Zaoceánska loď uviazla pre biologické znečistenie na mori

NETKY.SK • 2 Január 2023, 18:00 • 2 min
Zaoceánska loď uviazla pre biologické znečistenie na mori

SYDNEY - Stovky pasažierov nemohli takmer týždeň opustiť palubu luxusnej lode Viking Orion, lebo na trupe plavidla bolo objavené biologické znečistenie spôsobené nadmerným nahromadením živých organizmov. Austrálske úrady lodi nechceli dať povolenie na zakotvenie, pretože sa obávali, že tieto organizmy by mohli poškodiť miestne ekosystémy. V pondelok to uviedla televízia Sky News a agentúra AFP, informuje TASR.

slovakia

left justify in out

Na palube zaoceánskej lode, ktorá 23. decembra vyplávala z Adelaide, bolo asi 800 dovolenkárov. Zakotviť nemohla od 26.decembra, keď vyrazila z novozélandského Wellingtonu. Úrady nariadili, aby bol trup lode, na ktorom sa zachytili mikroorganizmy, rastliny, riasy či menšie živočíchy, vyčistený. Stalo sa tak vo vzdialenosti približne 12 námorných míľ (22 kilometrov) od prístavu v meste Adelaide v medzinárodných vodách. Austrálske ministerstvo poľnohospodárstva, rybárstva a lesníctva uviedlo, že už 28. decembra bolo na plavidle spozorované biologické znečistenie menšieho rozsahu, nariadilo preto lodi, aby sa podrobila štandardným bezpečnostným procedúram. Do odstraňovania nahromadených organizmov boli zapojení i profesionálni potápači. Loď napokon zakotvila v pondelok večer miestneho času v prístave mesta Melbourne, uvádza webstránka VesselFinder.com sledujúca pohyb lodí. Spoločnosť Viking, ktorej loď patrí, uviedla, že cestujúcim poskytne odškodné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies