August 2019 bol jeden z najteplejších v histórii meraní

NETKY.SK • 2 September 2019, 16:45 • 2 min
August 2019 bol jeden z najteplejších v histórii meraní

BRATISLAVA – August 2019 priniesol nadpriemerné teploty i zrážky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na sociálnej sieti bilancoval charakter počasia počas druhého prázdninového mesiaca.

slovakia

left justify in out

"August 2019 bol piaty najteplejší august v histórii pozorovaní,“ uviedol SHMÚ. Spresnil ďalej, že v priemere vystúpili teploty v rámci celého mesiaca o 1,5 až dva stupne Celzia nad úroveň normálu, ktorý vychádza z meraní v rokoch 1981 až 2010.

 

"Priemerná teplota mesiaca dosiahla v nížinách zväčša 21 až 23 stupňov a v dolinách a kotlinách s nadmorskou výškou 600 až 800 m bola priemerná mesačná teplota väčšinou 16 až 19 stupňov,“ priblížili meteorológovia.

 

"Absolútne najvyššia teplota celého mesiaca bola nameraná na staniciach v Mužli a Gbelciach v okrese Nové Zámky, kde v sobotu 10. augusta vystúpila teplota na 35,7 stupňa Celzia,“ dodali.

 

Vysoké teploty priniesli aj veľa tropických dní. "V južnej polovici územia v polohách do 300 m nad morom ich bolo väčšinou desať až 15, ale ojedinele aj viac. Napríklad Hurbanovo ich malo až 17,“ dodal SHMÚ.

 

img

 

Počasie v auguste 2019 poznačilo i pomerne veľa zrážok. "Celkovo spadlo väčšinou od 70 do 150 mm zrážok. Znamená to, že na väčšine územia sa skončil mesiac ako celok zrážkovo nadnormálny,“ uviedli meteorológovia.

 

Upozornili však i na to, že medzi regiónmi i lokalitami mohli byť veľké rozdiely, keďže rozhodujúce úhrny padali väčšinou pri búrkach.

 

"V Dolnom Hričove pri Žiline spadlo napríklad oveľa viac ako priemerná hodnota, až 181 mm. Je to zároveň najvyšší celkový úhrn zrážok za august pre nižšie polohy. Naopak, letisko v Bratislave malo iba 32 mm a v Kamanovej pri Topoľčanoch spadlo ešte menej, 31 mm zrážok,“ dodal SHMÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona