Ferrari s prvým triumfom v sezóne, ku koncu to však bolo tesné

NETKY.SK • 2 September 2019, 17:58 • 2 min
Ferrari s prvým triumfom v sezóne, ku koncu to však bolo tesné

BRATISLAVA – VC Belgicka na okruhu Spa - Francorchamps patrí medzi natradičnejšie. Darí sa tu šampiónom F1. Lewis Hamilton a Sebastian Vettel tu už zvíťazli niekoľkrát. Rovnako tak aj Kimi Raikkönen.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okruh ponúka aj prevýšenia, keďže sa nachádza v lese na kopci. Najvyšším miestom je šikana po dlhej rovinke zakončená predlhou 180-stupňovou zákrutou, odkiaľ vidíte až dole na najnižší bod okruhu. Trať je náročná hlavne na motor a pneumatiky. Aerodynamika tu nezohráva až takú úlohu ako napríklad na mestských tratiach.

 

 

Štvrtkové tréningy naznačili, ako už viackrát v sezóne, že Ferrari je veľmi rýchle. Oproti ostatným víkendom sa tento líšil ale tým, že Mercedes nevedel nájsť recept na Scuderiu z Maranella ani počas kvalifikácie. Výsledkom bolo teda double Ferrari, za ktoré sa postavili oba Mercedesy. Navyše Leclerc dokázal opäť poraziť 4-násobného majstra sveta Vettela, a získal ďalšie pole position v aktuálnej sezóne. Ako piaty sa na štart zaradil Verstappen, ktorý má od tohto víkendu už nového kolegu. Albon sa vymenil s Gaslym, ktorý od začiatku sezóny nevedel podávať výkony, aké sa od neho očakávali.

 

 

Sobotná kvalifikácia bola poznačená strašnou nehodou počas závodu nižšej série F2. Francúzsky pretekár Anthoine Hubert nezvládol výjazd zo známej Eau Rouge, vrazil do zvodidiel z pneumatík, ktoré ho odrazili naspäť smerom k trati. Odraz bol tak nešťastný, že mladý Francúz sa dostal priamo do jazdnej stopy Juana Manuela Correu. Zrážke sa už nedalo zabrániť. Correa ho trafil pri rýchlosti 312 km/h.

 

 

Závod bol okamžite zrušený. Dokonca aj taký ostrieľaný pilot ako Lewis Hamilton, ktorý práve poskytoval rozhovor po kvalifikácii médiám, zostal pri pohľade na zábery nehody úplne bez slov a už nemohol v rozhovore pokračovať.

 

 

Hubert bol ešte po prevoze do nemocnice CHU Liége pri vedomí, avšak hodinu a pol po nehode podľahol vnútorným zraneniam. Druhý neštastník nehody Correa musel podľa najnovších zdrojov podstúpiť sériu operácii. Najhoršie boli na tom obe zlomené nohy a pokrivená chrbtica. Hubert bol v aktuálnom ročníku F2 na ósmom mieste priebežného poradia. Minulý rok získal titul GP3 a bol považovaný za obrovský talent motoršportu.

 

 

Situácia pred nedeľnými pretekmi bola preto v Spa-Francorchamps komornejšia ako inokedy. Viaceré tímy si preto ako úctu pre Huberta dali počas pretekov čierne pásky na ramená. Platilo to ako pre jazdcov, vedenie tímov aj pre mechanikov v boxoch. Viacerí stajne zvolili dokonca na boku svojich monopostov nápis "Racing for Anthoine".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forever the GP3 world champion #f1 #f2 #rip #racingforanthoine

Príspevok, ktorý zdieľa Craig🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🇬🇧 (@agrohunter89),

 

Ani preteky F1 sa nezaobišli v Belgicku bez kolízie. Max Verstappen, miláčik domáceho publika, odštartoval katastrofálne a v nájazde do prvej zákruty bol až priveľký optimista. Dostal sa do slepého bodu Kimiho Räikkönena a poškodil si zavesenie. Rovnako tak musel odpstúpiť aj Kimi, i keď najprv to vyzeralo, že má poškodené len predné krídlo.

 

 

Lewis Hamilton sa po štarte dostal ihneď na druhé miesto, avšak silné Ferrari Sebastiana Vettela si uchmatlo druhú pozíciu naspäť pre seba. V 19-o kole závodu všetci diváci na tribúnach vstali a začali tlieskať. Bola to pocta pre mladého pretekára Huberta, ktorý na svojom monoposte nosil číslo 19.

 

 

Situácia sa neskôr upokojila. Po boxoxch sa odohrala rošáda a Vettel predbehol svojho kolegu Leclerca. Z vysielačky však dostal jasný odkaz, aby prepustil prvú pozíciu. Zozadu sa totiž rútil Hamilton. Ten bol ku koncu pretekov veľmi rýchly. Vettela obehol v priamom súboji a nechýbalo veľa, aby sa dostal do súboja aj s Leclercom. Tretí skončil nakoniec nenápadný Bottas, ktorý dostal stupeň víťazov takpovediac zadarmo, pretože Vettel musel ísť ešte na jednu vynútenú zastávku do boxov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona