Firmy budú podľa personálnych agentúr požadovať tento rok vyšší výkon, pracovníci vyššie mzdy a benefity

NETKY.SK • 5 Január 2023, 09:30 • 2 min
Firmy budú podľa personálnych agentúr požadovať tento rok vyšší výkon, pracovníci vyššie mzdy a benefity

BRATISLAVA - Zamestnávatelia budú v tomto roku očakávať od svojich pracovníkov vyšší a kvalitnejší výkon, tí zase uznanie, vyššiu mzdu aj viac benefitov.

slovakia

left justify in out

V tlačovej správe to tvrdí Asociácia personálnych agentúr Slovenska (APAS). Zamestnávatelia začali v poslednom kvartáli minulého roka podľa asociácie intenzívnejšie sledovať svoje náklady a optimalizovať procesy, ktoré sa týkali aj oblasti ľudských zdrojov. Tento jav sa ešte neprejavil v zmene nezamestnanosti, ale rok 2023 bude podľa APAS prelomový.

Ako vyplynulo z interných prieskumov APAS, možnosť flexibilnej práce bola jedným z najvýraznejších benefitov, ktorý pracovníci očakávali minulý rok od svojich zamestnávateľov. Ďalším typickým javom v oblasti ľudských zdrojov v roku 2022 bolo pokračovanie náborových procesov na diaľku, rôzne druhy tréningov pre zvyšovanie kvalifikácie zamestnancov, no predovšetkým znižovanie reakcií kandidátov na inzerovanú pozíciu. Zamestnávatelia totiž aj naďalej čelili vysokému nedostatku kvalifikovanej aj nekvalifikovanej pracovnej sily. Požiadavky sú pritom kladené nielen na tzv. hard skills, teda technické znalosti a odbornosť, no tiež na soft skills, kde sa na popredných miestach nachádzajú zručnosti ako spoľahlivosť, sebadisciplína, odolnosť či prispôsobivosť, ako aj schopnosť riešenia problémov.

Ak pracovný trh zostane podľa APAS rovnaký, ako tomu bolo minulý rok, a teda dopyt bude prevyšovať nad ponukou, bude nevyhnutné zabezpečiť vyšší počet zahraničných zamestnancov z iných krajín. „Rok 2023 prinesie recesiu ekonomiky a stagnáciu v raste pracovného trhu, zamestnávatelia sa určite budú viac sústreďovať na nájdenie takých kandidátov, ktorí presne vyhovujú ich požiadavkám. V takých prípadoch bude nutné očakávať aj ťažšie a dlhšie náborové procesy," uviedla prezidentka APAS Zuzana Rumiz. Rovnako by sa mali podľa nej súčasní pracovníci pripraviť na podávanie vyššieho a kvalitnejšieho výkonu, ktorý budú v tomto roku zamestnávatelia od nich požadovať a tiež ho budú aj viac kontrolovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona