Indiu delí od prelomového úspechu vo vesmíre už len niekoľko dní

NETKY.SK • 2 September 2019, 12:34 • 2 min
Indiu delí od prelomového úspechu vo vesmíre už len niekoľko dní

NAÍ DILLÍ - Pristávací modul indickej bezposádkovej lunárnej misie Čandraján-2 sa v dnešných hodinách oddelil od orbiteru. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na indickú vesmírnu agentúru ISRO.

slovakia

left justify in out

Modul by sa mal 7. septembra pokúsiť o mäkké pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca. Všetky jeho súčasti aj orbitera sú podľa ISRO v poriadku.

 

 

Kozmická loď Čandraján-2 (v preklade "lunárne vozidlo") odštartovala ešte 22. júla z kozmodrómu Šríharikóta, nachádzajúceho sa na ostrove ležiacom neďaleko pobrežia juhoindického štátu Ándhrapradéš a 20. augusta uskutočnila prechod na obežnú dráhu Mesiaca. Pristávací modul je v súčasnosti vo vzdialenosti 100 kilometrov od povrchu Mesiaca.

 

 

India do prípravy misie investovala viac ako 126 miliónov eur. V prípade úspechu by sa po USA, bývalom Sovietskom zväze a Číne stala štvrtou krajinou sveta, ktorej sa podarilo pristáť na povrchu Mesiaca. Prieskumné vozidlo sa bude pohybovať po Mesiaci približne 14 dní a má zhromažďovať údaje o vode, mineráloch, skalných útvaroch či o otrasoch mesačného povrchu a na Zem posielať získané dáta a fotografie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Image courtesy: ISRO

Príspevok, ktorý zdieľa All about ISRO (@isro_india),

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies