Najlepšie exponáty v nespočetných berlínskych múzeách

NETKY.SK • 2 November 2022, 17:34 • 2 min
Najlepšie exponáty v nespočetných berlínskych múzeách

Ak plánujete výlet do tohto mesta nesmierne bohatého na kultúru, pripravte si plány ešte než nastúpite do lietadla. Ako inšpirácia môže poslúžiť náš zoznam najlepších výstav, ktoré aktuálne v Berlíne nájdete, aby ste z pobytu mali dokonalý zážitok. Stačí si vybrať, čo vás najviac osloví, označiť si to na mape a môžete sa vydať na expedíciu. Užite si to!

slovakia

left justify in out

Stála expozícia

 

Berlin Global v Humboldtovom fóre je jedinečná výstava, ktorá rozpráva príbeh tohto úžasného mesta vo vzťahu k okolitému svetu. Počúvajte hlasy a pozerajte sa na pamiatky, ktoré mestu vdychujú život a uvidíte ho z celkom nového pohľadu. Pochopíte, čo znamená pre ľudí, ktorí tu žijú. Výstava je celoročná, takže sa dá navštíviť kedykoľvek a pokojne aj viackrát, najmä preto, že sa neustále rozširuje a mení. Máte tak možnosť pocítiť rytmus života tohto pulzujúceho mesta a tiež zoznámiť sa s dejinami Berlína krok za krokom. 

 

 

Queerness in photography: z histórie inakosti

 

Či už sa k téme identity, rodu a sexuality staviate ako liberál, alebo skôr ako konzervatívec, tieto tri výstavy v jednom vám ponúkajú veľmi otvorený pohľad na inakosť. Nájdete tu historické fotografie, ktoré boli akýmsi spôsobom hľadania identity, ale aj dokumentáciu bezpečných miest, až po moderné formy vyjadrenia rodovej fluidity. 

Fotografia od vynájdenia tohto média v roku 1839 ľudí nielen zobrazuje, ale aj významne ovplyvňuje ich postavenie v spoločnosti vďaka tomu, ako vizuálne zaraďuje ľudí podľa ich fyzických vlastností, správania a oblečenia. 

 

Kurátorkou jednej z troch výstav je Tilda Swinton, výstava nesie názov Orlando podľa filmu, v ktorom herečka stvárnila hlavnú postavu. Niektoré z vystavených diel boli vytvorené špeciálne pre túto príležitosť a výstava ukazuje rôzne pohľady na otázky identity, rodu, pôvodu a sexuality.

 

 

Cestujeme v čase: múzeum NDR

 

Toto múzeum sa hrdí, že patrí k najinteraktívnejším múzeám na svete. Cnie sa vám niekedy po socializme? Alebo ho poznáte iba z rozprávania? Tu sa ho môžete dotknúť. Vyskúšajte jazdu v originálnom Trabante, navštívte typický panelákový byt, alebo stojte v nemom úžase pred nástenným obrazom „Chvála komunizmu“. Okrem toho sa môžete mnohých exponátov naozaj dotknúť. Je to jedinečné múzeum a patrí aj k najnavštevovanejším v Berlíne. Bývajú v ňom aj špeciálne krátkodobé výstavy. 

 

 

Embracing Forms – Stará národná galéria
 

Ak ste fanúšikom sochárskeho umenia, rozhodne si nenechajte ujsť túto výstavu. Je venovaná dielu Johanna Gottfrieda Schadowa, ktorý sa považuje za zakladateľa berlínskej sochárskej školy. Jeho hlavné dielo, súsošie princezien Luisy a Friederiky Pruskej, sa považuje za stelesnenie nemeckého klasicizmu. 

 

Je to prvé statické vyobrazenie dvoch historických ženských postáv a ako také vstúpilo do dejín umenia. Na tejto výstave sa vôbec po prvýkrát bude prezentovať sadrový model po jeho náročnej rekonštrukcii spolu s mramorovým originálom z roku 1797. Popri dielach Schadowa dostanú priestor aj diela jeho súčasníkov, napríklad Gainsborougha či Tischbeina. 

 

 

Surealizmus a mágia: očarená moderna v múzeu Barberini 

 

Surealizmus ako literárny a umelecký prúd založil svojím Manifestom surrealizmu z októbra 1924 francúzsky spisovateľ André Breton. Surrealisti sa zaujímali o svet snov, či podvedomia a ponárali sa do myšlienkového sveta mágie. Na tejto výstave sa popri dielach slávnych umelcov ako Dalí, Ernst či Magritte prezentujú aj kľúčové diela menej známych autorov, napríklad Victora Braunera, Enrica Donatího, či Kurta Seligmanna. Osobitnú pozornosť venuje výstava aj prínosu žien k rozvoju surrealizmu.

 

 

Staroveký hazard v Bodeho múzeu
 

Berlínske Bodeho múzeum je ďalšou povinnou zastávkou v Berlíne a popri bežných exponátoch, ktoré vyobrazujú náboženskú či politickú moc, tu nájdete aj veľmi netypický predmet, akési starobylé zariadenie na hazardné hry. Používali ho bežní ľudia paralelne popri konských dostihoch. Na tomto predmete sú vyobrazené aj všetky fázy dostihov, od prípravy až po oslavu víťaza. Hore sa vhadzovali farebné guľôčky, na ktoré sa uzatvárali stávky. Vyhrala tá guľôčka, ktorá zo zariadenia vyšla ako prvá.

Hoci sa svet hazardu odvtedy veľmi zmenil, základné princípy hazardných hier ostali rovnaké. Výsledok závisel výlučne od šťastia v hre, rovnako ako je tomu pri dnešných hracích automatoch alebo rulete. Táto vtipná hra bola pre obyvateľov Konštantínopolu určite zdrojom veľkej zábavy (a pre niektorých možno aj zdrojom smútku) a rozhodne by ste ju v tomto obľúbenom berlínskom múzeu mali vyhľadať. 

 

 

Raná história v Novom múzeu 

 

Táto výstava je zameraná na pravek a je akýmsi mostom do minulosti, vďaka čomu pri každej návšteve môžeme objaviť niečo iné. Je to šanca ponoriť sa hlbšie do toho, čo to znamená byť človekom, a zároveň skúmať, ako minulosť formuje svet okolo nás. Podnetná cesta do kultúry a ľudstva pre každého, kto chce pochopiť svet, v ktorom dnes žijeme. 

 

A teraz, keď už poznáte naše odporúčania, stačí si vybrať a užiť si to a ešte sa pri tom aj niečo nové dozvedieť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies