Ukrajinské prístavy opustilo po obnovení dohody s Ruskom šesť lodí s obilím

NETKY.SK • 3 November 2022, 13:26 • 2 min
Ukrajinské prístavy opustilo po obnovení dohody s Ruskom šesť lodí s obilím

ISTANBUL/KYJEV - Najmenej šesť lodí s obilninami vyplávalo vo štvrtok z ukrajinských prístavov, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Deň predtým sa Rusko vrátilo k plneniu dohody o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more, informuje TASR podľa agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

"Po obnovení obilninovej iniciatívy odplávalo z ukrajinských prístavov šesť lodí," uviedol turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorého citovala agentúra Anadolu. Moskva v sobotu po útoku na ruskú Čiernomorskú flotilu dočasne odstúpila od dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorú v júli pomohlo vyjednať Turecko a Organizácia Spojených národov. Moskva totiž obvinila Kyjev, že použil bezpečné námorné koridory využívané v rámci tejto dohody na útoky dronmi na spomínanú flotilu. Turecko a OSN vyvíjali intenzívne diplomatické snahy zamerané na obnovenie dohody, ktorá bola uzavretá s cieľom zmierniť globálnu potravinovú krízu spôsobenú ruskou vojnou na Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany napokon v stredu uviedlo, že Moskva sa vracia k plneniu dohody po tom, čo dostala od Ukrajiny záruky, že námorné koridory nepoužije na podniknutie útokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies