Slovensko čaká výrazná zmena počasia!

NETKY.SK • 1 Apríl 2022, 12:20 • 2 min
Slovensko čaká výrazná zmena počasia!

BRATISLAVA - V noci z nedele (3. 4.) na pondelok (4. 4.) sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť mráz. Pozor by si mali dávať najmä poľnohospodári, môže ohroziť rozkvitnuté stromy. Na tlačovej konferencii o tom informovala meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Paulína Valová s tým, že nie je časté, aby sa mráz vyskytoval na začiatku apríla.

slovakia

left justify in out

Celodenný mráz sa môže vyskytnúť v sobotu na severe Slovenska. Do nedele rána by malo snežiť na celom území Slovenska, meteorológovia neočakávajú vysoké zrážky. „Dva až päť centimetrov môže spadnúť kdekoľvek na území, aj Bratislava sa môže prebudiť do snehovej prikrývky,“ poznamenala Valová.

 

img

 

Nočná teplota by mala byť jeden až mínus štyri stupne, na severe miestami mínus šesť. To podľa Valovej znamená, že môže mrznúť aj v nížinách. „Pri rozvinutej vegetácii to môže byť problém,“ skonštatovala.

 

Prečítajte si tiež: Liptovskú Maru sčasti vypustili. Prechádzka po priehrade láka stovky ľudí

 

Noc z nedele na pondelok bude so zmenšenou oblačnosťou, utíši sa aj vietor. Teplota bude na celom území SR klesať pod bod mrazu. V nížinách budú teploty mínus jeden a mínus dva stupne, v dolinách to bude do mínus 12 až mínus 13 stupňov Celzia. Na územiach so snehom môže byť mínus 15 stupňov, opísala meteorologička.

 

„Na mráz vo vegetačnom období, keď už sú rozvinuté puky, dokonca aj kvety niektorých rastlín, treba dávať veľký pozor. Všetci, ktorí sa tým živia, sa budú musieť zabezpečiť. Toto mimoriadne ohrozí všetko kvetenstvo, ktoré už momentálne je,“ upozornila.

 

img

 

Valová si myslí, že aktuálny dážď neprinesie veľa osohu pre veľkú časť Slovenska. Sucho by sa mohlo zmenšovať na severe. Južná polovica krajiny ešte stále ostane v zrážkovom deficite. „Príliš veľa vody nám chýba v tých južných častiach Slovenska,“ podotkla meteorologička. Zároveň doplnila, že v závere budúceho týždňa by sa malo začať postupne otepľovať.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: V Antarktíde sa rozpadol ľadovec veľký ako Rím!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies