Celý archív článkov za rok 2023, strana 1

Otvor článok

Kaliforniu zasiahli silné dažde, bez elektriny ostali tisícky ľudí

2.1 2023 09:00

LOS ANGELES - Americký štát Kalifornia zasiahli počas víkendu rekordné dažde, pre ktoré ostali tisícky ľudí bez elektriny. Miestne úrady sa pre povodne pripravujú na možnú evakuáciu obyvateľov. TASR prevzala správu z agentúr DPA a TCA a AP.

Otvor článok

V rožňavskej nemocnici ošetrovali pacienta, ktorému v ústach vybuchla petarda

2.1 2023 09:10

ROŽŇAVA - V nemocnici v Rožňave ošetrili zdravotníci počas silvestrovskej noci päť pacientov, ktorých zranenia súviseli s oslavami nového roka. Bolo medzi nimi aj trojročné dieťa s poraneným okom. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Otvor článok

NHL: Tatar si pripísal dve asistencie, Halák vychytal víťazstvo

2.1 2023 09:27

NEW YORK - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar si v noci na pondelok pripísal v NHL dve asistencie. New Jersey však podľahlo doma Caroline 4:5 po nájazdoch. Z víťazstva sa tešil brankár Jaroslav Halák, ktorého New York Rangers uspel na ľade Floridy 5:3.

Otvor článok

Po vstupe Chorvátska do Schengenu zrušili kontroly aj na hranici s Maďarskom

2.1 2023 09:30

LETENYE/GORIČAN - Vstupom Chorvátska do schengenského priestoru zrušili o polnoci zo soboty na nedeľu kontroly aj na 15 hraničných priechodoch s Maďarskom. Píše o tom agentúra MTI, informuje TASR.

Otvor článok

Djokovič sa v Adelaide dočkal vrelého privítania

2.1 2023 09:32

ADELAIDE - Srbský tenista Novak Djokovič sa pri svojom prvom vystúpení po návrate do Austrálie, z ktorej ho pred rokom deportovali, dočkal zo strany divákov búrlivého privítania. Víťaz 21 grandslamových titulov nastúpil v Adelaide vo štvorhre po boku Kanaďana Vaseka Pospisila a spoločne nestačili v 1. kole na špecialistov Tomislava Brkiča z Bosny a Hercegoviny a Gonzala Escobara z Ekvádoru 6:4, 3:6, 5:10.

Otvor článok

Ceny plynu v Európe pokračujú v poklese

2.1 2023 09:52

AMSTERDAM - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračujú v poklese aj v prvý obchodný deň roka 2023 a pohybujú sa na úrovni spred začiatku vojny na Ukrajine. Hlavným dôvodom je netradične teplé počasie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Otvor článok

Pravidelné očné prehliadky sú jedinou prevenciou rozvoja zeleného zákalu

2.1 2023 10:00

BRATISLAVA - Jedinou účinnou prevenciou rozvoja zeleného zákalu sú pravidelné očné prehliadky so včasným záchytom a liečbou tohto ochorenia. Pre TASR to uviedla primárka Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Nora Majtánová.

Otvor článok

Záchranári pomohli počas silvestrovskej noci 1558 pacientom

2.1 2023 10:30

BRATISLAVA - Na rozdiel od rekordného počtu zásahov záchranárov počas Štedrého dňa bol Silvester pokojnejší. Pri bilancii zásahov zdravotných záchranárov na prelome rokov 2022 až 2023 to skonštatovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Otvor článok

Polícia obvinila muža, ktorý mal prepadnúť čerpaciu stanicu v Prievidzi

2.1 2023 10:43

PRIEVIDZA - Policajti vypátrali a obvinili muža, ktorý mal v závere minulého roka prepadnúť čerpaciu stanicu v Prievidzi. Dvadsaťročnému, viackrát súdne trestanému mužovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Informovala o tom v pondelok na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia.

Otvor článok

V prvé dni ďalšieho roka je najvhodnejšie poriadne sa zasmiať. Pobavte sa teda na scénach z legendárnych Priateľov, ktoré vám zaručene odoženú každé trápenie!

2.1 2023 11:00

Na zasmiatie sa nikdy nie je nevhodná chvíľa, či je popoludnie, dopoludnie alebo neskorý večer, telu to prospeje a aj srdcu sa odľahčí. V prvých dňoch nového roka je to však ešte vzácnejšie, hoci, pravdaže, nejde o nijakú poveru, len o skutočnosť, že v ďalší rok sa potrebujeme rozveseliť, aby sme mali nádej, že všetko dopadne dobre, že nasledujúcich 12 mesiacov nebude len piesňou smútku, ale aj radosti.

Otvor článok

Roboty nie sú schopné uvedomovať si svoju existenciu

2.1 2023 11:30

BRATISLAVA - Niektoré roboty sa v súčasnosti už dokážu spoznať v zrkadle, neuvedomujú si však svoju existenciu. "Pri našom prístupe robot najprv dokáže modelovať druhých, až potom seba samého. A aj pritom je schopný zistiť, že 'toto som ja', ale ešte nevie, že 'ja som'," vysvetlil v rozhovore pre TASR Andrej Lúčny, vedec a spoluzakladateľ občianskeho združenia Robotika.sk.

Otvor článok

Novoročné predsavzatia je lepšie rozmeniť na menšie ciele

2.1 2023 12:00

BRATISLAVA - Novoročné predsavzatia je lepšie rozmeniť na menšie ciele a zamerať sa aj na malé pozitívne zmeny. Pripomínajú to Liga za duševné zdravie a občianske združenie IPčko. Snaha dávať si novoročné predsavzatia podľa odborníkov súvisí s čistým štítom, s ktorým chcú ľudia vstúpiť do nového roku.

Otvor článok

Rok 2022 v realitách bol turbulentný, ďalší rok by mal priniesť väčšiu stabilitu

2.1 2023 12:30

BRATISLAVA - Rok 2022 v realitách bol turbulentný a "na koňa" vysadil kupujúcich. Ďalší rok prinesie väčšiu stabilitu. Uviedla to v analýze Róberta Mecková, riaditeľka FinGO Reality. Rast úrokov do zdravých hodnôt, ponuka prevyšujúca dopyt po nehnuteľnostiach aj rastúce ceny prenájmov. Táto trojica kľúčových faktorov podľa nej najviac ovplyvnila dianie na realitnom trhu v roku 2022, ktorý bol turbulentný.

Otvor článok

Ako vznikol parfum? Niekto sa kúpal zo zábavy, niekto vyrábal hrušky a niekde sa pilo víno

2.1 2023 13:00

Zdá sa, že čo tu je dnes, raz už predsa len bolo. Nič nie je nové, všetko sa vplyvom čoraz modernejšej doby vylepšuje a mení tvár. Napriek tomu je vzrušujúce sledovať cestu tiahnucu sa naprieč storočiami a pozorovať šum hlasov, radostí i starostí.

Otvor článok

Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby sa pripravuje na zápis do zoznamu UNESCO

2.1 2023 13:30

BRATISLAVA - Slovensko sa bude v roku 2023 s najväčšou pravdepodobnosťou uchádzať o prvý zápis do svetového Registra dobrých praktík UNESCO, ktorý eviduje aktivity, príkladným spôsobom podporujúce ochranu a rozvoj nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD).

Otvor článok

Polícia obvinila 55-ročného muža z Čachtíc, do bezvedomia zbil svoju družku

2.1 2023 13:46

ČACHTICE - Policajný vyšetrovateľ z Nového Mesta nad Váhom obvinil 55-ročného muža zo zločinu ublíženia na zdraví. Fyzicky napadol svoju 47-ročnú družku. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková.

Otvor článok

Na Bojnický zámok sa vrátia strašidlá

2.1 2023 14:00

BOJNICE - Múzeum Bojnice pripravuje podujatie, ktorým na Bojnický zámok prinavráti duchov a strašidlá. Na zabezpečenie prvého ročníka Strašidelného zámku vyhlásilo autorskú súťaž.

Otvor článok

Pohreb Benedikta XVI. je naplánovaný na štvrtok 5. januára.

2.1 2023 14:26

VATIKÁN - Medzi prvými ľuďmi, ktorí prišli do Baziliky sv. Petra vzdať úctu a rozlúčiť sa so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI., boli aj taliansky premiér Sergio Mattarella a premiérka Giorgia Meloniová.

Otvor článok

Trnavský kraj sa v cestovnom ruchu sústreďuje aj na Blízky východ

2.1 2023 14:30

TRNAVA - V záujme využitia potenciálu Letiska Piešťany sústreďuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj svoju pozornosť aj na Blízky východ. TASR o tom informoval Martin Palkovič z KOCR Trnavský kraj.

Otvor článok

Let z Litvy pristál neplánovane v Poznani, vysadili opitého pasažiera

2.1 2023 14:50

Varšava - Na letisku v poľskom meste Poznaň musel v nedeľu neskoro večer neplánovane pristáť lietadlo smerujúce z litovskej metropoly Vilnius do Londýna.

Otvor článok

Deti potrebujú humanitárnu pomoc najviac od konca druhej svetovej vojny

2.1 2023 15:00

RÍM - Humanitárnu pomoc potrebuje v súčasnosti najviac detí od skončenia druhej svetovej vojny. Deti a ich rodiny po celom svete trpia v dôsledku kríz, konfliktov, epidémií, vysídľovania a zvyšujúcej sa miery podvýživy, uviedol v piatok Detský fond OSN (UNICEF). TASR informuje na základe správy agentúry ANSA.

Otvor článok

Predaj áut vo Francúzsku klesol v minulom roku takmer o 8 %

2.1 2023 15:14

Paríž - Predaj nových áut vo Francúzsku v poslednom mesiaci minulého roka stagnoval.

Otvor článok

Psy v odchytových kotercoch boli po Silvestri vyplašené

2.1 2023 15:30

HRIŇOVÁ - Psy v odchytových kotercoch v Hriňovej v Detvianskom okrese boli po silvestrovskej noci vyplašené a odmietali aj jedlo. TASR to v pondelok potvrdila dobrovoľníčka Mia Takáč s tým, že po Silvestri (31. 12.) našla všetky koterce zničené a psy mali aj hnačku. Pripomenula, že hluk, ktorý spôsobujú petardy a ohňostroje, zvieratá ruší a boja sa ho. Informovala, že žiadne zviera však počas Silvestra v roku 2022 pre strach z pyrotechniky neumrelo.

Otvor článok

Financie: Chorvátske banky hlásia úspešný prechod na euro

2.1 2023 15:40

ZÁHREB - Najväčšie banky v Chorvátsku v pondelok informovali o úspešnom prechode na spoločnú európsku menu euro a dostupnosti všetkých bankových služieb pre klientov. Niektoré banky však pritom uviedli, že ich kancelárie budú v pondelok otvorené až poobede. TASR správu prevzala z agentúry Hina.

Otvor článok

Nitra už začína so zberom vianočných stromčekov

2.1 2023 16:00

NITRA - Obyvatelia Nitry sa už môžu zbavovať svojich vianočných stromčekov. Ako informovala radnica, už od pondelka ich môžu privážať do kompostárne. Mesto začne postupne odstraňovať stromčeky aj zo sídlisk a z individuálnej zástavby.

Otvor článok

Košická zoo sa rozrástla o novoročné mláďa lamy krotkej

2.1 2023 16:30

KOŠICE - Prvé tohtoročné mláďa v košickej zoologickej záhrade sa narodilo v nedeľu 1. januára. Ide o samičku lamy krotkej. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

Otvor článok

Ochranárom v Nízkych Tatrách sa podarilo zastaviť 20 pokusov o spustenie ohňostroja

2.1 2023 17:00

BANSKÁ BYSTRICA - Približne 20 pokusov o spustenie ohňostroja v Nízkych Tatrách sa počas silvestrovskej noci podarilo zastaviť ochranárom zo Správy Národného parku (NP) Nízke Tatry. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Otvor článok

Na pohotovosti vyšetrili v závere roka stovky pacientov

2.1 2023 17:30

SVIDNÍK - Lekári svidníckej nemocnice ošetrili v závere uplynulého roka počas vianočných sviatkov a silvestrovských osláv stovky pacientov.

Otvor článok

Zaoceánska loď uviazla pre biologické znečistenie na mori

2.1 2023 18:00

SYDNEY - Stovky pasažierov nemohli takmer týždeň opustiť palubu luxusnej lode Viking Orion, lebo na trupe plavidla bolo objavené biologické znečistenie spôsobené nadmerným nahromadením živých organizmov. Austrálske úrady lodi nechceli dať povolenie na zakotvenie, pretože sa obávali, že tieto organizmy by mohli poškodiť miestne ekosystémy. V pondelok to uviedla televízia Sky News a agentúra AFP, informuje TASR.

Otvor článok

Posledným dieťaťom roku 2022 je Peťko, prvým v roku 2023 Hanka

2.1 2023 18:45

Trnava - Peťko sa narodil na Silvestra o 18:00 hod vo Fakultnej nemocnici Trnava.

Otvor článok

Dubaj zrušil 30-percentnú daň z alkoholu, chce podporiť turizmus

2.1 2023 19:00

DUBAJ - Dubaj začal rok 2023 zrušením 30-percentnej dane z predaja alkoholu. Zároveň prestáva vyberať poplatok za licenciu na alkohol, samotná licencia však bude potrebná naďalej. Cieľom je podporiť kľúčový sektor cestovného ruchu v situácii, keď konkurencia zo strany susedov rastie. Informovali o tom server BBC a denník Financial Times.

Otvor článok

Zmenu zdravotnej poisťovne treba nahlásiť zamestnávateľovi do 8. januára

2.1 2023 20:00

BRATISLAVA - Zmenu zdravotnej poisťovne od nového roka treba oznámiť svojmu zamestnávateľovi najneskôr do ôsmich dní od zmeny, teda do 8. januára. Ak má poistenec viacerých zamestnávateľov, je potrebné túto zmenu oznámiť všetkým, pripomína Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Otvor článok

Daňový bonus na dieťa vo veku do 18 rokov sa na dva roky zvýšil na 140 eur mesačne

3.1 2023 07:00

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sa daňový bonus na dieťa vo veku do 18 rokov zvýšil na 140 eur mesačne.

Otvor článok

Zamestnanci už musia platiť zdravotné odvody najmenej zo sumy životného minima

3.1 2023 08:00

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sa pre zamestnancov zavádza minimálny základ pre odvod poistného na zdravotné poistenie.

Otvor článok

MS20: Kanada - SR 4:3 po predĺžení, pre Slovákov sa turnaj skončil

3.1 2023 08:24

HALIFAX - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo štvrťfinále MS hráčov do 20 rokov s domácou Kanadou 3:4 po predĺžení. Favoritovi zápasu dlho vzdorovali, v tretej tretine vyrovnali na 3:3, ale v 6. minúte predĺženia inkasovali po individuálnej akcii Connora Bedarda.

Otvor článok

Hasiči zasahovali pri tragickej dopravnej nehode v obci Horné Saliby

3.1 2023 08:37

HORNÉ SALIBY - Hasiči z Galanty zasahovali v pondelok (2. 1.) vo večerných hodinách pri tragickej dopravnej nehode na štátnej ceste č. II/561 v katastri obce Horné Saliby v okrese Galanta. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Lena Košťálová.