Malá lavínová hrozba platí len vo vysokých polohách hôr

NETKY.SK • 4 Január 2023, 11:30 • 2 min
Malá lavínová hrozba platí len vo vysokých polohách hôr

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, je vyhlásený vo vysokých polohách slovenských hôr. Pod hranicou zhruba 1300 metrov nad morom sa už súvislá snehová pokrývka nenachádza, preto tam lavíny nehrozia. Súvisí to s extrémne teplým počasím v posledných dňoch. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

Teploty vzduchu podľa Krajčího dosahovali kladné hodnoty aj v najvyšších polohách. "Takýto ráz počasia mal za následok úplné premočenie snehovej pokrývky. Pri postupnom ochladzovaní, pri klesaní teplôt pod bod mrazu, premočený sneh postupne stvrdne a zmrzne. Tým pádom bude lavínová situácia stabilizovať," priblížil. Podotkol, že malé lavíny alebo splazy sa môžu objaviť iba v ojedinelých lokalitách, na extrémne strmých svahoch. "Sneh je mäkký a pri pohybe po ňom sa prebára až na podklad. Na niektorých miestach v tieni a na severných stranách sa zrána na povrchu nachádza kôra. S ochladením počas dňa zmrzne a stuhne," uviedol Krajčí. Dodal, že celkovo je v horách podpriemerná snehová pokrývka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona