Ruský plynárenský koncern Gazprom sa sťahuje z nemeckého trhu

NETKY.SK • 1 Apríl 2022, 17:36 • 2 min
Ruský plynárenský koncern Gazprom sa sťahuje z nemeckého trhu

BERLÍN/MOSKVA – Ruský plynárenský koncern Gazprom v piatok oznámil, že sa sťahuje z nemeckého trhu. Urobil tak po tom, ako sa Rusko a Nemecko dostali do sporu za požiadavku Ruska začať platiť za dodávky plynu v rubľoch a úvahy nemeckej vlády aktíva Gazpromu v krajine zoštátniť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nie je jasné, do akej miery rozhodnutie ruskej spoločnosti ovplyvní dodávky ruského plynu do Nemecka. Rusko sa na celkovej spotrebe plynu v Nemecku podieľa približne 40 %. Gazprom informoval, že ukončil svoju účasť v nemeckej divízii Gazprom Germania a vo všetkých jej aktívach. Medzi ne patrí aj v Londýne sídliaca obchodná divízia Gazprom Marketing & Trading. Ďalšie podrobnosti plynárenský koncern neuviedol.

 

img

 

Firma tak urobila deň po tom, ako nemecký denník Handelblatt informoval, že nemecké ministerstvo hospodárstva zvažuje zoštátnenie nemeckých divízií Gazpromu a ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť. Dôvodom sú obavy z možného narušenia dodávok. Kremeľ na tieto informácie v piatok reagoval, že by to znamenalo porušenie medzinárodného práva. Spoločnosť Gazprom Germania má sídlo v Berlíne a jej jediným akcionárom je Gazprom Export, firma, ktorej stopercentným vlastníkom je Gazprom. Nemecká divízia má pobočky okrem iného aj vo Švajčiarsku a v Českej republike.

 

Možno vás zaujme: Núdzové ubytovanie pre Ukrajincov podľa požiadaviek štátu je pripravené



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies