Archív článkov za Apríl 2022, strana 2

Otvor článok

Prečo pri krájaní cibule plačeme a ako sa tomu vyhnúť?

2.4 2022 10:47

Krájanie cibule sa nezaobíde bez sĺz v očiach. Túto zeleninu používame pri príprave mnohých jedál, ale to slzenie a štípanie očí by sme pokojne oželeli. Zamyslel si sa nad tým, prečo nám práve pri krájaní cibule vyhŕknu slzy?

Otvor článok

Mačky dokážu prespať až 20 hodín denne. Prečo je to tak?

2.4 2022 11:05

Mačky poznáme hlavne ako nezávislé zvieratá, ktoré si väčšinou robia, čo chcú. Zaujímavé tiež je, že dokážu denne prespať približne 10–15, niekedy až 20 hodín. Pokiaľ máte nejakú mačku doma, tak iste viete, že dlhý spokojný spánok je pre ne každodennou nutnosťou. Aký je vlastne dôvod?

Otvor článok

APRÍL V ZÁHRADE Ako sa o ňu postarať a čo môžeme sadiť tento mesiac?

2.4 2022 12:00

BRATISLAVA – Jar sa pomaly prebúdza a mnohí z nás preto trávia čoraz viac času v záhradách. Apríl je mesiacom, keď začíname nielen s úpravou pôdy, ale aj so samotným sadením. Netky sa spýtali odborníka, ako je dobré postupovať a na čo by sme v tomto mesiaci určite nemali zabudnúť.

Otvor článok

AKTUALIZÁCIA: Zadržali Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu

2.4 2022 12:41

Polícia v sobotu ráno zadržala Ľudovíta Makóa, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy, a Borisa Beňu, ktorý pôsobil ako námestník tajnej služby.

Otvor článok

TIP NA KNIHU Smeťko naučí malých aj veľkých triediť odpad a chrániť prírodu!

2.4 2022 14:00

Milujete prírodu a trápi vás odpad, ktorý je v nej porozhadzovaný? Radi by ste svojim deťom vysvetlili, ako odpad vzniká a čo sa s ním v prírode deje? Pomôže vám v tom detská environmentálna kniha Kto je Smeťko? Pedagogička Zuzana Vavrová si vymyslela Smeťka - odhodený papierik, ktorý stretne iné druhy odpadu a pomôže im zatriediť sa do správneho smetného koša.

Otvor článok

Heger uviedol, že vďaka SR sa začala koordinácia prístupu EÚ k platbám za ruský plyn

2.4 2022 14:06

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že Európska komisia začala s koordináciou prístupu Európskej únie k platbám za dovoz plynu z Ruska. Hovorí, že sa tak stalo na žiadosť Slovenska. Stanovisko poskytla TASR hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Otvor článok

GAMING Sony predstavilo nové úrovne PlayStation Plus

2.4 2022 16:00

PlayStation Plus prechádza prepracovaním a spoločnosť Sony pridáva nové úrovne do svojej populárnej predplatnej služby.

Otvor článok

Ženích s nevestou si originálne poradili so záplavami. Na obrad sa doplavili v hrnci

2.4 2022 16:54

Veľký hrniec jednoducho vyhral nad bielym kočiarom.

Otvor článok

F1: Hamilton priznal psychické problémy, tohtoročná sezóna bude preňho náročná

2.4 2022 17:00

LONDÝN – Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton priznal, že má psychické problémy. Brit obsadil na nedeľňajšej Veľkej cene Saudskej Arábie desiate miesto, druhé najhoršie od VC Španielska 2013.

Otvor článok

Do Karla Rodena vstúpi duch náčelníka v novej komédii Indián. Pozrite si prvý teaser!

2.4 2022 18:00

Herecké hviezdy Karel Roden, Vica Kerekes, Daniel Olbrychski, Martin Myšička, Juraj Kemka či Lukáš Latinák sa stretli v novom koprodukčnom filme Indián! Tvorcovia dlho pripravovaného projektu producenti Patrizio Gente, Vladimír Kriško a režisér Tomáš Svoboda stavili na skvelé obsadenie, krásne lokácie a dokonalé oko kameramana. Česko-slovensko-poľská komédia sa nakrúcala v Prahe a v okolí a na plátne sa predstaví v druhej polovici tohto roka. Zatiaľ si vychutnajte prvý teaser!

Otvor článok

NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE: Bohatý muž, čo sa nevzdáva majetku a nešťastné rozhodnutia, do ktorých nesmieme zasahovať

3.4 2022 07:00

Kedysi dávno žil jeden veľmi bohatý muž. Ľudia mu závideli, a to nielen preto, že disponoval majetkom veľkým ako hora, ale krivo na neho hľadeli i pre jeho mladistvý vek.

Otvor článok

ROZHOVOR: Slovenka sa zamilovala do nacistu, ktorý ju väznil. Ako žije dnes?

3.4 2022 08:00

Každý z nás má od útleho detstva sny a predstavy o živote, ktorý by sme chceli žiť, ale nakoniec sa tak nestane. Vybrala si ho ako svoju záchranu a útočisko, keď utekala z domu, ale po čase, na konci dňa pochopila, že on nikdy jej záchranou nebude.

Otvor článok

Pápež pricestoval na dlhšie odkladanú návštevu ostrova Malta

3.4 2022 08:40

Hlavnými témami cesty budú migrácia a utečenci.

Otvor článok

Vlhová ukázala v rodnom meste olympijské zlato i malý glóbus

3.4 2022 08:52

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Olympijská šampiónka Petra Vlhová ukázala v sobotu zaplnenému Námestiu osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši pekinské zlato i malý krištáľový glóbus za celkové víťazstvo v slalome Svetového pohára alpských lyžiarov.

Otvor článok

REPORTÁŽ Peptidy – liečba 21. storočia

3.4 2022 10:00

BRATISLAVA - Nové trendy v liečbe množstva ochorení udáva aj liečba peptidmi. Tá sa javí byť účinná predovšetkým pri rakovine, epilepsii, poškodeniach mozgu, centrálnej nervovej sústavy. V podstate všade, okrem zlomenej alebo chýbajúce končatiny. Pomôcť nám môže aj so zlou imunitou a v prevencii týchto ochorení.

Otvor článok

Súdy: Odvolací proces v kauze šekov M. Kotlebu má byť v utorok

3.4 2022 10:11

BRATISLAVA - Odvolací proces v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1 488 eur má byť na Najvyššom súde (NS) SR v utorok (5. 4.). Prvostupňový súd ho neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace väzenia. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR.

Otvor článok

Zavraždili známeho lekára

3.4 2022 11:22

Vo štvrtok podvečer došlo k útoku aj v budove strednej školy Euroinstitut pre hendikepovaných v Neprobyliciach pri Kladne. V obytnej časti budovy našli dvoch mŕtvych mužov.

Otvor článok

ROZHOVOR Peter Bažík si vyskúšal prácu predavača, kuriéra, montéra, ale na hudbu nezanevrel

3.4 2022 12:00

Stretli sme sa netradične na nie hudobnom podujatí, ale na tom, ktoré bolo venované knihám. Stredisko kultúry na Vajnorskej totiž usporiadalo prvý Knihfest, kde sa vystriedalo množstvo autorov kníh a Peter Bažík tam strávil celý deň.

Otvor článok

TIP NA KNIHU Legendárna Štefánka zvečnená v knihe

3.4 2022 14:00

Bratislavská kaviareň Štefánka patrí ku koloritu hlavného mesta a je zázrak, že sa zachovala do dnešných dní, že funguje a skrýva toľko histórie, že si zaslúžila samostatnú publikáciu.

Otvor článok

VOĽBY V MAĎARSKU Prvé hodiny poznačilo niekoľko incidentov! Odvolil už aj Orbán

3.4 2022 14:13

BUDAPEŠŤ - Otvorením volebných miestností v nedeľu o 06.00 h sa v Maďarsku začali voľby do Národného zhromaždenia, ktoré sú deviatymi demokratickými voľbami po zmene režimu v roku 1990. Vyše 8,2 milióna oprávnených voličov rozhodne o osude 199 poslaneckých mandátov, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Otvor článok

Richard Sulík odmieta úplné odstrihnutie od ruského plynu

3.4 2022 14:22

V prípade ropy a plynu je cestou skôr diverzifikácia zdrojov ako úplné odstrihnutie sa od Ruska. To by totiž znamenalo zasa závislosť od niekoho iného.

Otvor článok

Šimečka a Bittó Cigániková ocenili vyhostenie ruských diplomatov

3.4 2022 15:09

BRATISLAVA - Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) víta vyhostenie 35 ruských diplomatov. Predseda zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) súhlasí s potrestaním prípadných vinníkov, no odmieta princíp kolektívnej viny. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. So šéfkou zdravotníckeho výboru NR SR Janou Bittó Cigánikovou (SaS) sa zhodli, že Rusko je agresor a porušilo medzinárodné právo v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Otvor článok

GAMING Fortnite prináša obrovské zmeny a prispieva k humanitárnej pomoci

3.4 2022 16:00

Epic Games priniesol do hry Fortnite nový režim bez budovania s názvom Zero build mode.

Otvor článok

V Srbsku sa konajú parlamentné i prezidentské voľby

3.4 2022 16:31

BELEHRAD - O zložení nového parlamentu a novej hlave štátu rozhodujú v nedeľu obyvatelia Srbska. Očakáva sa, že hlasovanie posilní vládu pravicovej Srbskej pokrokovej strany (SNS) úradujúceho prezidenta Aleksandra Vučiča, ktorá na čele krajiny stojí už celé desaťročie. Informujú o tom agentúry AFP a AP s tým, že volebné miestnosti sú v Srbsku otvorené od 07.00 h SELČ do 20.00 h SELČ a neoficiálne výsledky sa očakávajú už v nedeľu v neskorších večerných hodinách.

Otvor článok

Ice Age: Scrat Tales – obľúbená šabľozubá veverička sa bude starať o dieťa

3.4 2022 17:00

Disney+ vydá počas apríla Ice Age: Scrat Tales. Pôjde o 6 krátkych príbehov, v ktorých obľúbená postavička z Doby ľadovej zažíva nové dobrodružstvá. Šabľozubá veverička vo večnej honbe za žaluďom nájde dieťa zo svojho druhu. Nemá na výber nič iné, ako sa o Baby Scrata postarať a naučiť ho novým veciam.

Otvor článok

Ukrajinský minister chce, aby ruské jednotky stíhal tribunál ako v Norimbergu

3.4 2022 17:43

KYJEV- Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa v nedeľu vyslovil za to, aby sa ruské jednotky zodpovedné za zabíjanie civilistov v mestách a obciach Kyjevskej oblasti zodpovedali pred súdom podobným norimberskému tribunálu.

Otvor článok

REPORTÁŽ Netky boli na premiére romantickej komédie Srdce na dlani, Kristína Svarinská prezradila čo ju spája s mladým Polívkom!

3.4 2022 18:00

Láske nezáleží na veku ani mieste. Nikdy nevieme, kedy a kde nás stretne. Môžeme sa zamilovať v škôlke, na dôchodku, na ulici, v parku. Kedykoľvek a kdekoľvek. Presne o tom je nový film Srdce na dlani od tvorcov megaúspešnej komédie Ženy v behu. V novinke sa po prvýkrát na plátne stretli Bolek Polívka a jeho syn Vladimír. Pozrite si reportáž z bratislavskej premiéry, Kristína Svarinská nám prezradila, ako jej to ladilo s mladým Polívkom!

Otvor článok

AKTUALIZÁCIA Voľby v Maďarsku vyhral Fidesz

4.4 2022 06:05

BUDAPEŠŤ – Vládny blok strán Fidesz-KDNP maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý je pri moci od roku 2010, porazil v nedeľňajších parlamentných voľbách zoskupenie šiestich opozičných strán v Jednote za Maďarsko, ktorého lídrom je Péter Marki-Zay. Oznámil to v nedeľu večer samotný Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Otvor článok

Vo voľbách v Srbsku zvíťazil prezident Vučič

4.4 2022 06:31

BELEHRAD – Srbský prezident Aleksandar Vučič si v nedeľňajších voľbách hlavy štátu zabezpečil ďalšie päťročné funkčné obdobie už v prvom kole. Vyplýva to z prognóz inštitútov IPSOS a CESID zverejnených neskoro večer, podľa ktorých získal takmer 60 percent hlasov. TASR o tom informuje na základe servisu agentúr APA, AP a AFP.

Otvor článok
Otvor článok

Pátranie po lietadle s dvojčlennou posádkou bolo opäť obnovené

4.4 2022 07:30

LILLE – Francúzske a britské zložky obnovili v nedeľu pátranie po ľahkom lietadle s dvomi osobami na palube, ktoré zmizlo počas letu nad Lamanšským prielivom, informovala agentúra AFP.

Otvor článok

Hlavné ceny Grammy získali Jon Batiste, Silk Sonic a Olivia Rodrigová

4.4 2022 08:29

LAS VEGAS – Hudobník Jon Batiste, speváčka Olivia Rodrigová a hudobná dvojica Silk Sonic sa stali víťazmi v hlavných kategóriách na 64. ročníku odovzdávania amerických hudobných cien Grammy, ktoré sa konalo v nedeľu večer v Las Vegas. Informácie priniesli agentúry AP a DPA.

Otvor článok

Pri nákupe ruského plynu budeme postupovať jednotne s EÚ, uviedol premiér

4.4 2022 09:24

BRATISLAVA – Slovensko bude pri nákupe zemného plynu z Ruska koordinovať svoj postup s ostatnými členskými štátmi EÚ.

Otvor článok

Serie A: Inter vďaka penalte zdolal Juventus, Neapol zvládol ťažký zápas proti Atalante

4.4 2022 09:40

TURÍN – Slávne Derby d'Italia dopadlo lepšie pre Inter. Nerazzurri vďaka premenej penalte Hakana Calhanogluho zdolali Juventus 1:0. Neapol zvládol náročný zápas na pôde Atalanty Bergamo.

Otvor článok

Prvý krok k zavedeniu online maturity

4.4 2022 09:48

BRATISLAVA – V roku 2022 sa má zrealizovať verejné obstarávanie na zabezpečenie dodávky systému eTest II pre celoplošné zavedenie elektronického testovania. Ide o prvý krok plánovaného zavedenia on-line maturity. Vyplýva to z Národného programu reforiem Slovenskej republiky 2022 v oblasti vzdelávania, ktorý predložilo Ministerstvo financií SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Otvor článok

La Liga: Barcelona zdolala Sevillu, Xavi ešte boj o titul nevzdáva

4.4 2022 09:55

BARCELONA – Futbalisti FC Barcelona natiahli víťaznú sériu v španielskej La Lige na šesť zápasov. V šlágri 30. kola zdolali doma FC Sevilla 1:0 a dostali sa pred svojho súpera o skóre na druhú priečku tabuľky. Na lídra Real Madrid strácajú naďalej 12 bodov, majú však zápas k dobru.