SKUTOČNÝ PRÍBEH: Dvaja bratia, jedna strašná závislosť, jedna nepredstaviteľná tragédia a jeden úžasný a dokonalý Boh

NETKY.SK • 2 Apríl 2022, 07:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH: Dvaja bratia, jedna strašná závislosť, jedna nepredstaviteľná tragédia a jeden úžasný a dokonalý Boh

Dvaja chlapci, dvaja bratia a jeden spoločný príbeh, ktorý mal aký-taký úvod, ťažký-preťažký prostriedok a prítomnosť, nuž, o ňu sa postaral veľkolepý a dokonalý Boh.

slovakia

left justify in out

Bratia Warrenovci sa narodili v kresťanskom prostredí a rodičia zvolili pomerne tvrdý spôsob výchovy. Deti viedli k viere, vďaka ktorej obaja počúvali a vnímali, že Boh je skutočný a dobrý, ale fungovanie domácnosti nepridávalo na presvedčení, že kresťanstvo je niečím atraktívne. Nikdy nesedeli pred televíznou obrazovkou, ani nijakú nevlastnili, navštevovali výlučne cirkevne ladené stretnutia a súrodenecké duo akosi prirodzene nadobudlo pocit, že čokoľvek, čo súvisí s Bohom, sa zužuje na príkazy a zákazy, a to sa veru ani jednému vonkoncom nepáčilo.

 

Hudba

 

Neuveriteľný prielom obaja prekonali, keď sa zoznámili so zvukom hudby. Zaľúbili sa do hudobných nástrojov, beznádejne sa zahľadeli do poézie piesní, ktorá sa núkala prostredníctvom písania textov. Nikto zrejme nebude prekvapený, ak napíšem, že vášeň viedla k vzniku kapely a životy obstúpené rytmami a melódiami nenechávali miesto na Boha. Oveľa viac im zachutilo nočné flákačstvo, túlanie sa po večierkoch, stekanie alkoholu dolu hrdlom a, áno, aj šialené vzrušenie v podobe užívania omamných látok.

 

img

 

Problém

 

Ako to už býva, čo sa začalo ako rozptyľujúca zábava s prívlastkami nevinná a dočasná, postupovalo do stavu akejsi posadnutosti. Vytratil sa zdravý rozum a nahradila ho úzkosť, že pokiaľ skoncujú s dávkovaním drog, nebudú schopní tvoriť hudbu. Iracionálne si namýšľali, že zo srdca viac nepovstane jediná pieseň, že sa nezrodí počúvateľný a aj úspešne hraný hit, a tak musia len pokračovať, musia sa ešte viac odovzdať závislostiam, aby sloboda neukradla hudobnú lásku.

 

img

 

Liečenie

 

Koľko by bojovali sami so sebou i s okolím, keby napokon nepodstúpili liečenie, je ťažké čo i len pomyslieť. Iste by to nebolo krátko, ba dokonca by zrejme problémy pretrvávali až do posledného výdychu, ale pri zotavovaní sa konečne vyznali, že potrebujú pomoc nielen od odborníkov, ale najmä od Stvoriteľa, ktorý jediný má moc celkom uzdraviť. A tak pochopili, čo rodičia videli na viere, prečo si ju tak urputne chránili, už im bolo jasné, že spojenie s Bohom je najlepšie, čo sa človeku môže v priebehu žitia pritrafiť.

 

img

 

 

Tragédia

 

Víťazstvo nad závislosťou by hádam mohlo príbeh i ukončiť a bola by to vskutku pekná a povzbudzujúca bodka za prežitým. Ale ešte sa udiali veci, kruté a bolestivé, ktoré by nikto rád nepodstúpil.

Čas plynul a obaja sa začlenili do vlastných rodín, ľúbili manželky i potomkov, ktorých Boh povolal na svet a tešili sa pevnému zdraviu.

 

img

 

Jeden z bratov však spozoroval, že jeho dospelý syn sa prepadáva do rovnakého pekla, v akom bol zahrabaný kedysi i on sám. Spoznal príznaky, vyčítal v správaní a ihneď zaujal postoj. Syn taktiež podstúpil liečenie, i on sa obrátil k Bohu a všetko pôsobilo napravene, takmer rozprávkovo šťastne.

„Z liečenia sa vrátil ako celkom nový človek,“ vyjadril sa o synovi a, pravdaže, dúfal, že nijaké iné pokušenia sa nedostavia, a ak by sa aj odvážili prísť, veril, že chlapec im silou viery odolá.

 

Koronavírus

 

Na ľudstvo ťažko doľahla pandémia a boli sme nútení izolovať sa. Pre práve abstinujúceho chlapca to však bolo hotové utrpeniev osamelosti nenachádzal silu pripájať sa na skupinové sedenia, ktoré pre vtedajšiu situáciu prebiehali online formou.

Všetko sa pre neho stemnelo, opäť sa vrátil k práškom zabudnutia, až ho napokon chorobná závislosť usmrtila vo veku 21 rokov.

 

img

 

Pre otca, ako i pre celú rodinu, predstavovala tragédia utrpenie nepredstaviteľných rozmerov. Napriek hlbokej rane, ktorá bude hnisať až do šedín, však našiel muž-otec vďaka Bohu odvahu dýchať ďalej a s manželkou sa vzájomne každé ráno povzbudzovali, modlili a čítali si z kresťanskej knihy zvanej Jesus calling.

 

V zármutku dokonca dali priechod volaniu a založili podporné zoskupenie, aby pomohli iným rodičom, ktorí rovnako museli pochovať vlastné deti a vysporiadať sa s prázdnym miestom v rodine.

 

Mohlo by vás zaujímať:  Skutočný príbeh: Modlenie sa je vždy lepší nápad ako googlenie!

 

Čo teda napísať na koniec? Iba ak to, že Boh je liečiteľ, a že hoci dopúšťa skúšky či trápenia, ktorých zmysel nám nie je jasný, robí čosi prenádherne nadprirodzené, niečo, čoho je schopná iba Jeho ruka. V tme, v temnote našich životov, zanecháva skryté odkazy, schováva malé i väčšie potešenia, drží nás v objatí a učí, ako prinášať nádej beznádejnejším.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies