Košická zoo sa rozrástla o novoročné mláďa lamy krotkej

NETKY.SK • 2 Január 2023, 16:30 • 2 min
Košická zoo sa rozrástla o novoročné mláďa lamy krotkej

KOŠICE - Prvé tohtoročné mláďa v košickej zoologickej záhrade sa narodilo v nedeľu 1. januára. Ide o samičku lamy krotkej. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

slovakia

left justify in out

Matka prvorodička má takmer štyri roky, pochádza z krakovskej zoo a do Košíc prišla v júni 2021 na obnovu chovného stáda. Lamí otec sa narodil v Zoo Bratislava a na východ Slovenska ho previezli ako jednoročného v roku 2016. Lamy krotké chová košická zoo už 25 rokov a u návštevníkov sa tešia mimoriadnej obľube. "Lamy majú milý výraz tváre, veľké tmavé oči a k ľuďom sú priateľské. Ide o zdomácnené plemeno pochádzajúce z Južnej Ameriky. Domorodí obyvatelia lamu fakticky dodnes využívajú na prenášanie nákladov najmä v horských oblastiach. Na tento život má prispôsobený organizmus. Súvisí to napríklad s vyšším počtom červených krviniek, ktoré lepšie viažu kyslík," priblížil inšpektor chovu Jozef Lenard. V súčasnosti má stádo lám krotkých päť členov vrátane najnovšieho prírastku. Lamy po jedenásťmesačnej gravidite privádzajú na svet vždy len jedno mláďa, ktoré dospieva vo veku troch rokov. Zoo Košice chová tri druhy lám, a to aj lamu huanako a lamu alpaka. Líšia sa od seba nielen farbou, ale aj veľkosťou a kvalitou vlny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies