Rusko od piatka nezastaví dodávky plynu

NETKY.SK • 1 Apríl 2022, 14:41 • 2 min
Rusko od piatka nezastaví dodávky plynu

MOSKVA – Rusko nepreruší od piatka dodávky plynu do Európy. Platby v rubľoch, ktoré požaduje Moskva za plyn, ovplyvnia zúčtovania až od druhej polovice apríla a v máji, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, podľa ktorého musia zahraniční odberatelia platiť za plyn rubľami. Požiadavku na zmenu meny, v ktorej sa realizujú platby, označili európske vlády za neakceptovateľné porušenie kontraktov. Odberatelia si podľa dekrétu musia od piatka otvoriť rubľové účty v štátom kontrolovanej Gazprombank, čo umožní konverziu ich platieb v cudzej mene na ruble.

 

K téme: Putin podpísal dekrét o obchode s plynom s nepriateľskými krajinami

 

img

 

„Znamená to, že ak nebude potvrdená platba v rubľoch, od 1. apríla zastavíme dodávky plynu? Nie, neznamená a nevyplýva to z toho dekrétu,“ povedal Peskov novinárom. Dodal, že nové pravidlá ovplyvnia platby až od druhej polovice apríla a že Gazprom bude spolupracovať so zákazníkmi na ich implementácii.

 

Rusko môže podľa Peskova v istom momente ustúpiť od požiadavky na platby v rubľoch, ak sa situácia zmení, ale „v súčasnej situácii sú ruble pre nás najlepšou a najspoľahlivejšou možnosťou“.

 

img

 

Na otázku týkajúcu sa mediálnych správ, že Nemecko uvažuje o možnosti zoštátnenia niektorých nemeckých divízií Gazpromu, Peskov odpovedal, že by to bolo vážne porušenie medzinárodného práva.

 

Možno vás zaujme: Putin sa izoluje, poradcov mohol dať do domáceho väzenia, uviedol Biden



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies