Stredisko lavínovej prevencie v Liptovskom Mikuláši oslávi 50. výročie

NETKY.SK • 5 November 2022, 09:00 • 2 min
Stredisko lavínovej prevencie v Liptovskom Mikuláši oslávi 50. výročie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) oslávi 50. výročie vzniku v sobotu (5. 11.) na konferencii v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

slovakia

left justify in out

Pre verejnosť budú pripravené prednášky z oblasti lavínovej problematiky a ukážky lavínového vybavenia. "Pri príležitosti 50. výročia pripravila HZS súbežne ukážky záchranárskej činnosti a techniky v areáli Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa," uviedol tlačový odbor. Cieľom je priblížiť verejnosti náročnosť povolania, ktoré je pre horských záchranárov viac poslaním ako zamestnaním. "Lavíny predstavujú v zimnom období pre návštevníkov hôr najväčšie nebezpečenstvo. Zasypaná osoba má po 15 minútach zasypania 93-percentnú šancu na prežitie. Po 30 minútach sa šance na prežitie znižujú na 40 percent a po 45 minútach je šanca na prežitie 26-percentná. Po 90 minútach je nádej, že záchranári nájdu obete živé, len 15-percentná. Prácu všetkých horských záchranárov, lavínových špecialistov, kynológov, ich dobrovoľných kolegov, operátorov si nesmierne vážim. Pri príležitosti 50. výročia im chcem poďakovať za ich plné nasadenie, odvahu, profesionalitu a osobnú angažovanosť," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Stredisko lavínovej prevencie HZS denne zberá správy a vyhodnocuje lavínovú situáciu podľa medzinárodných pravidiel. "Odbornú i laickú verejnosť pravidelne informuje o výskyte snehovej pokrývky, výstrahách a hroziacom lavínovom nebezpečenstve. Tragickým udalostiam na horách predchádza preventívnymi opatreniami, ako je napríklad odstrel lavín pomocou stacionárnych a mobilných systémov na uvoľňovanie lavín. Okrem preventívnej a záchranárskej činnosti vykonáva aj edukačnú činnosť," doplnil tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies