Kuriérska spoločnosť DPD upozorňuje na zvýšenú aktivitu podvodníkov

NETKY.SK • 3 November 2022, 16:00 • 2 min
Kuriérska spoločnosť DPD upozorňuje na zvýšenú aktivitu podvodníkov

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí nakupujú na internete by mali zvýšiť svoju opatrnosť. Podvodníci, ktorí sa snažia zneužiť ich dôveru sú stále vynaliezavejší. Pozornosť by mali zákazníci internetových obchodov zvýšiť najmä pred blížiacimi sa sviatkami. Podľa kuriérskej spoločnosti DPD bude prudký nárast ľudí nakupujúcich na internete pred Vianocami lákať aj podvodníkov, ktorí budú chcieť zneužiť nepozorných zákazníkov.

slovakia

left justify in out

Metódy, ktoré používajú podvodníci na oklamanie ľudí na internete sú stále prepracovanejšie. Potenciálne obete oslovujú prostredníctvom e-mailov, či SMS správ, pričom zneužívajú mená a vizuál napríklad bánk, platobných spoločností alebo kuriérskych firiem. „Pokusy o podvody sú niekedy ťažko rozoznateľné od oficiálnej komunikácie napríklad kuriérskych firiem. Vizuál, ktorý sa snaží ľudí oklamať je častokrát verná kópia originálu. Veľmi dôležitý rozdiel je však v tom, kam človeka nasmerujú odkazy v správe,“ hovorí Peter Pavuk, generálny riaditeľ spoločnosti DPD na Slovensku. Oficiálne vyzerajúci e-mail môže pôsobiť dôveryhodne, link v podvodnej správe však presmeruje zákazníka na stránku, ktorá sa snaží pod zámienkou získať jeho platobné údaje. DPD preto vyzýva ľudí na zvýšenú opatrnosť. Najmä v predvianočnom období majú zákazníci na ceste aj viacero objednávok. Môže sa tak ľahko stať, že stratia prehľad a ostražitosť „Je pravdepodobné, že podvodníci sa budú snažiť zneužiť nepozornosť ľudí práve v tomto období. Počet objednávok z internetových obchodov pred Vianocami výrazne rastie. Rovnako bude rásť aj množstvo podvodných správ,“ hovorí Peter Pavuk.

 

img

 

Ako nenaletieť podvodníkom: - Majte prehľad o svojich objednávkach. - Ak nečakáte zásielku, nereagujte na správy, ktoré sa tvária ako komunikácia kuriérskej spoločnosti. Buďte opatrní pri úhradách neočakávaných služieb alebo zásielok, ktoré neviete identifikovať. - Spoločnosť DPD nikdy nežiada o zaslanie peňažných prostriedkov na účet uvedený v maile ani o vyplnenie bankových údajov v zaslaných odkazoch. Akékoľvek platby za tovar alebo doručenie prebiehajú priamo na stránke e-shopu pri objednávke alebo pri doručení tovaru u kuriéra. - Buďte opatrní, ak predávate veci cez internet a nevypĺňajte svoje bankové údaje v odkazoch zaslaných súkromnými osobami. - DPD poskytuje príjemcom aplikáciu myDPD. Jej využívanie vás tiež ochráni pred podvodmi. Všetky zásielky, ktoré vám kuriérska spoločnosť doručuje, si môžete skontrolovať v aplikácii. Viete tak, či k vám zásielka naozaj smeruje a či je to balík, ktorý ste si objednali. Aplikáciu si môžete stiahnuť do telefónu, alebo môžete využívať jej webovú verziu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies