Archív článkov za November 2022, strana 1

Otvor článok

Bez lekárov by sme to nezvládli a každého si treba vážiť. Niekedy však i lekár zájde priďaleko. Toto sú tri príbehy, v ktorých lekári povedali niečo, z čoho mrazí!

1.11 2022 10:00

Návšteva lekára nie je zväčša záležitosť, na ktorú by sme očakávali s radosťou a netrpezlivosťou takou typickou pre dieťa. Áno, ak nám je veľmi ťažko a zdravotné problémy sa k nám nasťahovali na dlhšie než kedykoľvek predtým, potom, pravdaže, veríme, že odborník pomôže a poskytne neoceniteľné rady, ako sa nechceného zbaviť čo možno najskôr.

Otvor článok

Bezmäsité piatky katolíkov by mohli prispieť k zníženiu emisií uhlíka

1.11 2022 10:37

LONDÝN - Pápež František by mohol pomôcť znížiť celosvetové množstvo emisií uhlíka, ak by katolíkov vyzval, aby sa vrátili k nejedeniu mäsa v piatok. Uviedol to v utorok tím vedcov z Cambridgeskej univerzity.

Otvor článok

Eva Kostolányiová by zajtra oslavovala osemdesiatku

1.11 2022 10:42

BRATISLAVA - Krátku, ale úspešnú spevácku kariéru Evy Kostolányiovej zdobia hity ako Bábika, Poď so mnou, Až bude pokosená tráva, Keď si sám, Chvála humoru či Dobré ráno želám. Od narodenia speváčky, ktorej kariéru v mladom veku prerušila zákerná choroba, uplynie v stredu 2. novembra 80 rokov.

Otvor článok

Administratívna záťaž prevádzkarov reštaurácií sa má zjednodušiť

1.11 2022 10:52

BRATISLAVA - Administratívna záťaž prevádzkarov zariadení spoločného stravovania sa má od januára zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Otvor článok

Úrad vlády bude koordinovať inklúziu rómskych komunít a využitie eurofondov

1.11 2022 10:57

BRATISLAVA - Úrad vlády (ÚV) SR bude po novom koordinovať inklúziu marginalizovaných rómskych komunít a tiež použitie finančných prostriedkov z fondov EÚ určených na túto inklúziu. Na tento účel sa v rámci ÚV zriadi samostatná organizačná zložka.

Otvor článok

Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak môže byť obeťou kyberšikany

1.11 2022 11:03

BRATISLAVA - Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak môže byť obeťou kyberšikany. Pre TASR to uviedol odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel.

Otvor článok

Pre rímskokatolíkov je Sviatok všetkých svätých prikázaným sviatkom

1.11 2022 11:10

BRATISLAVA - V Rímskokatolíckej cirkvi je Sviatok všetkých svätých slávnosťou a súčasne prikázaným sviatkom, ktorý sa slávi omšami v kostoloch alebo omšami a pobožnosťami na cintorínoch.

Otvor článok

Tajomstvá Biblie: Toto sú tri tipy podľa Biblie, ako prežiť naozaj zmysluplný deň

1.11 2022 12:00

Niekedy je pre človeka nanajvýš ťažké zostať v dobrom naladení počas celého dňa, až sa to zdá byť nemožné. Toľko povinností, toľko dotieravých myšlienok, toľko slov, ktoré by bolo nutné povedať, ale odvahy akosi niet, toľko problémov, ktoré už mali byť vyriešené, a predsa nie sú.

Otvor článok

Verejnosť môže prísť na komentovanú prehliadku židovského cintorína

1.11 2022 13:04

HLOHOVEC - Prehliadku židovského cintorína pripravilo na utorok o 15.00 h Vlastivedné múzeum v Hlohovci. V sprievode jeho riaditeľa Jozefa Urminského sa návštevníci dozvedia o pohnutých osudoch komunity i cintorína, kde sa nachádza asi 2000 hrobov.

Otvor článok

Kompenzáciou rastúcich životných nákladov by mohol byť inflačný bonus

2.11 2022 07:00

BRATISLAVA - Inflačný bonus by mohol pomôcť obyvateľom kompenzovať časť výrazne zvýšených životných nákladov, zatiaľ čo firmy by dodatočne nezaťažil. Informovala o tom partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová.

Otvor článok

Ponuka na podujatia v Piešťanoch je aj v novembri pestrá

2.11 2022 08:00

PIEŠŤANY - November v piešťanskom regióne bude tiež bohatý na podujatia. Ponuku tvoria tradičné i nové akcie v Piešťanoch a okolí, viaceré programy sa ponesú v dušičkovom tóne. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany Tatiana Nevolná.

Otvor článok

V Kútoch sa buduje stanové mestečko pre migrantov

2.11 2022 08:32

BRATISLAVA - V železničnej stanici Kúty je zvýšená koncentrácia migrantov, buduje sa tam stanové mestečko. Na Slovensku od konca septembra do pondelka (31. 10.) zachytili 2675 nelegálnych migrantov a 45 prevádzačov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Otvor článok

Majitelia starších domov sa môžu uchádzať o prvé dve výzvy z plánu obnovy

2.11 2022 08:44

Plán obnovy rodinných domov je najväčším programom z Plánu obnovy pre domácnosti. Celkovo sa plánuje do roku 2026 podporiť príspevkom až 30 tisíc starších domov.

Otvor článok

Respiračné ochorenia zatvorili v Trnavskom kraji sedem škôlok

2.11 2022 09:00

TRNAVA - Posledný októbrový týždeň priniesol z pohľadu výskytu chrípkových ochorení v Trnavskom kraji mierny pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) spolu s ochorením COVID-19 o 5,5 percenta a nárast chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 13,3 percenta.

Otvor článok

Tatar s asistenciou pri víťazstve, Ružička absolvoval sezónny debut

2.11 2022 09:04

NEW YORK - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar prispel jednou asistenciou k víťazstvu New Jersey na ľade Vancouveru 5:2. Jeho krajan Adam Ružička z Calgary absolvoval proti Seattlu sezónny debut, počas ktorého odohral 5:33 minúty. V nočných zápasoch NHL najviac zažiaril nemecký útočník Edmontonu Leon Draisaitl, ktorý nazbieral päť kanadských bodov. Štyrmi bodmi mu sekundoval spoluhráč Connor McDavid, trojgólové večery zaznamenali Evander Kane a Erik Karlsson.

Otvor článok

LM: Z D-skupiny postúpili do osemfinále LM Tottenham a Frankfurt

2.11 2022 09:13

BRATISLAVA - Futbalisti Tottenhamu Hotspur a Eintrachtu Frankfurt si zaistili postup z D-skupiny do osemfinále Ligy majstrov. Anglický tím vyhral v Marseille 2:1 gólom z posledných sekúnd a skončil na prvom mieste v tabuľke, Eintracht zdolal rovnakým pomerom Sporting Lisabon. Portugalský tím obsadil tretiu priečku a zahrá si vo vyraďovacej fáze Európskej ligy.

Otvor článok

Jed z chobotnice môže byť významným faktorom v liečbe rakoviny kože

2.11 2022 09:38

SYDNEY - Jed austrálskej chobotnice by mohol byť kľúčom k liečbe najvážnejších foriem melanómu - rakoviny kože.

Otvor článok

Zber kuchynského bioodpadu spustia v novembri aj v Jarovciach

2.11 2022 10:00

BRATISLAVA - So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne začne aj v mestskej časti Jarovce. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) informuje, že nádoby a kompostovateľné vrecká na zber tam bude distribuovať od 10. novembra.

Otvor článok

Obec môže za spaľovanie odpadu uložiť pokutu do 1500 eur

2.11 2022 10:04

BRATISLAVA - Pri súčasnej energetickej kríze sa môžu niektorí ľudia uchýliť k spaľovaniu odpadu vo svojich vykurovacích zariadeniach. Zákon o odpadoch to zakazuje. Obec môže za spaľovanie odpadu uložiť pokutu do 1500 eur. Na sociálnej sieti to uviedla Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR, ktorá eviduje množstvo takýchto podnetov.

Otvor článok

V seriáli ich milujeme, ale v realite by sme s nimi ťažko vychádzali. Toto sú postavy, ktoré nás najviac uchvátili, a predsa by sme s nimi pravdepodobne nevydržali ani deň!

2.11 2022 11:00

Čo vo filmoch a v seriáloch ľúbime, tomu sa v skutočnosti vyhýbame. Čo vo vymyslených príbehoch schvaľujeme, to v reálnom svete väčšinou odsúdime. A hrdinovia, áno, tí hrdinovia, ktorých sme si pre zvláštnosti obľúbili, by nám s najväčšou pravdepodobnosťou boli tŕňom v oku.

Otvor článok

Máte ťažké obdobie, ktoré trvá dlhšie, než ste predpokladali? Tak pozor, aby ste neuverili týmto trom sebaklamom!

2.11 2022 13:00

Keď nám je ťažko, sme náchylní uveriť každej myšlienke, ktorá sa pripletie do mysle, pričom vôbec neskúmame, či má a či nemá aspoň trošičku logický základ. Pravdou je, a vyskúšať si to mohol asi každý, že čím väčší smútok, čím horšie sú sklamania, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa upíšeme nerozumnosti, lebo nadvládu preberú emócie a tie, ako vieme, si robia, čo sa im len zachce.

Otvor článok

Otec nechtiac zabudol malú dcéru vo vlaku pri Dunajskej Strede

2.11 2022 14:01

DUNAJSKÁ STREDA - Muž, ktorý v utorok (1. 11.) cestoval na trati Bratislava - Dunajská Streda, vystúpil na stanici Miloslavov a až potom si uvedomil, že jeho malá dcéra zostala vo vlaku. Ihneď o tom uvedomil políciu. Informovala o tom trnavská polícia na sociálnej sieti.

Otvor článok

5 nápadov na trendy jesennú výzdobu

2.11 2022 17:05

Že každý rok na jeseň vytiahnete dekorácie z tekvice a sušených kvetov? Skúste to tento rok trochu inak! Jesennej výzdobe vládnu prírodné materiály, tlmené farebné odtiene a škandinávsky vintage štýl. Máme pre vás tipy, ako ich tentoraz vniesť do interiéru nápadito a nevšedne.

Otvor článok

3 tipov na darčeky pre páry

2.11 2022 17:26

Párové tričká niekedy dokážu povedať viac, než si myslíte. Navyše vtipné párové tričká dokážu vyčariť úsmev na tvári. Aké tričká pre páry sú vhodné aj ako darček? Poradíme vám.

Otvor článok

Najlepšie exponáty v nespočetných berlínskych múzeách

2.11 2022 17:34

Ak plánujete výlet do tohto mesta nesmierne bohatého na kultúru, pripravte si plány ešte než nastúpite do lietadla. Ako inšpirácia môže poslúžiť náš zoznam najlepších výstav, ktoré aktuálne v Berlíne nájdete, aby ste z pobytu mali dokonalý zážitok. Stačí si vybrať, čo vás najviac osloví, označiť si to na mape a môžete sa vydať na expedíciu. Užite si to!

Otvor článok

Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok aj v decembri, prezidentka odobrila zákon

3.11 2022 06:32

BRATISLAVA - Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, bude dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. Hovorí o tom novela zákona o 13. dôchodku, ktorú v stredu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Otvor článok

Sociálna poisťovňa zverejnila formulár k rodičovskému dôchodku

3.11 2022 07:17

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa zverejnila na webovej stránke formulár k rodičovskému dôchodku. Informoval o tom v stredu hovorca verejnoprávnej inštitúcie Martin Kontúr.

Otvor článok

ŠÚKL eviduje 11.126 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

3.11 2022 07:27

BRATISLAVA - Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili k pondelku (31. 10.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.126 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1745 ako závažných.

Otvor článok

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 3. novembra

3.11 2022 07:33

SLOVENSKO - Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Prevažne polooblačno. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Otvor článok

Pozvánka na dnešnú vernisáž AMARE MEREMA - LÁSKA MEREMY 2022

3.11 2022 08:04

BRATISLAVA - Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím organizuje výstavu AMARE MEREMA (LÁSKA MEREMY) 2022. Svoje diela budú v priestoroch úradu komisára prezentovať klienti Domova sociálnych služieb a zariadenia podporovaného bývania MEREMA v Modre, ktorých zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj.

Otvor článok

LM: AC Miláno deklasovalo Salzburg, Benfica ovládla skupinu pred Parížom

3.11 2022 08:31

MILÁNO - Futbalisti AC Miláno vyhrali v stredajšom zápase E-skupiny Ligy majstrov nad Salzburgom 4:0 a zaistili si tak postup do osemfinále. Ich súper skončil na treťom mieste a čaká ho baráž o play off Európskej ligy.

Otvor článok

Vyznamenanie Jeho cisárskeho veličenstva cisára Japonska, Veľkostuha Rádu vychádzajúceho slnka, bude udelené Miroslavovi Lajčákovi

3.11 2022 08:39

BRATISLAVA - Vyznamenanie Jeho cisárskeho veličenstva cisára Japonska, Veľkostuha Rádu vychádzajúceho slnka, bude udelené Miroslavovi Lajčákovi za jeho prínos k prehlbovaniu priateľských vzťahov a vzájomného porozumenia medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

Otvor článok

NHL: Tavares s hviezdnym výkonom, Sabres zdolali Pittsburgh

3.11 2022 08:40

NEW YORK - John Tavares zaznamenal svoj 11. hetrik v zámorskej NHL, pridal aj jednu asistenciu a výrazne tak prispel k triumfu hokejistov Toronta nad Philadelphiou 5:2. Domáci prerušili šnúru štyroch prehier. Auston Matthews sa prezentoval v domácom drese dvoma bodmi (1+1).

Otvor článok

Do výzvy Vykroč na vrchol sa zaregistrovalo takmer 2000 turistov

3.11 2022 08:44

VYSOKÉ TATRY - Celoslovenská turistická výzva Vykroč na vrchol má za sebou druhý ročník, úlohou turistov bolo od 18. júna do 29. októbra zdolať štyri slovenské vrcholy a so svojimi fotografiami sa pochváliť na sociálnej sieti. Do iniciatívy Národného športového centra (NŠC) sa zaregistrovalo takmer 2000 ľudí, čo je sedemkrát viac ako v minulom roku.

Otvor článok

Na Myjave budú súťažiť modelári zo Slovenska i zahraničia

3.11 2022 08:58

MYJAVA - Súťažná výstava plastikových a papierových modelov O myjavský erb sa po dvojročnej prestávke uskutoční opäť. TASR o tom informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin. Dejiskom výstavy bude Kultúrny dom Samka Dudíka.

Otvor článok

Auto zrazilo 86-ročnú chodkyňu, zraneniam podľahla v nemocnici

3.11 2022 09:27

SPIŠSKÉ PODHRADIE - Staršia dôchodkyňa prišla o život pri dopravnej nehode v Spišskom Podhradí. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová s tým, že chodkyňu zrazilo auto v stredu (2. 11.) popoludní.