Do rakvy Benedikta XVI. vložia písomný záznam jeho pontifikátu

NETKY.SK • 4 Január 2023, 09:30 • 2 min
Do rakvy Benedikta XVI. vložia písomný záznam jeho pontifikátu

VATIKÁN - Emeritný pápež Benedikt XVI. bude vo štvrtok pochovaný s písomným záznamom svojho pontifikátu, oznámil v utorok Vatikán. TASR správu prevzala z agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Vatikánsky hovorca Matteo Bruni oznámil, že záznam Benediktovho osemročného pôsobenia v úrade bude vložený do kovového valca a umiestnený do jeho rakvy spolu s ďalšími predmetmi vrátane vatikánskych mincí vyrazených počas jeho pontifikátu. Pohreb emeritného pápeža sa uskutoční vo štvrtok a smútočnú omšu v Bazilike sv. Petra bude viesť pápež František. Ten nahradil Benedikta XVI. na pápežskom stolci v marci 2013. Pohreb sa začne o 9.30 h, píše web Vatican News. Benedikt zdôrazňoval, že chce jednoduchý pohreb, píše AP.

 

Bruni však povedal, že liturgia bude mať prvky "pápežských slávností" s niekoľkými zmenami. Rakvu potom uložia do niekdajšej hrobky pápeža Jána Pavla II. v krypte Baziliky svätého Petra. Emeritný pápež zomrel v sobotu 31. decembra vo veku 95 rokov v bývalom Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Kardinál Joseph Ratzinger bol za pápeža zvolený v roku 2005 a roku 2013 ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie. Abdikáciu zdôvodnil pokročilým vekom s tým, že už nemá dostatok síl na plnenie povinností najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Rakvu s jeho pozostatkami v pondelok vystavili v Bazilike sv. Petra, kde sa s ním až do stredy večera môžu rozlúčiť veriaci. V pondelok tak urobilo približne 65.000 ľudí a utorok viac než 70.000, píše AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies