TIPY NA KNIHY V novembri sa potešia milovníci romantiky, ale aj tí, čo potrebujú napätie a hrdinstvá

NETKY.SK • 3 November 2022, 12:00 • 2 min
TIPY NA KNIHY V novembri sa potešia milovníci romantiky, ale aj tí, čo potrebujú napätie a hrdinstvá

V novembri je vzduch chladnejší, aj nohy viac utekajú, lebo Vianoce už ťahajú pozornosť, berú si miesto v peňaženkách a nejedna žienka začína šalieť pri pomyslení, čo bude treba postíhať. S knihou však je i najväčší mráz znesiteľnejší, lebo s ňou v ruke sme odolnejší, veríme v nemožné a dokážeme lietať tam, kam by sme sa inak nedostali.

slovakia

left justify in out

Tieto tipy sú vhodné pre tých, čo strácajú nádej, pre romantikov, ktorí sa nenechajú zlomiť ani realitou a aj pre tých, ktorých srdcia potrebujú dojatie. Len vstúpte a napite sa z čara príbehov.

 

Kolektív autorov, Proti besom

 

Koho môžeme považovať za hrdinu a kto si zaslúži, aby sa na neho hľadelo s obdivom? Dovolím si tvrdiť, že hrdina je ten, kto sa nevzdáva, kto hoc aj tisíc ráz spadne, znovu sa postaví, kto pôsobí celkom obyčajne, a predsa má v srdci neobyčajnú odvahu.

Hrdinom smie byť každý, malý aj veľký, vysoký aj nízky, niekto, koho by sme na ulici nepozdravili, lebo nám pripadá všedne, až prehliadnuteľne. Smie to byť matka v domácnosti, ktorá sama zabezpečuje, aby jej z detí vyrástli dobrí a čestní ľudia, a môže to byť aj chlapec s nepekným účesom ale s o to krajšou dušou.

Ak neveríte, spýtajte sa ôsmich slovenských autorov, ktorí o téme hrdinstva vedia, napísali o nej zbierku poviedok Proti besom, aby povzbudili, aby zahriali na srdci, aby spríjemnili jesene aj letá.

 

Do projektu sa spojili etablovaní spisovatelia, pod príbehy sa podpísali Kristína Ježovičová, Juraj Thal, Miroslava Varáčková, Katarína Soyka, Peter Opet, Hana Repová, Lena Riečanská a Daniella Ferková.

Každý si poňal svoju poviedku podľa najlepšieho vedomia a svedomia, lebo kým jeden skúmal rodinnú históriu a priniesol príbeh, ktorý by zostal zabudnutý, druhý siahol do dejín osobností, aby predstavil kohosi výnimočného. A, pravdaže, kto neobľubuje návraty do minulosti, nebude sklamaný, lebo aj súčasné sa nájde.

 

Michala Ries, 24 dní do Vianoc

 

Nina má život, ako keby ho vytvoril nejaký rozprávkár, veď sa jej darí aj tu, aj tam, práca je platená vynikajúco, vzťah, ktorého je súčasťou, je perspektívny a muž to je spoľahlivý, s vrúcnymi a úprimnými citmi k nej. Navyše má na dosah byt, ktorý by mnohí považovali za splnenie tajných túžob a aj víkend sa jej pošťastil taký, čo môže stráviť v Paríži. Či veríte a či nie, Nina ani z jedného nadšená nie je, svojho priateľa nemiluje, zamestnanie ju tlačí ako kameň v topánke a na ozajstné úsmevy je skutočne skúpa.

Až jeden rozhovor, ktorého sa stane svedkom, v nej čosi rozhorí, akési tušenie, ba nie, skôr presvedčenie, že nie je tou, ktorou by byť mala. Že niečo sa vymklo spod kontroly. Že by mala využiť 24 dní, ktoré ešte ostávajú do slávnostnej štedrej večere a zmeniť, čo sa zmeniť dá. A tak sa vrhne do dobrodružstiev objavovania právd, do plnenia si želaní, vrhne sa do najväčšieho príbehu, ktorým je bytie samo.

 

img

 

Zuzana Bilavská, Súkromná záležitosť

 

Barbara a Adam. Ona je krásna, talentovaná v písaní, on je primátor, navyše nie nečestný, nie tvrdý, nie zatrpknutý. Sú manželia, ľúbia sa. Alebo sa ľúbili?

Barbara mu bola neverná a z cudzoložstva sa vykľul škandál, o ktorom si všetci šuškajú. O ktorom všetci vedia. Keď milenec zahynie, nejde sa ďalej tváriť, že kríza nie je krízou a obaja, ona i on, si musia zvoliť, či zabojujú, alebo zutekajú. Či vyslovia nahlas, čo malo byť vyslovené, alebo si svoje tajomstvá ponechajú pre seba. V Súkromnej záležitosti číha na čitateľa napätie, je tam hojne intríg a vášní a nechýba ani čistá a pravá láska. Pravda, je tam trochu i lásky ľavej, ale tak to vždy býva. Je to dojemná kniha, ktorá zachádza až pod kožu a ktorá prinesie viac ako iba zážitok, lebo ona prinesie krásu ukrytú v slovách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies