Archív článkov za November 2022, strana 2

Otvor článok

Trnavské divadlo sa predstaví v španielskej Malage

3.11 2022 09:34

TRNAVA - Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave vycestuje 6. novembra s dvomi inscenáciami do španielskej Malagy. Španielski diváci si budú môcť pozrieť inscenáciu Kompletný Shakespeare zhltnutý za 120 minút v slovenčine so španielskymi titulkami a tiež pôvodnú rozprávku Ako sa hus vyparádia v španielskom jazyku.

Otvor článok

Pripútavali sa reťazami, napadli ministrov, písali a kričali. Aj tak prebiehali protesty, ktoré zmenili históriu!

3.11 2022 10:00

Odkedy sú ľudia ľuďmi, vždy sa našlo niečo, čo vyvolávalo protichodné pocity a ani nespokojnosť s dianím v krajine nie je nič nové, čo by sa zrodilo až teraz. Práve naopak, protestovalo sa, a ešte ako, občas aj krvavo a tak agresívne, až by aj spisovatelia mali ťažkosti s opísaním.

Otvor článok

Na strednej škole v Novákoch útočil študent sekerou, polícia ho zadržala

3.11 2022 11:01

BRATISLAVA/NOVÁKY - Na Strednej odbornej škole v Novákoch útočil vo štvrtok dopoludnia študent sekerou. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že sa pri incidente zranila jedna osoba, nie však vážne. Študenta polícia zadržala.

Otvor článok

Pri obci Dolný Bar havaroval autobus, cesta je uzavretá

3.11 2022 11:36

DOLNÝ BAR - Policajti v súčasnej dobe zasahujú na mieste dopravnej nehody autobusu, ktorý išiel z obce Dolný Bar smerom na Veľký Meder v okrese Dunajská Streda. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

Otvor článok

TIPY NA KNIHY V novembri sa potešia milovníci romantiky, ale aj tí, čo potrebujú napätie a hrdinstvá

3.11 2022 12:00

V novembri je vzduch chladnejší, aj nohy viac utekajú, lebo Vianoce už ťahajú pozornosť, berú si miesto v peňaženkách a nejedna žienka začína šalieť pri pomyslení, čo bude treba postíhať. S knihou však je i najväčší mráz znesiteľnejší, lebo s ňou v ruke sme odolnejší, veríme v nemožné a dokážeme lietať tam, kam by sme sa inak nedostali.

Otvor článok

Už zajtra sa koná veľkolepá módna prehliadka Lýdie Eckhardt

3.11 2022 12:54

BRATISLAVA - Už zajtra, 4.11. sa o 19:30 v luxusnom bratislavskom hoteli Double Tree by Hilton uskutoční módna prehliadka uznávanej a oceňovanej Lýdie Eckhardt. V predaji sú posledné voľné lístky na túto jedinečnú módnu udalosť roka.

Otvor článok

Ukrajinské prístavy opustilo po obnovení dohody s Ruskom šesť lodí s obilím

3.11 2022 13:26

ISTANBUL/KYJEV - Najmenej šesť lodí s obilninami vyplávalo vo štvrtok z ukrajinských prístavov, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Deň predtým sa Rusko vrátilo k plneniu dohody o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Otvor článok

Skratky okresov na tabuľkách nahradia celoslovenské evidenčné čísla

3.11 2022 14:00

BRATISLAVA - Od nového roku sa zavedú celoslovenské evidenčné čísla (EČV), na ktorých už nebude skratka okresu. Evidenčné čísla budú viazané na vozidlo, nie na ich majiteľov. Štát by tak mal ušetriť náklady za nákup nových tabuliek a občania za správne poplatky. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Otvor článok

Naí Dillí sa dusí v nebezpečnom smogu

3.11 2022 14:24

NAÍ DILLÍ - Smog v indickom hlavnom meste Naí Dillí dosiahol vo štvrtok "nebezpečné" úrovne. Dym z polí na severe Indie sa totiž zmiešal s inými znečisťujúcimi látkami a megamesto zahalil nezdravý sivý koktail. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Otvor článok

Jackpot v lotérii Powerball dosiahol 1,5 miliardy

3.11 2022 14:54

WASHINGTON - V nočnom žrebovaní americkej lotérie Powerball sa na žiadnom z podaných tiketov neobjavila správna kombinácia čísel a nikto nezískal rekordný jackpot 1,2 miliardy dolárov.

Otvor článok

Bratislavské centrum pre utečencov skracuje otváracie hodiny

3.11 2022 15:00

BRATISLAVA - Veľkokapacitné asistenčné centrum pre utečencov z Ukrajiny na Bottovej ulici v Bratislave skracuje od novembra otváracie hodiny. Po novom bude od pondelka do piatka poskytovať služby od 8.00 do 18.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Otvor článok

Kuriérska spoločnosť DPD upozorňuje na zvýšenú aktivitu podvodníkov

3.11 2022 16:00

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí nakupujú na internete by mali zvýšiť svoju opatrnosť. Podvodníci, ktorí sa snažia zneužiť ich dôveru sú stále vynaliezavejší. Pozornosť by mali zákazníci internetových obchodov zvýšiť najmä pred blížiacimi sa sviatkami. Podľa kuriérskej spoločnosti DPD bude prudký nárast ľudí nakupujúcich na internete pred Vianocami lákať aj podvodníkov, ktorí budú chcieť zneužiť nepozorných zákazníkov.

Otvor článok

Pred 100 rokmi objavil Howard Carter hrobku faraóna Tutanchamona

3.11 2022 17:00

LUXOR/BRATISLAVA - Staroegyptský faraón Tutanchamon, ktorý vládol od roku 1333 pred n. l. až do svojej smrti v roku 1323 pred n. l., nepatril k známym panovníkom svojej doby. Posmrtnú slávu získal až v 20. storočí vďaka archeológovi Howardovi Carterovi. Tento britský bádateľ sa totiž zaslúžil o jeden z najväčších triumfov archeológie – podarilo sa mu objaviť takmer neporušenú hrobku kráľa Tutanchamona.

Otvor článok

V kinách je nová česká romantická komédia Za všetkým hľadaj ženu

3.11 2022 18:00

BRATISLAVA - Program slovenských kín je od štvrtka bohatší o novú českú romantickú komédiu Za všetkým hľadaj ženu. Režisér Miloslav Šmídmajer do nej obsadil Hanu Vagnerovú, Betku Stankovú, Terezu Rychlú i Mareka Vašuta.

Otvor článok

Jesenné upratovanie v Liptovskom Mikuláši

3.11 2022 19:00

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Obyvatelia Liptovského Mikuláša vytriedili počas jesenného upratovania 123 ton odpadu. Objemný a zelený odpad mohli počas siedmich dní vyhodiť do 21 veľkokapacitných kontajnerov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Otvor článok

Salvádor postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,0

4.11 2022 08:24

SAN SALVADOR - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo v noci na piatok Salvádor. Obete ani škody na majetku bezprostredne nehlásili. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Otvor článok

Twitter oznámil, že v piatok začne s prepúšťaním zamestnancov

4.11 2022 08:29

SAN FRANCISCO - Spoločnosť Twitter vo štvrtok oznámila, že v piatok do 9.00 h miestneho času (17.00 h SEČ) svojim zamestnancom oznámi, či budú prepustení v rámci redukcie personálu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The New York Times.

Otvor článok

V detvianskom zastupiteľstve bude sedieť 12 mužov a päť žien

4.11 2022 08:43

DETVA - V 17-člennom detvianskom mestskom zastupiteľstve bude sedieť päť žien a 12 mužov, medzi nimi aj dosluhujúci primátor Ján Šufliarský. Z poslancov zvolených v piatich volebných obvodoch je najviac nezávislých, a to 11. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotných (29. 10.) volieb, ktoré v nedeľu (30. 10.) zverejnil Štatistický úrad SR.

Otvor článok

V Nižnom Slavkove plánujú riešiť problém s vodou v rómskej osade

4.11 2022 09:20

NIŽNÝ SLAVKOV - Najväčším problémom, ktorý obec Nižný Slavkov v okrese Sabinov dlhodobo rieši, je prístup k vode do osady pre marginalizovanú rómsku komunitu.

Otvor článok

EKL: Weiss st. po postupe: Zaslúžili sme si ho, je to odmena

4.11 2022 09:31

VILNIUS - Futbalisti Slovana Bratislava si po 53 rokoch zahrajú v klubovej Európe aj na jar. Rozhodol o tom ich triumf vo štvrtkovom zápase Európskej konferenčnej ligy na pôde Žalgirisu Vilnius 2:1. Do osemfinále postúpili priamo ako víťazi H-skupiny.

Otvor článok

SKUTOČNÝ PRÍBEH Toto vás presvedčí, že Boh je najväčší romantik. Spojil dvoch ľudí na Ukrajine, ktorí v čase vojny nemali byť osamelí

4.11 2022 10:00

Ľudmila pochádza z Ukrajiny, jej srdce je späté s Kyjevom, a hoci bývala aj na Slovensku, nikdy nezabúdala, pre ktoré mesto sa narodila. Ľudia ju poznali ako milú ženu, nie príliš zhovorčivú, teda aspoň čo sa týkalo súkromia, neprezrádzala o sebe priveľa, len nevyhnutné a detaily žiadne.

Otvor článok

Bola priveľmi mladá na smrť a priveľmi odvážna. Julie Powell, ktorá je dnes už mŕtva, navarila za jediný rok 524 receptov

4.11 2022 12:00

Predtým pracovala všedne, asi by ste na nej len ťažko našli niečo, čo by ju odlišovalo. Chodila po uliciach, plánovala si dni a týždne, bola zaľúbená a občas aj smutná. Jedného dňa však dala sama sebe sľub, že dokáže nemožné a navarí toľko receptov za 365 dní, koľko by iný nenavarili ani za oveľa dlhšie obdobie.

Otvor článok

Za Brnom narazilo auto do policajnej dodávky, diaľnica do Prahy je zatvorená

4.11 2022 13:36

PRAHA - Na českej diaľnici D1 za Brnom v smere do Prahy narazilo v piatok osobné auto do policajnej dodávky. Od 178. kilometra je diaľnica v smere do Prahy uzatvorená. Pre TASR to potvrdil hovorca Hasičského záchranného zboru Juhomoravského kraja (HZS JMK) Jaroslav Mikoška, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Otvor článok

Mesiac fotografie prinesie do Bratislavy vyše 25 výstav

4.11 2022 13:48

BRATISLAVA - November v hlavnom meste opäť patrí Mesiacu fotografie. V poradí 32. ročník festivalu prinesie vyše 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov. Vizuál tvorí fotografia českého autora, svetoznámeho fotografa Antonína Kratochvíla. "Pre ústredný motív sme zvolili portrétnu fotografiu z cyklu David Bowie, 1997, pretože portrét je jednou z hlavných tém tohtoročného festivalu," uviedla umelecká riaditeľka festivalu Eva Hodek.

Otvor článok

Útočník v Lučenci nožom zranil dve osoby, polícia po ňom pátra

4.11 2022 14:07

LUČENEC - Na Špitálskej ulici v Lučenci doposiaľ neznámy útočník vo štvrtok (3. 11.) vo večerných hodinách nožom zranil dvoch ľudí. Z miesta činu ušiel a polícia po ňom doposiaľ intenzívne pátra. Na sociálnej sieti o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Otvor článok

Prejazd na Prístavnom moste v smere do Petržalky bude v sobotu obmedzený

4.11 2022 14:29

BRATISLAVA - Diaľnica D1 v úseku Prístavného mosta v smere na Einsteinovu ulicu v Bratislave bude počas soboty (5. 11.) prejazdná s obmedzeniami.

Otvor článok

Britským lekárom sa podarilo vyliečiť pacienta, ktorý mal koronavírus 411 dní

4.11 2022 15:00

LONDÝN - Britským lekárom sa podarilo vyliečiť muža, ktorý bol 411 dní pozitívny na ochorenie COVID-19. Ide celosvetovo o najdlhšie zaznamenanú infekciu covidom spomedzi ľudí, ktorým sa ochorenie podarilo prekonať. V piatok o tom napísala britská spravodajská stanica Sky News, informuje TASR.

Otvor článok

Polícia v súvislosti s nárastom prevádzačstva zvýši kontrolu nákladných áut

4.11 2022 16:00

BRATISLAVA - V súvislosti s nelegálnou migráciou a s rastúcimi pokusmi o prevádzačstvo sa polícia zameria vo zvýšenej miere na kontrolu nákladných vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová.

Otvor článok

Medicína budúcnosti v diabete sa začína už teraz.

4.11 2022 16:29

BRATISLAVA - Základom úspechu je pri diabete liečba „ušitá“ na mieru a jednoduchosť užívania – pretože každý pacient je jedinečný. Máme na Slovensku dostatok liekov na individuálnu liečbu?

Otvor článok

Letné sedenia za euro v Trnave predĺžila radnica až do konca februára

4.11 2022 17:00

TRNAVA - Mesto Trnava umožní prevádzkovateľom exteriérových sedení kaviarní a reštaurácií prevádzkovať ich aj počas nadchádzajúcej zimy za symbolické jedno euro na mesiac. Špecifické podmienky schválili mestskí poslanci na obdobie do 28. februára budúceho roka, informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.

Otvor článok

V Revúcej sa uskutoční 12 hodinový Hviezdny maratón čítania

4.11 2022 19:00

REVÚCA - V meste Revúca sa v sobotu (5. 11.) uskutoční podujatie s názvom Hviezdny maratón čítania. V priestoroch Gymnázia Martina Kukučína si bude môcť verejnosť čítať vlastné knihy alebo si vybrať z titulov, ktoré budú na mieste k dispozícii na vypožičanie.

Otvor článok

V Banskej Bystrici vzniklo miesto slúžiace pre ľudí v núdzi

5.11 2022 08:00

BANSKÁ BYSTRICA - V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Otvor článok

Pri požiari v kaviarni v meste Kostroma zahynulo 13 ľudí

5.11 2022 08:59

MOSKVA - Trinásť ľudí prišlo v noci na sobotu o život pri požiari, ktorý vypukol v kaviarni v ruskom meste Kostroma. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

Otvor článok

Stredisko lavínovej prevencie v Liptovskom Mikuláši oslávi 50. výročie

5.11 2022 09:00

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) oslávi 50. výročie vzniku v sobotu (5. 11.) na konferencii v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Otvor článok

V potravinovej zbierke zákazníci venovali 22 ton potravín

5.11 2022 10:00

Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa výživy zorganizoval Kaufland v spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK) zbierku Pomáhame potravinami. V sieti predajní mohli zákazníci 13. októbra nakúpiť potraviny nielen pre seba, ale aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky, reťazec aj SČK vyslovujú úprimnú vďaku.

Otvor článok

Vedeli ste, že pred MR-kom treba upozorniť aj na tetovanie?

5.11 2022 10:09

BRATISLAVA - Pred vyšetrením magnetickou rezonanciou treba upozorniť na kardiostimulátor, implantát či tetovanie. Pre TASR to uviedol Vladimír Šolík, riaditeľ spoločnosti Siemens Healthineers Slovakia, ktorá je výrobcom a dodávateľom medicínskych prístrojov do nemocníc na Slovensku.