Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby sa pripravuje na zápis do zoznamu UNESCO

NETKY.SK • 2 Január 2023, 13:30 • 2 min
Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby sa pripravuje na zápis do zoznamu UNESCO

BRATISLAVA - Slovensko sa bude v roku 2023 s najväčšou pravdepodobnosťou uchádzať o prvý zápis do svetového Registra dobrých praktík UNESCO, ktorý eviduje aktivity, príkladným spôsobom podporujúce ochranu a rozvoj nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD).

slovakia

left justify in out

Národnou nomináciou má byť Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), ktorá je od roku 2015 zapísaná na národný zoznam najlepších spôsobov ochrany NKD. Prípravu nominácie potvrdilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. "Nominácia by mala byť predložená Sekretariátu Dohovoru na ochranu nehmotného dedičstva do konca marca 2023," spresnil rezort. Rokovanie o prípadnom zápise by sa odohralo zrejme v roku 2024. Škola remesiel ÚĽUV sa datuje od roku 1999. Jej cieľom je zachovanie tradičných unikátnych technológií a vzorov, vedie tiež k oživeniu už zanikajúcich výrob a k uchovávaniu pôvodného regionálneho profilu a lokálnej pestrosti ľudovej výroby. ÚĽUV v súčasnosti ponúka záujmové kurzy tradičných remesiel a výrob aj pre širšiu verejnosť a to prostredníctvom svojich regionálnych pobočiek v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. V prípade globálnych zoznamov UNESCO má Slovensko osem zápisov v Zozname svetového dedičstva - šesť kultúrnych a dve prírodné lokality, a takisto deväť prvkov v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Doteraz posledným zápisom, v decembri 2022, boli Tradície spojené s chovom koní plemena lipican, Slovensko bolo súčasťou medzinárodnej nominácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies