Zamestnanci už musia platiť zdravotné odvody najmenej zo sumy životného minima

NETKY.SK • 3 Január 2023, 08:00 • 2 min
Zamestnanci už musia platiť zdravotné odvody najmenej zo sumy životného minima

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sa pre zamestnancov zavádza minimálny základ pre odvod poistného na zdravotné poistenie.

slovakia

left justify in out

Najnižší možný vymeriavací základ na platenie zdravotných odvodov je vo výške životného minima pre plnoletú osobu, čo je aktuálne 234,42 eura. Minimálny odvod z tejto sumy dosiahne 14 percent, teda 32,81 eura. Ak by vypočítaný odvod poistného nedosiahol túto minimálnu výšku, zamestnanec bude musieť doplatiť sumu rozdielu, vrátane rozdielu v odvode zamestnávateľa. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roka.

„Týmto opatrením nebudú postihnuté osoby v pracovnom pomere s príjmom vyšším ako je životné minimum, osoby s nižšími príjmami si však budú musieť doplatiť poistné do tejto výšky," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Povinnosť doplatku sa bude týkať iba zamestnanca, odvodová povinnosť zamestnávateľa z dôvodu nezvyšovania ceny práce zostáva nezmenená. Povinnosť platiť aspoň minimálny odvod sa nebude vzťahovať na poistencov, ktorí sú zároveň poistencami štátu. Ide napríklad o dôchodcov, osoby evidované na úrade práce, či osoby poberajúce dávku v hmotnej núdzi.

Zamestnanci doposiaľ na rozdiel od samostatne zárobkovo činných osôb a dobrovoľne nezamestnaných nemali zákonom určený minimálny vymeriavací základ. Zamestnancovi stačil akýkoľvek čiastkový úväzok na to, aby uhrádzal poistné na verejné zdravotné poistenie zo sumy reálne vyplatenej z tohto úväzku. Podľa ministerstva zdravotníctva sa tak špekulatívne uzatvárali pracovné pomery napríklad na desatinový pracovný úväzok, vďaka čomu tieto osoby platili mesačne poistné na úrovni niekoľko eur a mali zabezpečené verejné zdravotné poistenie v plnom rozsahu. Ak by pritom boli dobrovoľne nezamestnaní, boli by povinní platiť poistné na úrovni minimálnej výšky odvodu pre dobrovoľne nezamestnaných, čo je pre rok 2023 suma 84,77 eura.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies