V obci Rovné veterinári zachytili prípad besnoty u líšky hrdzavej

NETKY.SK • 4 Január 2023, 17:00 • 2 min
V obci Rovné veterinári zachytili prípad besnoty u líšky hrdzavej

HUMENNÉ - V obci Rovné v okrese Humenné zachytili veterinári prípad besnoty u líšky hrdzavej. Zviera bolo nájdené koncom decembra 2022 uhynuté v extraviláne spomenutej obce. Pre TASR informáciu potvrdila riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Humennom Helena Dziaková s tým, že nariadili opatrenia pre zabránenie šírenia nebezpečnej choroby.

slovakia

left justify in out

Besnota u nájdenej uhynutej líšky bola potvrdená tento týždeň Štátnym veterinárnym ústavom vo Zvolene. "V súčasnosti RVPS Humenné vykonáva epizootologické šetrenie, ktorého súčasťou je identifikovanie možnej introdukcie choroby," povedala Dziaková. Za ohnisko nákazy besnoty bol vymedzený kataster obce Rovné. Okolité obce sú zónou pozorovania. Obci Rovné boli nariadené opatrenia ako označenie ohniska nákazy výstražnými tabuľkami, informovanie obyvateľov, že svoje zvieratá musia mať zaočkované proti besnote. Zároveň musí samospráva vykonať evidenciu všetkých psov, mačiek a iných druhov zvierat. Realizovať treba ochrannú vakcináciu zvierat, ktoré neboli doposiaľ vakcinované. Rovnako zabezpečiť ich označenie mikročipom. Počas nákazy je obec povinná zabezpečiť odchyt túlavých zvierat. Obec tiež musí zabezpečiť izolovanie a sledovanie zvierat v karanténe, ako aj vyšetrenie nahlásených uhynutých a usmrtených zvierat počas trvania nákazy. Rovnako aj hlásiť zmeny správania sa domácich zvierat či uhynutie voľne žijúcej zveri v ohnisku.

 

img

 

Počas trvania nákazy je zakázané premiestňovanie a zhromažďovanie všetkých vnímavých druhov zvierat a ich voľný pohyb. Veterinári nariadili tiež veterinárne opatrenia pre miestnych poľovníkov. Zabezpečiť majú zvýšený lov a vyšetrenie líšky hrdzavej a všetkých voľne žijúcich zvierat podozrivých z besnoty, ktoré prejavujú príznaky. Hlásiť treba každý úhyn voľne žijúcej zveri a zabezpečiť jej vyšetrenie. Rovnako sú povinní zabezpečiť označenie poľovného revíru s tabuľami upozorňujúcimi na výskyt besnoty a zákazu voľného pohybu vnímavých domácich zvierat. Zakázaný je tiež odchyt voľne žijúcej zveri na ďalší chov. Veterinárne opatrenia boli nariadené i pre obce v zóne pozorovania, ako aj poľovné združenia. Besnota je akútne vírusové ochorenie zvierat (cicavcov) prenosné aj na človeka. Ochorenie sa zvyčajne končí smrťou. Predchádzajúci pozitívny prípad besnoty v okrese Humenné bol potvrdený 30. septembra 2022 u jazveca lesného. Ulovený bol so zmenami správania v katastri obce Jabloň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies