Naí Dillí sa dusí v nebezpečnom smogu

NETKY.SK • 3 November 2022, 14:24 • 2 min
Naí Dillí sa dusí v nebezpečnom smogu

NAÍ DILLÍ - Smog v indickom hlavnom meste Naí Dillí dosiahol vo štvrtok "nebezpečné" úrovne. Dym z polí na severe Indie sa totiž zmiešal s inými znečisťujúcimi látkami a megamesto zahalil nezdravý sivý koktail. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Hustota najnebezpečnejších látok PM2,5 bola vo štvrtok skoro ráno 588 mikrogramov na kubický meter, uviedla monitorujúca firma IQAir. To je takmer 40-násobok denného maxima odporúčaného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Jemné prachové častice PM2,5 pritom dokážu z pľúc preniknúť až do krvného obehu. "Toto je naozaj najhorší čas, aby bol človek v Naí Dillí vonku. Človek sa tu pri takom znečistení nikdy nezobudí svieži," povedal pre AFP policajt Hem Radž (42). "Telo mám ráno vždy unavené a apatické... Po dlhých hodinách v uliciach Dillí mi slzia oči a v hrdle ma škriabe," dodal. Každú zimu chladnejší vzduch, dym zo spaľovaných strnísk a zvyškov farmárskych plodín, emisie z vozidiel a ďalšie zdroje vytvoria nebezpečný smog, ktorý v meste s 20 miliónmi obyvateľov znižuje viditeľnosť. Štúdia v medicínskom časopise Lancet pripísala 1,67 milióna úmrtí v Indii v roku 2019 práve znečistenému ovzdušiu. Takmer 17.500 z nich žilo v metropole Naí Dillí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies