Ochranárom v Nízkych Tatrách sa podarilo zastaviť 20 pokusov o spustenie ohňostroja

NETKY.SK • 2 Január 2023, 17:00 • 2 min
Ochranárom v Nízkych Tatrách sa podarilo zastaviť 20 pokusov o spustenie ohňostroja

BANSKÁ BYSTRICA - Približne 20 pokusov o spustenie ohňostroja v Nízkych Tatrách sa počas silvestrovskej noci podarilo zastaviť ochranárom zo Správy Národného parku (NP) Nízke Tatry. Informovali o tom na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

"Na Donovaloch napriek nasadeniu hliadok stráže prírody a polície bola aktivita zábavnej pyrotechniky veľmi intenzívna. V Demänovskej Doline, kde boli tiež nasadení strážcovia národného parku aj polícia, boli taktiež odpálené ohňostroje, no ich počet a trvanie boli podľa svedkov citeľne nižšie, ako po minulé roky," priblížila Správa NP Nízke Tatry. Profesionálni aj dobrovoľní strážcovia prírody sa v Nízkych Tatrách počas silvestrovských osláv zamerali najmä na lokality s predpokladom najväčšej koncentrácie ohňostrojov. V súčinnosti s políciou v predstihu oslovili aj samosprávy, o spoluprácu požiadali tiež personál na recepciách hotelov. Približne 20 pokusov o spustenie ohňostroja sa ochranárom podarilo zastaviť ešte pred ich zapálením, prípady riešili upozornením. "Blokové pokuty boli udelené v ôsmich prípadoch, jeden bude riešený v priestupkovom konaní," dodala správa národného parku. Používanie zábavnej pyrotechniky je na území národných parkov zakázané, v prípade porušenia hrozia vysoké pokuty od stoviek až do viac než 9000 eur. Hlučné vizuálne efekty spôsobujú zvieratám stres a ich prirodzenou reakciou je útek, pri ktorom sa môžu vážne zraniť, či dokonca zabiť. Ochranári preto odporúčajú namiesto ohňostrojov použiť jemnejšie alternatívy, napríklad prskavky či sviečky, ktorými sa eliminuje nielen hluk, ale i toxické látky v životnom prostredí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona