S pekným počasím vonku pribúdajú aj cyklisti. Na aké pravidlá by si mali dať pozor?

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 10:17 • 2 min
S pekným počasím vonku pribúdajú aj cyklisti. Na aké pravidlá by si mali dať pozor?

BRATISLAVA - S príchodom jari a blížiacim sa letom pribúdajú na cestách aj najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky a to sú najmä cyklisti.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na to je potrebné venovať väčšiu pozornosť zameranú na bezpečnosť a ohľaduplnosť voči takýmto účastníkom cestnej premávky ako aj pri využívaní týchto dopravných prostriedkov. Každý z nás má zodpovednosť za svoje správanie a môže prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a zranení na cestách.

 

Najčastejšie porušenia predpisov u cyklistov zahŕňajú:

  • Jazda pod vplyvom alkoholu
  • Jazda na červenú
  • Odmietnutie dychovej skúšky
  • Jazda po chodníku
  • Nevybavenie bicykla predpísaným osvetlením za zníženej viditeľnosti

 

Dopravná nehodovosť u cyklistov v roku 2023:

  • Celkový počet dopravných nehôd s účasťou cyklistov: 765
  • Počet nehôd, ktoré zavinili cyklisti: 457
  • Počet usmrtených cyklistov: 13
  • Počet nehôd v obci: 667
  • Počet nehôd mimo obce: 98

 

Vybrané priestupky a sankcie:

  1. Porušenie povinnosti mať reflexné prvky alebo zvonček: V blokovom a rozkaznom konaní: Pokuta do výšky 50,- €; V správnom konaní: Pokuta do výšky 100,- €.
  2. Porušenie povinnosti mať funkčné brzdy, svetlá, alebo pneumatiky v dobrom stave: V blokovom a rozkaznom konaní: Pokuta do výšky 50,- €; V správnom konaní: Pokuta do výšky 100,- €.
  3. Jazda cez priechod pre chodcov a jazda vedľa seba: V blokovom a rozkaznom konaní: Pokuta do výšky 50,- €; V správnom konaní: Pokuta do výšky 100,- €.

Preventívne rady pre cyklistov:

  1. Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky: Cyklisti sú povinní dodržiavať rovnaké pravidlá ako vodiči motorových vozidiel. To znamená, že musia dodržiavať dopravné značky, semafory a prednostné pravidlá.
  2. Noste ochrannú výstroj: Noste minimálne cyklistickú prilbu a cyklistické rukavice. Tieto prvky pomôžu minimalizovať riziko zranení v prípade nehody.
  3. Buďte viditeľní: Používajte reflexné prvky a svetlá, najmä za zníženej viditeľnosti alebo v noci. To pomáha ostatným účastníkom cestnej premávky vidieť vás včas.
  4. Udržiavajte svoj bicykel v dobrom technickom stave: Pravidelná údržba ako kontrola bŕzd, svetiel, pneumatík a iných komponentov je dôležitá pre bezpečnú jazdu.
  5. Buďte ostražití v blízkosti áut: Buďte pozorní na otvárajúce sa dvere áut. Dodržujte dostatočnú vzdialenosť od ostatných vozidiel.
  6. Vyhnite sa jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog: Alkohol a drogy zhoršujú reflexy a zvyšujú riziko nehody. Vždy jazdite len v stave absolútnej triezvosti.
  7. Dodržiavajte predpísané cesty: Vyhýbajte sa jazde po chodníkoch, kde to nie je povolené, a dodržiavajte vyznačené cyklistické trasy.
  8. Buďte ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky: Nepoužívajte slúchadlá alebo telefón počas jazdy a buďte pripravení reagovať na neočakávané situácie.
  9. Zlepšite svoje jazdné schopnosti: Nepreceňujte svoje schopnosti a začnite s jazdami po menej frekventovaných cestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR / Prezídium PZ, Foto: SITA / Dreamstime (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies