Rusko a India podľa Lavrova nájdu spôsob, ako obísť sankcie

NETKY.SK • 1 Apríl 2022, 19:33 • 2 min
Rusko a India podľa Lavrova nájdu spôsob, ako obísť sankcie

NAÍ DILLÍ – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že Moskva a Naí Dillí nájdu cestu, ako obísť podľa jeho slov „nezákonné“ sankcie Západu a pokračovať v obchode. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

slovakia

left justify in out

Finančné sankcie Západu údajne Indii sťažujú platiť za dodávky z Ruska vrátane dovozu zbraní, ropy, neopracovaných diamantov a hnojív. Lavrov však podľa AFP vyjadril presvedčenie, že tieto dve krajiny nájdu riešenie. India nepodporila viacero rezolúcií OSN, ktoré boli namierené proti Rusku, a požaduje len ukončenie násilia, píše AFP. Táto krajina takisto zvyšuje objem nákupu ropy z Ruska, ktoré je zároveň jej najväčším dodávateľom zbraní.

 

 

Západné krajiny by podľa Lavrova v týchto dňoch chceli akúkoľvek zmysluplnú medzinárodnú otázku zredukovať na krízu na Ukrajine. Rusko podľa Lavrova oceňuje, že India k situácii na Ukrajine pristupuje celostne, nie jednostranne.

 

„Priateľstvo je kľúčové slovo na opísanie histórie našich vzťahov a naše vzťahy boli veľmi udržateľné počas mnohých náročných období v minulosti,“ povedal Lavrov po anglicky počas návštevy Naí Dillí.

 

 

Indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar v piatok upozornil na dôležitosť ukončenia prejavov násilia. Odsúdeniu ruskej invázie na Ukrajinu sa však vyhol, píše AP.

 

„Rozdiely a nezhody by mali byť vyriešené prostredníctvom dialógu a diplomacie a s rešpektovaním medzinárodného práva, Charty OSN, zvrchovanosti a územnej celistvosti krajín,“ povedal. Indické ministerstvo zahraničných vecí podľa AP uviedlo, že Lavrov sa stretol aj s indickým premiérom Naréndrom Módím, ktorého oboznámil so situáciou na Ukrajine vrátane mierových rokovaní.

 

Možno vás zaujme: Depardieu nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine, uviedol Peskov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona