Bola priveľmi mladá na smrť a priveľmi odvážna. Julie Powell, ktorá je dnes už mŕtva, navarila za jediný rok 524 receptov

NETKY.SK • 4 November 2022, 12:00 • 2 min
Bola priveľmi mladá na smrť a priveľmi odvážna. Julie Powell, ktorá je dnes už mŕtva, navarila za jediný rok 524 receptov

Predtým pracovala všedne, asi by ste na nej len ťažko našli niečo, čo by ju odlišovalo. Chodila po uliciach, plánovala si dni a týždne, bola zaľúbená a občas aj smutná. Jedného dňa však dala sama sebe sľub, že dokáže nemožné a navarí toľko receptov za 365 dní, koľko by iný nenavarili ani za oveľa dlhšie obdobie.

slovakia

left justify in out

Niekto si na okamih slávy musí počkať, musí drieť, pomaly sa šplhať po schodoch života až k hviezdam. Niekto zloží tisíc a tisíc piesní, napíše sto a sto kníh, a predsa sa mu nedarí preniknúť do sŕdc, predsa visí nad kariérou akýsi zlovestný tieň neúspechu. A potom existujú ľudia ako ona, raz urobia, raz spíšu a všetko je rozhodnuté, všetko je dané.

 

Julie Powell bola žena, ktorá možno pre niekoho vytvorila obyčajnosť, ale neobyčajným spôsobom. A teraz je mŕtva, dodýchala vo veku 49 rokov a podľa toho, čo médiám poskytol jej žiaľom a šokom zdrvený manžel, na vine boli problémy so srdcom.

 

Bolo to tak

 

Stalo sa, že Julie tesne pred oslavou narodenín, ktoré sú obzvlášť pre ženu významné, lebo 30 rokov už čosi znamená, dostala nápad. Trochu šialený, dobrodružný, trochu odvážny. Hľadala zmysel žitia, hľadala niečo viac, a tak si slávnostne predsavzala, že za jediný rok stihne navariť 524 receptov zaznamenaných v klasickej kuchárskej knihe, ktorej autorkou je Julie Childováá, a ktorá sa na verejnosť dostala už dávno, a to ešte v roku 1961.

 

img

 

Pokusy

 

Powell sa do prípravy jedál pustila naozaj s húževnatosťou, obývala malý byt a len varila a varila v kuchyni tiež nie príliš priestrannej. Pravda, jej pokusy sa nie vždy vydarili, ale aj tak si každý jeden svedomito sformulovala do viet, vznikol o tom blog, ktorý je a bol jeden z najpopulárnejších v rámci Ameriky.

 

Mysleli by ste si

 

Takto sa do sveta rozniesla aj Powellovej autobiografická kniha s názvom Julie a Julia, ktorá sa taktiež stala predlohou pre rovnomenný film, divácky nesmierne obľúbený a aj ocenený.

Áno, mysleli by ste si, že písanie o receptoch nemá v sebe nič, čo by priťahovalo, ale viac by ste sa mýliť ani nemohli. Práve po jej úmrtí si novinári, spisovatelia a aj iné osobnosti pripomínajú, ako veľmi zasiahla súčasnosť jej tvorba, lebo ona vraj oslovila generáciu, ktorá márne hľadá zmysel života. Powell ho, vďakabohu, našla vo varení, a hoci jej ruka ustala a viac nenapíše ani slovo, jej hlas bude doznievať ešte dlho. Možno aj navždy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies