Koncom týždňa bude v NRSR napätá situácia, opozícia podala návrh na odvolanie premiéra

NETKY.SK • 2 September 2019, 14:11 • 2 min
Koncom týždňa bude v NRSR napätá situácia, opozícia podala návrh na odvolanie premiéra

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) má podľa najnovších informácii čeliť odvolávaniu v parlamente. Má sa tak stať v piatok 6. septembra, kedy bude odvolávaniu predchádzať schôdza Národnej rady, na ktorej sa ujmú mandátov noví poslanci, nahrádzajúci tých, čo odišli do europarlamentu.

slovakia

left justify in out

Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podala opozíci. Dôvodom je, že predseda vlády neodvolal Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Jej odchod žiada opozícia po odhalení údajných kontaktov s Marianom K. obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová.

 

img

 

Schôdzu podporilo 32 opozičných poslancov z klubu OĽaNO, SaS, Sme rodina a niekoľko nezaradených zákonodarcov. Pellegrini opakovane vyhlásil, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, požiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby navrhol jej odvolanie. Podľa vlastných slov chce konať až po tom, čo bude mať v rukách relevantné informácie.

 

img

 

Smer-SD sa za svojho premiéra postavil, návrh na jeho odvolanie považuje predseda Smeru-SD Robert Fico za neopodstatnený, účelový a smiešny. Premiéra a vládu bude strana podľa Ficových slov brániť všetkými dostupnými prostriedkami. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom K. Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla.

 

img

 

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona