Dánsko zažilo prvý rok bez bankových lúpeží, pretože hotovosť sa menej používa

NETKY.SK • 4 Január 2023, 10:00 • 2 min
Dánsko zažilo prvý rok bez bankových lúpeží, pretože hotovosť sa menej používa

KODAŇ - Dánsko zaznamenalo svoj prvý rok bez bankových lúpeží, pretože peňažná hotovosť sa používa čoraz menej. V pondelok o tom informoval dánsky zväz zamestnancov vo finančných službách. TASR informuje podľa agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Pre rozširovanie bezhotovostných služieb viedlo banky k obmedzovaniu používania hotovosti a lupičom tak zostal malý priestor na lúpeže, uviedol vo vyhlásení zväz. "To je naozaj úžasné. Pretože vždy, keď sa lúpež stala, pre zamestnancov to znamenalo extrémne veľké vypätie," uviedol v oznámení Steen Lund Olsen, viceprezident zväzu Finansforbundet. "Vplyv emócií po takej situácii ani trochu nepochopíte, ak ste ju nezažili na vlastnej koži," dodal.

 

img

 

V roku 2000 sa stalo 221 bankových lúpeží, potom od roku 2017 pomaly ich počet klesal na menej než desať ročne, uviedol Finansforbundet. Dánska centrálna banka vlani v marci oznámila, že používanie peňažnej hotovosti sa zmenšilo takmer o polovicu z 23 percent platieb v roku 2017 na 12 percent v roku 2021. Pandémia koronavírusu zrýchlila upúšťanie od hotovosti, dodala centrálna banka. Zväz zamestnancov vo finančných službách poznamenal, že kým lúpeže sa stali zriedkavou udalosťou, "mnohí bankoví zamestnanci, ktorí boli olúpení, stále zápasia s následkami". Niektorí stále trpia príznakmi ako "obavy, skľúčenosť, podráždenosť, nepokoj a nespavosť"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona