Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!

NETKY.SK • 2 September 2019, 09:33 • 2 min
Vedci prišli so skvelou novinkou, poškodená sklovina sa dá obnoviť!

BRATISLAVA - Až do dnešných dní sa verilo, že poškodenú sklovinu nemožno spontánne obnoviť a defekty na nej sú nenávratné. Čínski odborníci však majú dobrú správu!

slovakia

left justify in out

Tím výskumníkov z univerzity v meste Če-ťiang vytvoril gél, po ktorom sa sklovina dokáže obnoviť. O výsledkoch svojho výskumu píšu v odbornom časopise Science Advances.

Zubná sklovina je mineralizovaná vrstva pokrývajúca povrch zuba a je to najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Nedokáže sa však sama obnovovať. V dôsledku toho je zubný kaz jedným z najbežnejších chronických ochorení u ľudí, uvádzajú vo svojom výskume vedci. Na opravu poškodenej skloviny zubov sa používajú živicové, keramické či amalgámové výplne, tie však nedosahujú permanentnú opravu a môžu sa uvoľniť, keďže sú vyrobené z cudzích materiálov.

 

img


Gél obsahuje vápnik a fosfát, ktoré obsahuje aj zubná sklovina, aby podporili jej samostatnú obnovu. Vedci Žuej-kchang Tchang, Čao-ming Liou a ich desiati kolegovia gél otestovali na vytrhnutých poškodených ľudských zuboch. Tie udržiavali v nádobách s roztokom, ktoré simulovali prostredie v ústach. Sklovina sa s gélom dokázala sama obnoviť v priebehu 48 hodín. Gélu sa však podarilo vytvoriť vrstvu hrubú len tri mikrometre, a teda o približne 400-krát tenšiu, ako je nepoškodená sklovina. Podľa Tchanga však gél možno aplikovať opakovane, aby vrstva zhrubla.

 

img

Vedci gél v súčasnosti testujú na myšiach a dúfajú, že ho v neskorších štádiách výskumu budú môcť otestovať aj u ľudí v prirodzených podmienkach. A to teda aj keď jedia a pijú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona