Archív článkov za Január 2023, strana 3

Otvor článok

Pri pláži v Sydney sa objavili žraloky kladivohlavé

4.1 2023 07:30

SYDNEY - Úrady v utorok uzatvorili známu pláž Palm Beach v austrálskom Sydney po tom, čo sa v blízkosti pobrežia objavilo približne desať až 15 žralokov kladivohlavých. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

Otvor článok

Nemecká inflácia sa v decembri spomalila na 8,6 % z 10 % v novembri

4.1 2023 08:00

WIESBADEN - Nemecká inflácia sa na konci minulého roka výrazne spomalila a dostala sa na jednociferné úrovne.

Otvor článok

Naďalej platia výstrahy pred hmlou, v niektorých okresoch aj pred vetrom

4.1 2023 08:35

BRATISLAVA - Výstraha prvého stupňa pred hmlou platí v stredu ráno pre celé Slovensko. V niektorých okresoch treba rátať aj so silnejším vetrom, výstrahy platia najmä pre Žilinský kraj. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Otvor článok

Vandali v Petržalke zničili cez silvestrovskú noc viacero smetiakov

4.1 2023 09:00

BRATISLAVA - Na viacerých miestach v bratislavskej Petržalke počas silvestrovskej noci vandali zničili, pomaľovali či inak poškodili odpadkové nádoby. Použiť pritom mali aj zábavnú pyrotechniku. Mestská časť Petržalka ráta škody v stovkách eur. Situáciu chce v najbližších dňoch riešiť aj v spolupráci s bratislavskou mestskou políciou.

Otvor článok

Polícia vyšetruje nehodu a úmrtie osoby v úseku Čunovo - Rajka

4.1 2023 09:09

BRATISLAVA - Polícia vyšetruje okolnosti nehody a úmrtie osoby, ktorá sa nachádzala v pripájacom pruhu diaľnice D2 smerom na Slovensko v úseku Čunovo - Rajka. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Otvor článok

Do rakvy Benedikta XVI. vložia písomný záznam jeho pontifikátu

4.1 2023 09:30

VATIKÁN - Emeritný pápež Benedikt XVI. bude vo štvrtok pochovaný s písomným záznamom svojho pontifikátu, oznámil v utorok Vatikán. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Otvor článok

Dánsko zažilo prvý rok bez bankových lúpeží, pretože hotovosť sa menej používa

4.1 2023 10:00

KODAŇ - Dánsko zaznamenalo svoj prvý rok bez bankových lúpeží, pretože peňažná hotovosť sa používa čoraz menej. V pondelok o tom informoval dánsky zväz zamestnancov vo finančných službách. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Otvor článok

Nedostatok železa môže zapríčiniť únavu, dýchavičnosť či podráždenosť

4.1 2023 10:29

BRATISLAVA - Nedostatočný príjem železa môže zapríčiniť nedostatok energie, únavu, dýchavičnosť, bolesti hlavy, podráždenosť a spôsobiť anémiu. Železo si telo nedokáže vytvoriť samo, preto je dôležité zabezpečiť si kontinuálny prísun tohto minerálu prostredníctvom vhodne zvolených potravín. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to pripomína na sociálnej sieti.

Otvor článok

Neznámy páchateľ ukradol v Humennom výčapné zariadenie

4.1 2023 10:58

HUMENNÉ - Polícia v Humennom rieši prípad krádeže, ku ktorej došlo v jednom z pohostinských zariadení na Chemlonskej ulici. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Otvor článok

Cykloturistický projekt Vrchárska koruna Trenčianska ponúka najmä menej známe vrcholy

4.1 2023 11:00

TRENČÍN - Organizátori ôsmeho ročníka cykloturistického projektu Vrchárska koruna Trenčianska (VKT) ponúknu v tomto roku turistom a cykloturistom v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) najmä nové, menej známe vrcholy. Informoval o tom organizátor podujatia Radoslav Tilandy.

Otvor článok

Malá lavínová hrozba platí len vo vysokých polohách hôr

4.1 2023 11:30

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, je vyhlásený vo vysokých polohách slovenských hôr. Pod hranicou zhruba 1300 metrov nad morom sa už súvislá snehová pokrývka nenachádza, preto tam lavíny nehrozia. Súvisí to s extrémne teplým počasím v posledných dňoch. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Otvor článok

Minulý rok nielen bral, ale aj dal. Ak neveríte, prečítajte si zopár týchto srdcervúcich príbehov!

4.1 2023 12:00

Niečo sa narodilo a niečo zomrelo, niečo sa podarilo a v niečom sme zlyhali, nad niečím sa pousmejeme a niečo nám berie dych,, možno aj silu a aj slzy sa nejaké vyplavia z očí. Rok 2022 je preč, viac sa nevráti, viac mu nebudeme môcť zamávať, lebo je už príliš ďaleko, a už sa o nás nezaujíma, tak to má byť, staré odchádza, nové prichádza.

Otvor článok

Pred 380 rokmi sa narodil geniálny fyzik a mysliteľ Isaac Newton

4.1 2023 12:30

WOOLSTHORPE/BRATISLAVA - Zákon zotrvačnosti, zákon sily a zákon akcie reakcie definujú pôsobenie sily na fyzikálne teleso. Týmito tzv. pohybovými zákonmi sa do histórie vedy zapísal anglický fyzik a matematik Isaac Newton. Rovnako dôležitým dedičstvom jeho práce je aj Newtonov zákon zotrvačnosti, ktorý definuje pôsobenie gravitačného poľa na teleso.

Otvor článok

Expozície Oravského múzea vlani zaznamenali výrazný rast návštevnosti

4.1 2023 13:00

ORAVSKÝ PODZÁMOK - Expozície Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava vlani navštívilo 239.040 domácich a zahraničných turistov. Oproti roku 2021 ide o celkový medziročný nárast viac ako 58.000 návštevníkov. Pre TASR to uviedla riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.

Otvor článok

Firma BMW zvýšila vlani predaj plne elektrických áut na viac než dvojnásobok

4.1 2023 13:30

MNÍCHOV - Nemecká automobilka BMW zaznamenala za minulý rok mierny pokles celkového predaja áut, v prípade elektromobilov však predaj prudko vzrástol. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Otvor článok

Nemecká pošta ukončila odosielanie telegramov

4.1 2023 14:00

BERLÍN - Nemecká pošta (Deutsche Post) v stredu oznámila, že definitívne ukončila odosielanie telegramov, ktoré boli kedysi rozšírenou formou komunikácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Otvor článok

Svitko v štvrtej etape šestnásty, zvíťazil Španiel Barreda Bort

4.1 2023 14:35

Ḥa'il - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil šestnáste miesto v Rely Dakar.

Otvor článok

Domácnosti si v tomto roku priplatia za plyn mesačne od jedného eura do 16 eur

4.1 2023 14:50

BRATISLAVA - Domácnosti si v tomto roku priplatia za plyn vo svojich faktúrach mesačne od jedného eura do 16 eur.

Otvor článok

Na západe Česka zaznamenali ohnisko vtáčej chrípky

4.1 2023 15:00

PRAHA - České úrady nariadili utratiť 750.000 kureniec na hydinovej farme na západe ČR, na ktorej sa vyskytla a rozšírila vtáčia chrípka. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia Štátnej veterinárnej správy (SVS) ČR, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Otvor článok

Chorváti sa krátko po vstupe do eurozóny sťažujú na zvýšenie cien

4.1 2023 16:00

ZÁHREB - Prešlo iba pár dní od vstupu Chorvátska do eurozóny a na vládu sa začali valiť sťažnosti nespokojných Chorvátov za zvyšovanie cien, ktoré je podľa organizácie na ochranu spotrebiteľov spojené výhradne s prijatím eura. Vláda prisľúbila kroky a rast cien zo strany maloobchodu označila za "kšeftovanie a podlé vykorisťovanie". TASR o tom informuje na základe správy portálu euractiv.

Otvor článok

Nemecko je za jednotný prístup k ľuďom prichádzajúcim z Číny do EÚ

4.1 2023 16:30

Berlín - Nemecko chce počas konzultácií v rámci Európskej únie presadiť jednotné európske predpisy voči ľuďom prichádzajúcim z Číny do EÚ.

Otvor článok

V obci Rovné veterinári zachytili prípad besnoty u líšky hrdzavej

4.1 2023 17:00

HUMENNÉ - V obci Rovné v okrese Humenné zachytili veterinári prípad besnoty u líšky hrdzavej. Zviera bolo nájdené koncom decembra 2022 uhynuté v extraviláne spomenutej obce. Pre TASR informáciu potvrdila riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Humennom Helena Dziaková s tým, že nariadili opatrenia pre zabránenie šírenia nebezpečnej choroby.

Otvor článok

Lyžiarske trate v stredisku Jahodná pre nevhodné podmienky zatvorili

4.1 2023 18:00

KOŠICE - Lyžiarske trate v stredisku Jahodná neďaleko Košíc pre nevhodné podmienky od stredy zatvorili. Pre TASR to potvrdil jeho vedúci Ján Petróci. Verí, že sezóna sa ešte rozbehne. Aktuálne čakajú na mrazy.

Otvor článok

V Ružomberku plánujú robiť informačnú kampaň o celoročnom zákaze pyrotechniky

4.1 2023 19:00

RUŽOMBEROK - Na celoročný zákaz používania pyrotechniky v Ružomberku plánuje mesto upozorniť prostredníctvom širšej informačnej kampane. Pre TASR to potvrdil hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Otvor článok

Rača zvyšuje od januára poplatky v materských a základných školách

4.1 2023 20:00

BRATISLAVA - Bratislavská Rača zvyšuje od januára poplatky v materských školách a základných školách vo svojej pôsobnosti.

Otvor článok

Cristiano Ronaldo uprednostnil Saudskú Arábiu aj pred ponukami z Európy či zo zámoria

5.1 2023 07:30

RIJÁD - Hviezdny portugalský futbalista Cristiano Ronaldo sa v utorok predstavil fanúšikom saudskoarabského klubu Al-Nassr, s ktorým v závere minulého roka podpísal lukratívny kontrakt.

Otvor článok

V priebehu mesiaca zaznamenali šesť zrážok vlaku s osobou a štyri zrážky s vozidlom

5.1 2023 08:00

BRATISLAVA - Na železničných tratiach zaznamenali v období od 5. decembra do 2. januára šesť nehôd, pri ktorých vlak zachytil človeka, z toho sa tri skončili tragicky. Evidovali aj štyri zrážky vlaku s motorovým vozidlom.

Otvor článok

Na horách treba počítať s vetrom, rozfúka sa i v Bratislavskom kraji

5.1 2023 08:29

BRATISLAVA - Na horách v severných okresoch predovšetkým stredného Slovenska treba aj vo štvrtok počítať so silnejším vetrom. Fúkať môže počas dňa aj v Bratislavskom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Otvor článok

Nemocnica Bory získala povolenie na prevádzku

5.1 2023 08:30

BRATISLAVA - Nemocnica Bory, ktorej prvé pracoviská majú otvoriť v Bratislave už v marci tohto roka, získala právoplatné povolenie na prevádzku všeobecnej nemocnice.

Otvor článok

Kaliforniu zasiahla veterná smršť a silné dažde

5.1 2023 08:42

LOS ANGELES - Americký štát Kalifornia v stredu zasiahla veterná smršť a silné dažde, ktoré by mohli spôsobiť záplavy či zosuvy pôdy najmä v okolí San Francisca a Sacramenta. Kalifornské úrady preto pre väčšinu územia štátu vydali varovania pred ohrozením zdravia a majetku obyvateľov. V noci na štvrtok to uviedla agentúra AFP a stanica BBC, informuje TASR.

Otvor článok

Serie A: Inter uštedril Neapolu prvú prehru v sezóne v Serii A, rozhodol Džeko

5.1 2023 08:54

MILÁNO - Futbalisti SSC Neapol utrpeli prvú prehru v tejto sezóne Serie A. V stredajšom zápase 16. kola podľahol líder najvyššej talianskej súťaže na ihrisku štvrtého Interu Miláno 0:1 po góle Edina Džeka.

Otvor článok

Amazon plánuje zrušiť viac ako 18.000 pracovných miest

5.1 2023 09:00

SEATTLE - Americký internetový obchod Amazon oznámil, že zruší viac ako 18.000 pracovných miest. Odôvodnil to "neistotou v ekonomike" a tiež skutočnosťou, že počas pandémie ochorenia COVID-19 "rýchlo najímal" nových ľudí. TASR o tom informuje na základe správ DPA a AFP.

Otvor článok

MS20: Kanada otočila proti USA, o 20. zlato zabojuje proti Česku

5.1 2023 09:01

HALIFAX - Súpermi Česka vo finále juniorských MS budú hokejisti domácej Kanady. Obhajcovia titulu v druhom semifinálovom zápase v Halifaxe zdolali zámorského rivala USA 6:2.

Otvor článok

Firmy budú podľa personálnych agentúr požadovať tento rok vyšší výkon, pracovníci vyššie mzdy a benefity

5.1 2023 09:30

BRATISLAVA - Zamestnávatelia budú v tomto roku očakávať od svojich pracovníkov vyšší a kvalitnejší výkon, tí zase uznanie, vyššiu mzdu aj viac benefitov.

Otvor článok

Rakvu s pozostatkami Benedikta XVI. preniesli na Námestie sv. Petra

5.1 2023 09:42

VATIKÁN - Rakvu s pozostatkami emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok ráno preniesli z vatikánskej baziliky na Námestie sv. Petra. O 9.30 h sa tam začína pohrebná omša, ktorú bude celebrovať pápež František. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Otvor článok

Stavba ikonického mosta Golden Gate sa začala pred 90 rokmi

5.1 2023 10:00

SAN FRANCISCO/BRATISLAVA - Symbolom sily a pokroku Spojených štátov amerických sa v tridsiatych rokoch minulého storočia stal visutý most Golden Gate Bridge (most Zlatej brány) spájajúci mesto San Francisco s mestom Sausalito v oblasti Marin County.