Britským lekárom sa podarilo vyliečiť pacienta, ktorý mal koronavírus 411 dní

NETKY.SK • 4 November 2022, 15:00 • 2 min
Britským lekárom sa podarilo vyliečiť pacienta, ktorý mal koronavírus 411 dní

LONDÝN - Britským lekárom sa podarilo vyliečiť muža, ktorý bol 411 dní pozitívny na ochorenie COVID-19. Ide celosvetovo o najdlhšie zaznamenanú infekciu covidom spomedzi ľudí, ktorým sa ochorenie podarilo prekonať. V piatok o tom napísala britská spravodajská stanica Sky News, informuje TASR.

slovakia

left justify in out

Muž (59) s oslabeným imunitným systémom po transplantácii obličky bol na covid prvýkrát pozitívne testovaný v decembri 2020. Napriek strate príznakov mal pozitívne výsledky testov až do januára 2022. Lekári z londýnskych nemocníc Guy a St. Thomas uviedli, že nevedia o žiadnom inom zdokumentovanom prípade vyliečenia človeka po takejto dlhej infekcii. Na základe genetickej analýzy zistili, že muž mal v tele počas dlhej infekcie pôvodný variant koronavírusu z čínskeho Wu-chanu. Lekárom sa podarilo pacienta vyliečiť kombináciou liekov od firmy Regeneron, ktoré toto ochorenie pomohli prekonať aj bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Rovnaký tím lekárov sa staral aj o pacienta, ktorý bol na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaný 505 dní. Napriek liečbe však zomrel. V oboch prípadoch genetické testy ukázali, že pacienti neboli opakovane nakazení. Prípady pretrvávajúcej infekcie covidom sa líšia od dlhotrvajúcich príznakov tohto ochorenia u niektorých pacientov, ktorí majú negatívny výsledok testu, vysvetľuje Sky News. Tím britských lekárov vyzval na ďalší výskum protilátkovej liečby pre pretrvávajúce prípady infekcie koronavírusom a žiada tiež sprístupnenie lieku Evusheld v Spojenom kráľovstve a Európe. "Niektoré nové varianty vírusu sú odolné voči všetkým protilátkam dostupným v Spojenom kráľovstve a Európe. Niektorým ľuďom s oslabeným imunitným systémom stále hrozí vážne ochorenie a trvalá infekcia. Stále pracujeme na tom, aby sme pochopili najlepší spôsob ich ochrany a liečby," povedal Luke Snell, doktor špecializujúci sa na infekčné choroby v nadácii londýnskych nemocníc Guy a St. Thomas. Zistenia tímu britských lekárov sú publikované v akademickom žurnále Clinical Infectious Diseases. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona