Rusko a Ukrajina pokračujú v rokovaniach. Moskva má problém

NETKY.SK • 1 Apríl 2022, 13:33 • 2 min
Rusko a Ukrajina pokračujú v rokovaniach. Moskva má problém

MOSKVA/KYJEV - Rusko a Ukrajina v piatok obnovili mierové rokovania prostredníctvom videokonferencie. Uviedol to vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. Začiatok ďalšieho kola rokovaní potvrdila aj ukrajinská strana.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Pokračujeme v rozhovoroch formou videokonferencie,“ uviedol Medinskij prostredníctvom aplikácie Telegram. „Naše pozície týkajúce sa Krymského polostrova a Donbasu sa nezmenili,“ dodal. Začatie vzájomných rokovaní potvrdila aj ukrajinská prezidentská kancelária citujúc hlavného vyjednávača Mychajla Podoľaka.

 

img

Vladimir Medinskij

 

Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, by predstavoval prekážku pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní.

 

Prečítajte si tiež: Zelenskyj: Ruskí vojaci sa sťahujú, vieme čo chystajú!

 

Miestne úrady uviedli, že v Belgorode útočili ukrajinské vrtuľníky, čo však bezprostredne nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov. V prípade potvrdenia by išlo o prvý ukrajinský letecký útok na území Ruska. Ukrajinská strana zatiaľ zodpovednosť za piatkový požiar skladu paliva Belgorode neprevzala.

 

img

Požiar v Belgorode

 

Delegácie oboch krajín sa naposledy osobne stretli v utorok v tureckom Istanbule. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok uviedol, že Moskva pripravuje odpoveď na utorkové návrhy Kyjeva, akým je napríklad neutralita Ukrajiny podmienená získaním bezpečnostných záruk.

 

Možno vás zaujme: Volodymyr Zelenskyj odvolal dvoch veľvyslancov. Nesplnili jeho očakávania




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies