Celý archív článkov za rok 2023, strana 2

Otvor článok

Na celom Slovensku sa môže v utorok ráno tvoriť hmla

3.1 2023 08:54

BRATISLAVA - Na celom území Slovenska sa môže v utorok ráno tvoriť hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Otvor článok

Nemecký prezident v Amazónii varoval pred ničením dažďových pralesov

3.1 2023 09:00

MANAUS - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas pondelňajšej návštevy klimatického observatória v Amazónii varoval pred ničením tamojších dažďových pralesov, ktoré podľa neho predstavujú "základ existencie". Informovala o tom agentúra DPA.

Otvor článok

Za dva dni padli v Maďarsku dva denné teplotné rekordy

3.1 2023 09:30

BUDAPEŠŤ - V prvých dvoch dňoch roka 2023 padli v Maďarsku denné teplotné rekordy, keď 1. januára namerali v meste Sellye v Baranskej župe 18,9 stupňa Celzia a 2. januára v obci Fülöpháza v Báčsko-malokumánskej župe 18,2 stupňa Celzia. Uviedla to na Facebooku Celoštátna meteorologická služba (OMSZ), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Otvor článok

Hlavné mesto sa bude musieť vysporiadať s obrovskými výpadkami príjmov, tvrdí Vallo

3.1 2023 09:45

BRATISLAVA - Legislatívne zmeny, ako je daňový bonus, či zvýšené príplatky za prácu v noci a cez víkend spôsobili, že Bratislava sa bude musieť vysporiadať s obrovskými výpadkami príjmov.

Otvor článok

Na horách vlani zahynulo 56 ľudí, podľa HZS je to mimoriadne veľa

3.1 2023 10:00

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Mimoriadne vysoký počet úmrtí, 56, zaznamenali počas roka 2022 v slovenských horách. Za posledné roky bol pritom počet úmrtí maximálne 40. V pondelok o tom informovala Horská záchranná služba (HZS).

Otvor článok

Princ Harry hovorí, že chce späť svojho otca a brata

3.1 2023 10:05

LONDÝN - Britský princ Harry vyhlásil, že chce naspäť svojho otca a brata, chce „rodinu, nie inštitúciu“. Povedal to v rozhovore pre britskú televíznu stanicu ITV, ktorý majú odvysielať v nedeľu, no ukážky z neho predstavili už v pondelok.

Otvor článok

Ázijské akciové trhy sa vyvíjali zmiešane

3.1 2023 10:20

PEKING - Ázijské akciové trhy boli v utorok zmiešané.

Otvor článok

Mesto Bojnice spustilo službu pre osamelých seniorov, pomôže im s internetom

3.1 2023 10:31

BOJNICE - Mesto Bojnice spustilo pre osamelo žijúcich seniorov novú službu Ochotná vnučka. Pracovníci mestského úradu im pomôžu s vyhľadaním informácií na internete či poradia s vybavením agendy na iných úradoch. Informoval o tom primátor Ladislav Smatana.

Otvor článok

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa o stave žiadosti o kúpele či lieky dozvedia už aj elektronicky

3.1 2023 11:00

BRATISLAVA - Poistenci štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa o stave vybavenia žiadosti o kúpele či úhradu zdravotníckej pomôcky alebo liekov na výnimku dozvedia už aj elektronicky. TASR o tom informovali z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne.

Otvor článok

Vodič motocykla po zrážke s policajným autom ušiel z miesta činu

3.1 2023 11:12

BRATISLAVA - Vodič motocykla po pondelkovej (2. 1.) zrážke s policajným autom v Bratislave ušiel z miesta činu. Policajti ho vyzývajú, aby sa prihlásil na polícii. Zároveň žiadajú verejnosť o pomoc pri objasnení dopravnej nehody. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková.

Otvor článok

Levice z ukrajinskej zoo premiestnili do safari parku v Dánsku

3.1 2023 11:30

KODAŇ - Safari park v Dánsku prichýlil tri levice z ukrajinskej zoologickej záhrady ležiacej v Charkovskej oblasti. Oznámil to v pondelok vo vyhlásení samotný safari park Knuthenborg spolu s dánskou organizáciou Dyrenes Beskyttelse zameranou na ochranu zvierat. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Otvor článok

Opitý vodič narazil v kruhovej križovatke do dopravnej značky

3.1 2023 11:50

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM - Policajti z Nového Mesta nad Váhom obvinili 69-ročného muža z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. V Novom Meste nad Váhom spôsobil pod vplyvom alkoholu dopravnú nehodu. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

Otvor článok

Kostol, v ktorom sa diali strašné veci, otec, ktorý kázal aj zvádzal a ona, čo spievala ako anjel. Aretha Franklin spievala, aby prežila

3.1 2023 12:00

Človek by si bol myslel, že ak sa niekto narodí s takým talentom, aký mala ona, prinajmenšom ho bude priam prenasledovať šťastie a nikdy sa neodlepia ani dni ako v rozprávke. Niekedy je to však presne naopak, lebo ten, kto dostane do vienka dar, občas musí veľmi bojovať, so sebou, so svetom, so všetkými a všetkým, aby sa nenechal udupať a nenechal svoje posolstvo odletieť niekam do ďaleka.

Otvor článok

Štrbské Pleso je bez súvislej snehovej pokrývky, na Chopku ubudol sneh

3.1 2023 12:30

BRATISLAVA - Súčasné prúdenie veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu do oblasti Slovenska od juhozápadu má veľmi negatívny vplyv na snehovú pokrývku na horách. Na Chopku za posledné dva dni ubudlo 20 centimetrov snehu, Štrbské Pleso je bez súvislej snehovej pokrývky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Otvor článok

Profesia láme rekordy

3.1 2023 12:45

BRATISLAVA - Uchádzači o prácu si hľadali nové zamestnanie už krátko po Silvestri.

Otvor článok

Odstránenie nelegálnej skládky v obci Jasov by mala stáť zhruba 5 miliónov eur

3.1 2023 13:00

JASOV - Obec Jasov v okrese Košice-okolie vyhlásila verejné obstarávanie na sanáciu nelegálnej skládky. Celková odhadovaná hodnota zákazky predstavuje takmer 4,84 milióna eur bez DPH. Odstránených by malo byť zhruba 16.500 ton odpadu. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Otvor článok

Polícia zadržala osobu podozrivú z novoročnej vraždy v Michalovciach

3.1 2023 13:07

MICHALOVCE - Polícia v utorok skoro ráno zadržala osobu podozrivú z obzvlášť závažného zločinu vraždy, ku ktorej došlo v nedeľu (1. 1.) v Michalovciach. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Otvor článok

Automobilový dizajnér Jozef Kabaň oslavuje 50 rokov

3.1 2023 13:30

NÁMESTOVO/VAVREČKA - Radí sa medzi elitu vo svete automobilového dizajnu a jeho meno spájajú s viacerými ikonickými autami vrátane veľmi vzácneho modelu Bugatti Veyron. V máji minulého roka mu prezidentka Zuzana Čaputová udelila štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne šírenie dobrého mena SR v zahraničí. V stredu 4. januára bude mať slovenský automobilový dizajnér Jozef Kabaň 50 rokov.

Otvor článok

V Krkonošiach našli mŕtvu ženu a dieťa, polícia hovorí o vražde a samovražde

3.1 2023 13:33

PRAHA - Smrť 40-ročnej ženy a jej trojročného syna, ktorých po niekoľkodňovom pátraní v Krkonošiach našli v pondelok popoludní, bola podľa utorkového vyhlásenia českej polície násilná. Prípad vyšetruje ako vraždu s následnou samovraždou. V utorok to uviedla polícia Královohradeckého kraja, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Otvor článok

Bratislavské letisko chce rozšíriť ponuku letov pre dovolenkárov

3.1 2023 14:00

BRATISLAVA - Na bratislavské letisko sa po pandémii vrátili turisti, v lete vybavilo trikrát viac cestujúcich ako v roku 2021. Slovákov láka hlavne more, najobľúbenejšou destináciou je turecká Antalya. Počas najbližšieho leta plánuje letisko ponuku pre dovolenkárov ešte rozšíriť. Uviedol to predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Dušan Keketi v bilančnom rozhovore na sociálnych sieťach ministerstva dopravy.

Otvor článok

Počet obyvateľov v Trnave sa vlani znížil

3.1 2023 14:30

TRNAVA - Krajské mesto Trnava vstúpilo do roku 2023 s počtom obyvateľov 62.397. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to o 384 ľudí s trvalým bydliskom menej, pokles v roku 2022 je však zároveň o takmer polovicu nižší, ako bol v závere roka 2021, a porovnateľný s rokmi predchádzajúcimi. Vyplýva to z údajov na webovej stránke egov.trnava.sk.

Otvor článok

V bratislavských mestských lesoch opäť objavili pobytové stopy vydry riečnej

3.1 2023 15:00

BRATISLAVA - V bratislavských mestských lesoch opäť objavili pobytové stopy vydry riečnej. Tentoraz na potoku Vydrica pri Dlhých lúkach. Informujú o tom Mestské lesy v Bratislave.

Otvor článok

Z dôvodu neschváleného rozpočtu bude MHD premávať v prázdninovom režime do odvolania

3.1 2023 15:20

KOŠICE - Z dôvodu neschváleného rozpočtu bude MHD v Košiciach premávať od 9. januára v prázdninovom režime až do odvolania.

Otvor článok

Meteorológovia zaznamenali 2. januára viaceré teplotné rekordy

3.1 2023 15:30

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav zaznamenal 2. januára viaceré denné teplotné rekordy.

Otvor článok

Súkromný investor chce v Bojniciach vybudovať športovo-zábavný park

3.1 2023 15:30

BOJNICE - Spoločnosť ZMB má záujem vybudovať v blízkosti kúpaliska Čajka v Bojniciach športovo-zábavný areál. Investíciu odhadla na približne 25 miliónov eur, priniesť má 40 nových pracovných miest.

Otvor článok

Dobrovoľníci začali s výstavbou útulne v Malých Karpatoch

3.1 2023 16:00

TRNAVA - V Malých Karpatoch začali dobrovoľníci v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom (TTSK) stavať novú útulňu. Útulňa Jozefa Maka bude stáť na trase červenej značky na Ceste hrdinov SNP v lokalite Mihalinová. Útulňa bude postavená ako útočisko pre turistov s čo najmenším zásahom do prírody a s ohľadom na tradície.

Otvor článok

Rakúsko začne testovať na koronavírus odpadovú vodu z čínskych lietadiel

3.1 2023 16:25

Viedeň - V Rakúsku budú od budúceho týždňa testovať na nové varianty koronavírusu odpadovú vodu zo všetkých letov prichádzajúcich z Číny.

Otvor článok

V Malawi pribúdajú úmrtia na choleru, spôsobujú zatvorenie škôl

3.1 2023 16:30

BLANTYRE - Východoafrická krajina Malawi odložila otvorenie verejných škôl v dvoch veľkých mestách Blantyre a Lilongwe, aby sa takto pokúsila spomaliť vlnu úmrtí na choleru, oznámila v pondelok ministerka zdravotníctva Khumbize Chipondaová. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Otvor článok

Mesto Žiar nad Hronom začne so zberom živých stromčekov vo štvrtok

3.1 2023 17:00

ŽIAR NAD HRONOM - So zberom živých vianočných stromčekov začne mesto Žiar nad Hronom vo štvrtok (5. 1.). Ich bezplatný odvoz zabezpečí samospráva pre obyvateľov mesta v januári v štyroch termínoch. Mesto o tom informuje na svojej oficiálnej webovej stránke.

Otvor článok

Stavbári neočakávajú návrat cien materiálov a energií na úroveň pred krízou

3.1 2023 17:30

BRATISLAVA - Nestabilita cien stavebných materiálov a energií sa bude v roku 2023 zmenšovať, avšak ceny sa už nevrátia na predkrízovú úroveň.

Otvor článok

Železnice Slovenskej republiky obnovia v Trnavskom kraji tri staničné budovy

3.1 2023 18:00

TRNAVA - Trnava, Sládkovičovo a Veľký Meder z Trnavského kraja sú medzi železničnými stanicami, pre ktoré Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vypísali verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu na obnovu.

Otvor článok

S Benediktom XVI. sa v pondelok prišlo rozlúčiť 65.000 veriacich

3.1 2023 18:30

VATIKÁN - Do vatikánskej Baziliky sv. Petra aj v utorok prúdia tisícky veriacich, aby vzdali hold zosnulému emeritnému pápežovi Benediktovi XVI., ktorého telo tam bude vystavené do stredy. Medzi prvými prišiel v utorok ráno do baziliky bývalý taliansky premiér Matteo Renzi. TASR informácie čerpala z agentúr AP a APA.

Otvor článok

Návštevníci Liptova si vybrali počas Silvestra najmä ubytovania pri zjazdovkách

3.1 2023 19:00

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Obsadenosť ubytovacích zariadení v blízkosti lyžiarskych svahov na Liptove bola počas uplynulého Silvestra porovnateľná s obdobím pred pandémiou. Pre TASR to v utorok uviedla Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Otvor článok

V obci Tuhár pribudnú nádrže na zachytávanie dažďovej vody

3.1 2023 19:30

TUHÁR - V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudnú podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd z verejných budov. Samospráva na projekt vodozádržných opatrení získala dotáciu z európskych zdrojov vo výške viac ako 170.000 eur. Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Čeman.

Otvor článok

Cena zlata v utorok vzrástla na 6-mesačné maximum

3.1 2023 20:00

LONDÝN - Cena zlata vyskočila na 6-mesačné maximum a analytici očakávajú, že v tomto roku by sa mohla dostať na nový rekord. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Otvor článok

Systém zdravotníctva treba postaviť na jasných a predvídateľných pravidlách

4.1 2023 07:00

BRATISLAVA - Systém zdravotníctva treba postaviť na jasných a predvídateľných pravidlách. Pre TASR to uviedla Slovenská lekárska komora (SLK).