Bezmäsité piatky katolíkov by mohli prispieť k zníženiu emisií uhlíka

NETKY.SK • 1 November 2022, 10:37 • 2 min
Bezmäsité piatky katolíkov by mohli prispieť k zníženiu emisií uhlíka

LONDÝN - Pápež František by mohol pomôcť znížiť celosvetové množstvo emisií uhlíka, ak by katolíkov vyzval, aby sa vrátili k nejedeniu mäsa v piatok. Uviedol to v utorok tím vedcov z Cambridgeskej univerzity.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Štúdia zverejnená na portáli Social Science Research Network (SSRN) vychádzala z pozorovania stravovacích návykov v Anglicku a Walese po podobnej výzve tamojších biskupov v roku 2011. Svoje stravovacie návyky zmenila len asi jedna štvrtina katolíkov. Každoročne sa však podľa autorov štúdie ušetrilo viac než 55.000 ton uhlíka. V celosvetovom meradle by bezmäsité piatky mohli každoročne obmedziť produkciu miliónov ton skleníkových plynov. Samotný pápež klimatickú zmenu označil za "bezprecedentnú hrozbu", ktorá si vyžaduje bezodkladné kroky. Prax nejesť mäso v piatok je jednou z najstarších kresťanských tradícií, pričom na ryby sa nevzťahovala. Od vatikánskych reforiem v 60. rokoch to však nie je povinnosť, s výnimkou pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Živočíšnu výrobu označil vedúci štúdie Shaun Larcom za jednu z hlavných príčin emisií skleníkových plynov a katolícka cirkev tak má "veľmi dobré predpoklady" pomôcť. Ich zníženie by podľa jeho slov bolo výrazné i v prípade, ak by bezmäsité piatky dodržiaval len zlomok katolíkov. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies