Testovaných na slovensku
188235
Infikovaných na slovensku
1528
Infikovaných svetovo
6982883
Úmrtí svetovo
402273
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
7. jún. 2020Róbert
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
02.09.2019 09:32 Zaujímavosti
Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
02.09.2019 09:32 Zaujímavosti

Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!



BRATISLAVA - Až do dnešných dní sa verilo, že poškodenú sklovinu nemožno spontánne obnoviť a defekty na nej sú nenávratné. Čínski odborníci však majú dobrú správu!


Tím výskumníkov z univerzity v meste Če-ťiang vytvoril gél, po ktorom sa sklovina dokáže obnoviť. O výsledkoch svojho výskumu píšu v odbornom časopise Science Advances.

Zubná sklovina je mineralizovaná vrstva pokrývajúca povrch zuba a je to najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Nedokáže sa však sama obnovovať. V dôsledku toho je zubný kaz jedným z najbežnejších chronických ochorení u ľudí, uvádzajú vo svojom výskume vedci. Na opravu poškodenej skloviny zubov sa používajú živicové, keramické či amalgámové výplne, tie však nedosahujú permanentnú opravu a môžu sa uvoľniť, keďže sú vyrobené z cudzích materiálov.

 


Gél obsahuje vápnik a fosfát, ktoré obsahuje aj zubná sklovina, aby podporili jej samostatnú obnovu. Vedci Žuej-kchang Tchang, Čao-ming Liou a ich desiati kolegovia gél otestovali na vytrhnutých poškodených ľudských zuboch. Tie udržiavali v nádobách s roztokom, ktoré simulovali prostredie v ústach. Sklovina sa s gélom dokázala sama obnoviť v priebehu 48 hodín. Gélu sa však podarilo vytvoriť vrstvu hrubú len tri mikrometre, a teda o približne 400-krát tenšiu, ako je nepoškodená sklovina. Podľa Tchanga však gél možno aplikovať opakovane, aby vrstva zhrubla.

 



Vedci gél v súčasnosti testujú na myšiach a dúfajú, že ho v neskorších štádiách výskumu budú môcť otestovať aj u ľudí v prirodzených podmienkach. A to teda aj keď jedia a pijú.
 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: SITA/netky IK

Foto:  Unsplash/Pexels



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok