslávil sa ako kresliar animovaného seriálu Maxipes Fík. Pokladajú ho za legendu knižnej ilustrácie a animovaného filmu a jeho umenie krášli stovky kníh, vrátane Hobita od autora J. R. R. Tolkiena, napísal v piatok portál TN.cz českej televízie Nova.

Otvor článok

Od začiatku invázie bolo na Ukrajine poškodených vyše 50 pamiatok a múzeí

1.4 2022 20:43

PARÍŽ – Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok informovala, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine poškodených najmenej 53 historických pamiatok, náboženských budov a múzeí. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Otvor článok

Hovorkyňa Bieleho domu plánuje odchod, chce pracovať pre televíziu

1.4 2022 21:03

WASHINGTON – Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová plánuje túto pozíciu opustiť a začať pracovať pre televíziu MSNBC.

Otvor článok

Zákaz dovozu ruských energií by mohlo uviesť Nemecko do historickej krízy

1.4 2022 21:34

FRANKFURT/BERLÍN – Nemecko by mohlo čeliť najväčšej hospodárskej kríze za takmer 80 rokov, ak by sa dovoz ruského plynu a ropy z dlhodobého hľadiska zastavil alebo prerušil, povedal generálny riaditeľ spoločnosti BASF, jedného z najväčších spotrebiteľov elektriny v krajine.

Otvor článok

SKUTOČNÝ PRÍBEH: Dvaja bratia, jedna strašná závislosť, jedna nepredstaviteľná tragédia a jeden úžasný a dokonalý Boh

2.4 2022 07:00

Dvaja chlapci, dvaja bratia a jeden spoločný príbeh, ktorý mal aký-taký úvod, ťažký-preťažký prostriedok a prítomnosť, nuž, o ňu sa postaral veľkolepý a dokonalý Boh.

Otvor článok

CVIČÍME S VINCENTOM 1 – Dnes pre „lenivcov“ na základnú údržbu tela

2.4 2022 08:00

Máme tu jar, kedy sa väčšina z nás snaží schudnúť a rozhýbať. Preto sme pre vás pripravili sériu cvičení so šéftrénerom bratislavského Spartans klubu Vincentom Kolekom.

Otvor článok

Žiaci udali učiteľku pre protivojnové vyjadrenia. Polícia ju zatkla

2.4 2022 09:22

MOSKVA - Učiteľku angličtiny v ruskom meste Penza zatkli po tom, ako jej žiaci na polícii nahlásili, že mala protivojnové poznámky.

Otvor článok

REPORTÁŽ Netky navštívili slovenský pavilón na Expo Dubaj. Pozrite si exkluzívnu prehliadku!

2.4 2022 10:00

DUBAJ – Slovensko si získalo na svetovej výstave Expo Dubaj množstvo priaznivcov medzi domácimi aj zahraničnými návštevníkmi. Netky mali možnosť spoznať náš národný pavilón. Prinášame vám zábery, ktoré ste zatiaľ nevideli!