Archív článkov za September 2019, strana 1

Otvor článok

Bývalého kráľa prepustili z nemocnice

1.9 2019 08:41

MADRID - Bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. v sobotu prepustili z nemocnice. Niekdajšiemu monarchovi minulý týždeň urobili trojnásobný bajpas. Generálna riaditeľka madridskej nemocnice Quirónsalud Lucía Alonso uviedla, že 81-ročného šľachtica prepustili po týždni hospitalizácie, lebo jeho stav je "klinicky stabilný".

Otvor článok

Icardi zažaloval Inter Miláno, chce trénovať s mužstvom a žiada odškodné

1.9 2019 08:54

MILÁNO - Argentínsky futbalový útočník Mauro Icardi zažaloval taliansky klub Inter Miláno. V žalobe požaduje odškodné vo výške 1,5 milióna eur a povolanie späť do A-mužstva "nerazzurri".

Otvor článok

Pred nami je sviatočná nedeľa

1.9 2019 08:59

BRATISLAVA - Štátnym sviatkom si dnes na Slovensku pripomíname vznik najdôležitejšieho zákona suverénneho nezávislého štátu - Ústavy SR.

Otvor článok

Danko: Od Rakúska sa máme čo učiť

1.9 2019 09:37

BRATISLAVA - Od Rakúska sa máme čo učiť. Najmä v oblasti infraštruktúry a cestovného ruchu. Predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko to povedal na rokovaní predsedov parlamentov v Slavkovskom formáte (Slovensko, Česko, Rakúsko - S3) v rakúskej obci Grafenegg.

Otvor článok

Rodičia prvákov dostanú 100-eurový príspevok na nákup školských potrieb

1.9 2019 09:50

BRATISLAVA - Rodičia detí, ktoré nastúpia do prvého ročníka na základných školách, dostanú v októbri príspevok vo výške 100 eur na nákup školských potrieb. Pôjde o jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa o 100 eur za mesiac, v ktorom dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy. Septembrový zvýšený prídavok na dieťa príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatí rodičom prvákov v polovici októbra. Vyplýva to z novely zákona o prídavku na dieťa, ktorá nadobúda účinnosť od 1. septembra tohto roka.

Otvor článok

Morgan Freeman si zahrá v historickej akčnej snímke

1.9 2019 10:47

BRATISLAVA - Americký herec a režisér Morgan Freeman sa predstaví v novom historickom akčnom filme Panama. Snímka Daniela Adamsa prinesie príbeh bývalého príslušníka americkej námornej pechoty v Paname v roku 1989, ktorého jeho bývalý veliteľ pošle uzavrieť veľmi hodnotnú dohodu s nedôveryhodnými protivníkmi.

Otvor článok

Dnes odštartovala kampaň Na bicykli do obchodu

1.9 2019 11:09

BRATISLAVA - Už oddnes sa môže verejnosť opäť zapojiť do národnej kampane Na bicykli do obchodu. Cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej dopravy a motivovať ľudí, aby za nákupmi cestovali na bicykloch. Agrorezort pripomína, že viac ako polovica nákupov potravín sa dá odviezť na bicykli. Spotrebitelia tak majú možnosť nielen urobiť niečo pre svoje zdravie, ale tiež šetriť životné prostredie.

Otvor článok

Riskoval, aby nasledoval svoje sny

1.9 2019 11:48

BRATISLAVA - V roku 2018 triumfoval v motoristickej sérii GP3 a vyslúžil si miesto o úroveň vyššie. Pri svojej debutovej sezóne vo formuly 2 získal dve víťazstvá, patril k najväčším mladým talentom, no jeho kariéra sa skončila predčasne. Dvadsaťdvaročný Anthoine Hubert v sobotu 31. augusta tragicky zahynul na belgickom okruhu Spa-Francorchamps.

Otvor článok

Lacnejší úver dostanú ľudia s vyššími príjmami alebo cennou nehnuteľnosťou

1.9 2019 12:52

BRATISLAVA - Úvery na financovanie bývania na Slovensku počas leta vo viacerých bankách zlacneli. Banky znižovali úroky na niektorých fixáciách. Podľa odborníkov sa však k "reklamovaným úrokom" dostanú len tí bonitnejší alebo menej rizikoví klienti. Znamená to, že pre banku disponujú dostatkom príjmu alebo hodnota zakladanej nehnuteľnosti je dostatočne adekvátna. V niektorých prípadoch však banky podmieňujú nízky úrok "dokúpením" ďalších služieb. Nie každý úrok sa tak oplatí.

Otvor článok

Nasledujúca noc bude ešte veľmi teplá, ďalšie dni nastane zmena

1.9 2019 13:16

BRATISLAVA - Noc na pondelok (2. 9.) bude podľa meteorológov na väčšine územia Slovenska ešte veľmi teplá. Ďalšie dni a noci však už budú výrazne chladnejšie. Výrazné ochladenie bude spočiatku najmä počas dňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Otvor článok

Čaputová: Sme fungujúcou demokraciou, máme však aj veľa problémov

1.9 2019 14:09

BRATISLAVA - Slovensko je fungujúcou demokraciou, ústava je funkčná, zároveň má krajina veľa problémov a deficitov, ktoré sú príležitosťou zmeniť ich k lepšiemu. V nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová. Slovenská republika je podľa hlavy štátu právnym štátom a základné inštitúcie fungujú, podotýka však, že mnohokrát problematicky pokiaľ ide o vymožiteľnosť práva či zlyhania jednotlivcov.

Otvor článok

Pellegrini: Sme právny štát, rozsudky musia prijímať súdy, nie ulica

1.9 2019 15:38

BRATISLAVA - Slovensko je demokratický a právny štát, spravodlivosť musí platiť pre bohatých aj vplyvných. Rozsudky sa však musia prijímať na súdoch, nie na uliciach. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Deklaruje, že nedovolí, aby sa zo Slovenska vytváral obraz krajiny, kde nič nefunguje. Ak zlyhali jednotlivci, je podľa neho nutné ich identifikovať, dokázať im to a odsúdiť ich.

Otvor článok

Len motivovaný pedagóg dokáže poskytovať kvalitné vzdelávanie, tvrdí ministerka školstva

2.9 2019 06:23

BRATISLAVA - Dnes sa začína nový školský rok, počas ktorého sa o žiakov a študentov postará celkovo 90.000 pedagogických a odborných zamestnancov.

Otvor článok

Slovenky na volejbalových ME skončili, predviedli však skvelé výkony

2.9 2019 07:04

BRATISLAVA - Slovenské volejbalové reprezentantky splnili cieľ, ktorý si dali pred začiatkom domáceho európskeho šampionátu, svoju krajinu reprezentovali naozaj dôstojne.

Otvor článok

V Texase útočil strelec, zabil sedem ľudí a 22 zranil

2.9 2019 07:51

WASHINGTON - Počas víkendu sa v Texase odohral tragický incident, ktorého výsledkom je 7 obetí na životoch a 22 zranených.

Otvor článok

Ako bude vyzerať nová talianska vláda?

2.9 2019 08:17

RÍM - Talianske protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) požiada v utorok svojich členov prostredníctvom online hlasovania o schválenie plánu na zostavenie koaličnej vlády so stredopravicovou Demokratickou stranou (PD).

Otvor článok

Novak Djokovič je po osemfinále US Open veľmi sklamaný

2.9 2019 09:12

NEW YORK - Srbský tenista Novak Djokovič v osemfinále tenisového turnaja neuspel a titul sa mu obhájiť nepodarilo.

Otvor článok

Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!

2.9 2019 09:33

BRATISLAVA - Až do dnešných dní sa verilo, že poškodenú sklovinu nemožno spontánne obnoviť a defekty na nej sú nenávratné. Čínski odborníci však majú dobrú správu!

Otvor článok

Stíhanie Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo zastavili za zvláštnych okolností

2.9 2019 10:54

BRATISLAVA - Štátny zástupca Jaroslav Šaroch zastavil stíhanie všetkých osôb, medzi ktorými je aj český premiér Andrej Babiš, v kauze Čapí hnízdo.

Otvor článok

Aj žralok modrý má strach, tomuto predátorovi sa radšej vyhýba

2.9 2019 11:43

BRATISLAVA – Viacerí si možno myslíte, že v mori vás nemôže stretnúť nič horšie, ako žralok modrý. Práve táto paryba (základ vonkajšej kostry tvorí chrupka) je často mylne považovaná za najväčšieho predátora morského sveta. Existuje však jeden živočích, z ktorého má strach aj tento mäsožravec.

Otvor článok

Som sociálny demokrat a na tom sa nič nemení, tvrdí premiér

2.9 2019 11:54

BRATISLAVA - Predseda vlády a podpredseda koaličnej strany Smer-SD Peter Pellegrini sa cíti byť jasným sociálnym demokratom, politika sociálnej demokracie je mu blízka a na svojom politickom presvedčení nemieni nič meniť.

Otvor článok

Indiu delí od prelomového úspechu vo vesmíre už len niekoľko dní

2.9 2019 12:34

NAÍ DILLÍ - Pristávací modul indickej bezposádkovej lunárnej misie Čandraján-2 sa v dnešných hodinách oddelil od orbiteru. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na indickú vesmírnu agentúru ISRO.

Otvor článok

Mozgovo mŕtva žena v Brne donosila a porodila dieťa

2.9 2019 12:35

BRATISLAVA - Lekári vo Fakultnej nemocnici Brno zaznamenali mimoriadne neobvyklý prípad. 117 dní udržiavali životné funkcie mozgovo mŕtvej ženy, ktorá teraz porodila zdravé dieťa.

Otvor článok

Boris Johnson sa kolegom vyhráža vylúčením zo strany, ak zahlasujú s opozíciou

2.9 2019 13:17

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson varoval v pondelok poslancov britského parlamentu za Konzervatívnu stranu, ktorí majú v úmysle hlasovať s opozíciou proti odchodu Británie z EÚ bez dohody, že budú vylúčení z poslaneckého klubu a v budúcich voľbách nebudú môcť za svoju stranu kandidovať.

Otvor článok

Od dnešného dňa začína na Slovensku fungovať nová politická strana

2.9 2019 13:18

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo v dnešných hodinách novú politickú stranu Za ľudí. Jej líder, exprezident Andrej Kiska, uviedol, že podpora od ľudí je pre stranu veľkým záväzkom. Dokopy sa im podarilo vyzbierať 16 000 podpisov.

Otvor článok

Vieme, o koľko lacnejšia môže byť Vaša budúci návšteva supermarketu

2.9 2019 14:00

Tisíce produktov za zvýhodnené ceny na jednom mieste, vždy aktuálne prehľady o zľavách, nielen to ponúka Zlacnene.sk

Otvor článok

Koncom týždňa bude v NRSR napätá situácia, opozícia podala návrh na odvolanie premiéra

2.9 2019 14:11

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) má podľa najnovších informácii čeliť odvolávaniu v parlamente. Má sa tak stať v piatok 6. septembra, kedy bude odvolávaniu predchádzať schôdza Národnej rady, na ktorej sa ujmú mandátov noví poslanci, nahrádzajúci tých, čo odišli do europarlamentu.

Otvor článok

Chorvátom bude v septembrových kvalifikačných bojoch chýbať jedna veľká opora

2.9 2019 14:42

BRATISLAVA - Tréner chorvátskej futbalovej reprezentácie Zlatko Dalič sa musel vyrovnať s nečakanou stratou pred septembrovými kvalifikačnými zápasmi o postup na majstrovstvá Európy. V dueloch proti Slovensku a Azerbajdžanu nebude môcť počítať so službami stredopoliara FC Barcelona Ivana Rakitiča, ktorého v nominácii na poslednú chvíľu nahradil Marko Rog.

Otvor článok

Každoročná naháňačka s potvrdením o návšteve školy sa skončila

2.9 2019 15:12

BRATISLAVA - Od 1. septembra tohto roka už väčšina rodičov nemusí doručovať na úrady práce potvrdenia o návšteve školy. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR je totiž zo zákona povinné od 1. septembra 2019 získavať údaje o deťoch, žiakoch a študentoch z dostupného informačného systému Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Otvor článok

Kto sa stane najlepším futbalistom sveta? V nominácii FIFA sú tieto tri mená

2.9 2019 15:47

MILÁNO - Holandský obranca a čerstvý víťaz ankety o hráča sezóny 2018/2019 podľa Európskej futbalovej únie (UEFA) Virgil van Dijk figuruje aj medzi trojicou nominovaných na cenu pre najlepšieho hráča roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Spoločnosť mu robia päťnásobní víťazi prestížnej ankety Portugalčan Cristiano Ronaldo a Argentínčan Lionel Messi.

Otvor článok

So začiatkom školského roka obnovuje EÚ program ovocia, zeleniny a mlieka na školách

2.9 2019 16:32

BRATISLAVA - Začiatkom nového školského roka sa v krajinách Európskej únie obnoví školský program ovocia, zeleniny a mlieka v školách.

Otvor článok

August 2019 bol jeden z najteplejších v histórii meraní

2.9 2019 16:45

BRATISLAVA – August 2019 priniesol nadpriemerné teploty i zrážky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na sociálnej sieti bilancoval charakter počasia počas druhého prázdninového mesiaca.

Otvor článok

NAKA odmietla trestné oznámenie na špeciálneho prokurátora

2.9 2019 17:13

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) odmietol anonymné trestné oznámenie, ktoré bolo podané na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v súvislosti s pôžičkou, ktorú mal dostať od svojho brata.

Otvor článok

Ferrari s prvým triumfom v sezóne, ku koncu to však bolo tesné

2.9 2019 17:58

BRATISLAVA – VC Belgicka na okruhu Spa - Francorchamps patrí medzi natradičnejšie. Darí sa tu šampiónom F1. Lewis Hamilton a Sebastian Vettel tu už zvíťazli niekoľkrát. Rovnako tak aj Kimi Raikkönen.

Otvor článok

Dobrá smrť získala cenu na festivale v USA za najlepší dokumentárny film

2.9 2019 18:09

BRATISLAVA - Film Dobrá smrť mal americkú premiéru v oficiálnej súťaži Montgomery International Film Festivalu v štáte Maryland na východe USA ako jediný zástupca zo strednej a východnej Európy.

Otvor článok

Dánsko kúpi štyri cirkusové slony aby ich poslalo odpočívať

2.9 2019 19:40

KODAŇ - Dánsko vynaloží 11 miliónov korún (1,47 milióna eur) na nákup posledných štyroch cirkusových slonov, aby im poskytlo náležitý odpočinok, keďže vláda sa chystá zakázať divé zvieratá v cirkusoch. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.