Český zväz pivovarov podal prihlášku pivnej kultúry do UNESCO

NETKY.SK • 1 Apríl 2022, 18:20 • 2 min
Český zväz pivovarov podal prihlášku pivnej kultúry do UNESCO

PRAHA – Český zväz pivovarov a sladovní podal prihlášku o zápis českej pivnej kultúry do zoznamu svetového dedičstva UNESCO Plzenského kraja. V piatok o tom informovali zástupcovia zväzu. TASR správu prevzala zo spravodajského servera iDnes.cz.

slovakia

left justify in out

Zväz označil pivo za symbol národnej hrdosti, píše iDnes.cz. Zápis by sa podľa zväzu mohol uskutočniť za štyri až päť rokov. Výsledkom by mohlo byť zapísanie na krajský, národný i celosvetový zoznam UNESCO.

 

img

 

„Teším sa na to a verím, že sa naša pivná kultúra na zoznam UNESCO nakoniec dostane,“ povedal predseda zväzu František Šámal. „Ak všetko pôjde dobre, mohol by sa zápis na národnej úrovni uskutočniť na prelome budúceho roka a nasledujúceho roka,“ uviedol. Na zoznam celosvetového dedičstva by sa pivná kultúra ČR mohla dostať v roku 2026.

 

K tejto iniciatíve sa prihlásil i Českomoravský zväz minipivovarov, píše iDnes.cz. V prihláške, ktorú sa redakcii iDnes.cz podarilo získať na nahliadnutie, pivovary tvrdia, že okolo českého pivovarníctva sa postupom času prirodzene vytvoril mýtus „takmer národného pokladu a pre väčšinu českej populácie sa pivo stalo symbolom národnej hrdosti“. Pivo sa potom podľa pivovarov „premieta“ do rôznych tradícií a zvykov i do spoločenských oblastí. Dokument takisto obsahuje informácie o vývoji pivovarníckej činnosti a pivnej kultúre.

 

img

 

Česká republika má v zozname UNESCO zapísaných 16 pamiatok a sedem zvykov, píše iDnes.cz. Minulý rok boli do tohto zoznamu zaradené Jizerohorské bučiny nachádzajúce sa sa na severe ČR a tri české kúpeľné mestá: Karlove Vary, Mariánske Lázne a Františkovy Lázne. V ČR sa o zápis do zoznamu UNESCO usiluje aj mesto Žatec na severozápade krajiny. V okolí tohto mesta sa takisto pestuje chmeľ a vyrába pivo.

 

Možno vás zaujme: Ruský plynárenský koncern Gazprom sa sťahuje z nemeckého trhu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona