Domácnosti si v tomto roku priplatia za plyn mesačne od jedného eura do 16 eur

NETKY.SK • 4 Január 2023, 14:50 • 2 min
Domácnosti si v tomto roku priplatia za plyn mesačne od jedného eura do 16 eur

BRATISLAVA - Domácnosti si v tomto roku priplatia za plyn vo svojich faktúrach mesačne od jedného eura do 16 eur.

slovakia

left justify in out

Domácnosť, ktorá využíva plyn len na varenie, si v tomto roku priplatí mesačne za plyn 1,15 eura. Ak využíva slovenská domácnosť plyn prevažne na varenie a ohrev vody, zvýšia sa jej mesačné náklady za plyn o 7,80 eura. Najviac si mesačne priplatia domácnosti využívajúce plyn na varenie, ohrev vody aj kúrenie, a to 15,92 eura. Vyplýva to z údajov, ktoré po schválení regulovaných poplatkov za distribúciu a prepravu plynu a po prijatí mimoriadnych vládnych opatrení zverejnil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ak by neplatili mimoriadne opatrenia vlády, domácnosti by si v tomto roku priplatili za plyn mesačne od 5 eur do 203 eur.

Úrad teda definitívne rozhodol o cenách za distribúciu plynu, ako aj o cenách za dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov na rok 2023. Vplyvom nárastu trhových cien plynu sa celkovo zvýšili regulované poplatky za distribúciu plynu pre všetkých odberateľov v priemere o 20 % a maximálnych regulovaných koncových cien plynu pre zraniteľných odberateľov, vrátane domácností, v priemere o zhruba 200 %. „Avšak v prípade domácností a vybraných zraniteľných odberateľov, na základe mimoriadnych opatrení vlády, sa skutočne uplatňované ceny za dodávku plynu v roku 2023 zvýšia priemerne o necelých 16 %. Prijaté mimoriadne opatrenia vlády majú totiž prednosť pred cenovými rozhodnutiami úradu,“ upozornil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona