Archív článkov za Máj 2024, strana 1

Otvor článok

Nový výpočet cien tepla si všimneme už pri najbližšom vyúčtovaní. Doplácať bude najmä jedna skupina ľudí

1.5 2024 06:45

Nový spôsob platieb za teplo si domácnosti všimnú už v aktuálnych vyúčtovaniach. Správca ich má doručiť do konca mája. Doplácať budú najmä majitelia neobývaných bytov. Nová vyhláška zaviedla povinné zložky: základnú a spotrebnú. Základná zložka sa rozpočítava rovnomerne medzi všetky byty podľa podlahovej plochy.

Otvor článok

Slovensko dodalo Ukrajine 4 špeciálne drony. Rezort zahraničných vecí pripomína aj prisľúbené Boženy

1.5 2024 07:30

BRATISLAVA - Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou, informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že Slovensko naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajiny.

Otvor článok

Prvý máj 2024: Solidarita je jediný spôsob, ako bojovať za pracovné práva a demokraciu

1.5 2024 09:00

Bez odborov niet demokracie - to je posolstvo celosvetového odborového hnutia pri príležitosti Prvého mája. Dodržiavanie práv zamestnancov, vysoká organizovanosť v odboroch a pokrytie kolektívnymi zmluvami vedú k spravodlivejšiemu rozdeleniu bohatstva a väčšej dôvere verejnosti v demokratické inštitúcie.

Otvor článok

Tradičná prvomájová cigánska pečienka. Ako pripraviť túto tradičnú pochutinu?

1.5 2024 10:00

Cigánska pečienka je tradičné jedlo, ktoré sa objavuje na rôznych slávnostiach, trhoch i festivaloch. Najčastejšie sa Cigánska pečienka pripravuje z krkovičky, ale môžeme použiť aj karé alebo kuracie prsia. Existujú už aj rôzne vylepšené, dokonca aj diétnejšie verzie.

Otvor článok

Liga majstrov: Real nedokázal udržať vedenie, proti Bayernu Mníchov remizoval

1.5 2024 10:30

MNÍCHOV - Futbalisti Realu Madrid remizovali v úvodnom zápase semifinále Ligy majstrov na pôde Bayernu Mníchov 2:2. Bavori po prvom dejstve prehrávali 0:1, no zásluhou Leroya Saneho a Harryho Kanea po zmene strán skóre otočili.

Otvor článok

Na juhu Číny sa prepadla diaľnica, tragédiu neprežilo takmer 20 ľudí +VIDEO

1.5 2024 11:00

PEKING - Najmenej 19 ľudí zahynulo pri prepade časti diaľnice na juhu Číny. Informovala o tom v stredu (1. 5.) agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá. Ďalších 30 ľudí podľa nich záchranári odviezli do nemocnice. Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že oblasť postihli v posledných dňoch silné lejaky.

Otvor článok

Premiér Fico odpracoval nočnú zmenu v automobilke. Odkázal, že je to prejav solidarity voči ľuďom, a že je uťahaný ako kôň

1.5 2024 12:30

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico si opäť vyskúšal nočnú zmenu v automobilke ZKW pri Topoľčanoch, ktorá produkuje svetlá a patrí k veľkým dodávateľom automobilového priemyslu. Podobnú nočnú absolvoval aj v roku 2017 v americkom podniku IAC.

Otvor článok

Sila makeupu: Prečo nám dáva odvahu a dokáže zmeniť naše naladenie?

1.5 2024 13:00

Makeup nie je len o povrchných krásach, ale má aj hlboký vplyv na naše sebavedomie a emocionálny stav. Aplikácia kozmetiky nie je len o fyzickej transformácii, ale aj o a vyjadrení svojej identity. Makeup nám pomáha cítiť sa lepšie o sebe, bojovať s neistotami a zlepšovať svoju náladu. V tomto článku sa pozrieme na rôzne aspekty sily makeupu a jeho vplyv na naše životy.

Otvor článok

Kráčate po špičkách vo vlastnom vzťahu? Šikana v partnerskom vzťahu vie mať dlhodobý negatívny dopad na psychiku obete

1.5 2024 13:20

Vzťahy majú mnoho podôb, ale všetky zdieľajú rovnaký štandard; mali by ste sa vo svojom vzťahu cítiť bezpečne a sebaisto. Ak ste sa teda niekedy pristihli, že vo svojom vlastnom vzťahu kráčate po špičkách alebo vás partner neustále kritizuje, bagatelizuje či kontroluje, niečo nie je v poriadku.

Otvor článok

Google Play zverejnil bizarnú poctu Sonicovi. To viedlo aj spoločnosť Sega k otázke "Čo to robíš?"

1.5 2024 13:45

Google Play sa nedávno rozhodol vzdať hold ježkovi Sonicovi na sociálnych sieťach. Je to rozumné, vzhľadom na to, že tento slávny maskot v súčasnej dobe zažíva tak trochu kultúrnu chvíľku. Má to však háčik - väčšina vecí vo vlákne je nesprávnych.

Otvor článok

Koľko by sme mali denne sedieť, stáť, cvičiť či spať? Štúdia vás isto prekvapí

1.5 2024 16:00

MELBOURNE. Austrálski vedci tvrdia, že pre optimálne zdravie je nevyhnutné stáť aspoň päť hodín denne.

Otvor článok

Šéf americkej diplomacie Blinken: Nový návrh je pre Hamas veľkorysý, mal by ho prijať

1.5 2024 17:30

AMMÁN/JERUZALEM. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken opäť vyzval palestínske hnutie Hamas, aby prijalo dohodu o prímerí v Pásme Gazy a prepustilo rukojemníkov. Blinken v Jordánsku rokoval aj o zvýšení humanitárnej pomoci Palestínčanom, informovala agentúra AFP.

Otvor článok

Vydávali sa za deti v núdzi, obete si hľadali na sociálnych sieťach. Španielska polícia zadržala viac než stovku podvodníkov

1.5 2024 18:40

MADRID - Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850-tisíc eur. Informuje o tom agentúra DPA a webová stránka El Confidential.

Otvor článok

Prezidentka Čaputová ocenila osobnosti za ich zásluhy pri vstupe do EÚ a NATO

1.5 2024 19:10

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila v utorok 30. apríla 2024 na slávnostnom podujatí k 20. výročiu vstupu SR do EÚ a NATO v Prezidentskom paláci 28 osobností, ktoré sa v období pred rokom 2004 priamo podieľali na prístupovom procese alebo iným spôsobom podporovali integračné úsilie SR.

Otvor článok

Rozhovor s Dávidom Dawe Whiteom

2.5 2024 08:05

Dávid Dawe White, 26 ročný raper z Bratislavy prijal pozvanie naše a porozprával nám o svojich začiatkoch, spoluprácach aj o najnovších skladbách.

Otvor článok

Neustály tlak: Majú na seba vysoko atraktívni ľudia vyššie nároky?

2.5 2024 09:00

Vysoko atraktívni ľudia čelia v spoločnosti osobitnému tlaku, ktorý často vedie k vyšším nárokom na seba. Tento článok sa zaoberá otázkou, či majú títo jedinci skutočne vyššie nároky na seba, ako aj dôsledkami, ktoré to môže mať na ich psychické a emocionálne zdravie.

Otvor článok

Liga majstrov: Borussia vyhrala nad PSG. Do odvety si ponesie len tesný náskok

2.5 2024 09:15

DORTMUND - Futbalisti Borussie Dortmund vyhrali v prvom zápase semifinále Ligy majstrov nad Parížom St. Germain 1:0. O jediný gól stretnutia sa v 36. minúte postaral Niclas Füllkrug. Slovenský obranca Milan Škriniar sedel na lavičke PSG. Odveta je na programe 7. mája v Paríži.

Otvor článok

Kliešte už sú aktívne, po návšteve prírody si treba skontrolovať pokožku

2.5 2024 09:30

BRATISLAVA - Kliešte si svoje obete vyhľadávajú najmä v čase rozmnožovania, teda zvyčajne počas apríla a mája. Najčastejšie sa vyskytujú v tráve, nízkych krovinách, na čistinách, okraji lesov či v hustom poraste. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý na ľudí apeluje, aby si po návšteve prírody skontrolovali pokožku

Otvor článok

Bývalého titulového vyzývateľa čaká drastické chudnutie z ťažkej váhy: Bude to ťažké, ale chcem titul

2.5 2024 09:59

Slovensko-maďarský MMA bojovník Lajos Papp sa naposledy predstavil na RFA 14 v Košiciach v titulovom zápase s Tomášom Možným. V ňom ťahal za kratší koniec, keď ho Možný ukončil v 2. kole na TKO. Papp sa rozhodol zmeniť váhovú kategóriu a teraz ho čaká premiéra v 93-ke proti Jakubovi Kůčovi.

Otvor článok

Vláda bude dnes rokovať o investičných stimuloch, kryptoaktívach či oslavách SNP

2.5 2024 10:00

BRATISLAVA - Štát by mal v nasledujúcich rokoch podporiť investície do rozvoja elektromobility v Trnave a Dolnom Hričove sumou takmer 27 miliónov eur. Štátnu investičnú pomoc by mala dostať firma Meta System Slovakia, ZF Slovakia a Wia Slovakia. Vyplýva to z materiálov, o ktorých by vo štvrtok mala rokovať vláda. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa bude zaoberať aj reguláciou trhu s kryptoaktívami, podporou opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva či obnovou pamätníka SNP na Jankovom vŕšku.

Otvor článok

Začala sa peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých

2.5 2024 10:15

BANSKÁ BYSTRICA - Po peľovej sezóne brezy na území Slovenska nastupuje peľová sezóna ďalšieho silného alergénu, a to peľu tráv z čeľade lipnicovitých. Jeho denné koncentrácie sú však zatiaľ len v nízkych hladinách, informovala o tom s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Otvor článok

Prečo niektorých mužov priťahujú staršie ženy? V týchto veciach podliehajú ich čaru

2.5 2024 10:30

Pre mnohých mužov môže byť staršia žena zdrojom atrakcie a príťažlivosti. Táto dynamika vzniká z rôznych faktorov, ktoré sa týkajú nielen fyzickej príťažlivosti, ale aj emocionálnej zrelosti a osobnostných vlastností.

Otvor článok

NHL: Obhajca Vegas je na pokraji vyradenia, Dallas má na dosah úspešnú otočku

2.5 2024 10:45

NEW YORK - Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v piatom stretnutí štvrťfinále Západnej konferencie NHL nad Los Angeles Kings 4:3 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. Na triumfe sa podieľal dvoma gólmi útočník Leon Draisaitl. Dallas zvíťazil nad obhajcom titulu Vegas 3:2 a rovnakým pomerom vedie aj v celej sérii.

Otvor článok

Uber čelí žalobe zo strany tradičných londýnskych taxikárov. Môžu získať desaťtisíce eur

2.5 2024 11:00

LONDÝN - Americký prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Uber čelí v Británii žalobe zo strany tradičných londýnskych taxikárov, ktorá by ho mohla stáť viac ako 250 miliónov libier. Informoval portál BBC a denník Financial Times.

Otvor článok

Pozdvihnite kúpeľňu na vyšší stupeň elegancie. Objavte liaty mramor

2.5 2024 11:06

Kupujete nový byt či dom? Plánujete rekonštrukciu alebo renováciu kúpeľne? Potom skúste staviť na eleganciu, trvanlivosť a nadčasovosť nielen v designe, ale aj v materiáloch. Vašej pozornosti by nemali uniknúť sprchové vaničky z liateho mramoru, ktoré nielenže posúvajú vzhľad kúpeľne do vyšších poschodí vizuálneho neba, ale navyše sa pýšia výrazne vyššou odolnosťou a flexibilitou ako bežné akrylátové vaničky.

Otvor článok

Obľúbené cyklobusy vyrážajú na cesty už túto sobotu. Premávať budú do Terchovej, Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc

2.5 2024 11:15

ŽILINA - Spoznávať krásy Žilinského kraja môžu jeho obyvatelia a návštevníci opäť aj prostredníctvom obľúbených cyklobusov, s cieľovými zastávkami Terchová – Nová Bystrica – Turčianske Teplice – Zverovka – Štrbské Pleso. Prvé cyklobusy vyrážajú na cesty už túto sobotu.

Otvor článok

Hviezdny Ľudovít Klein má pre fanúšikov veľkú novinku! Stal sa spolumajiteľom…

2.5 2024 11:26

Trnavský Spartakus Fight Gym, v ktorom trénuje napríklad Čepo, Pirát či Ryšavý, urobil zaujímavý krok do budúcna. Ľudovít Klein, ktorý v UFC hrdo reprezentuje nielen Slovensko, ale aj toto moderné športové tréningové centrum, sa oficiálne stal jeho novým spolumajiteľom. Najúspešnejší gym na Slovensku sa preto môže tešiť na novú etapu, od ktorej si sľubuje množstvo pozitív.

Otvor článok

Minister Taraba odvolal ďalšieho riaditeľa. Končí šéf Správy Národného parku Slovenský kras

2.5 2024 11:45

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Tomáš Tarab vo štvrtok odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Slovenský kras Milana Olekšáka. Poverený riadením národného parku bude od piatka (3. mája) Martin Golian. Informoval o tom odbor komunikácie envirorezortu.

Otvor článok

Ako predchádzať Alzheimerovej chorobe. Čo je to vlastne demencia?

2.5 2024 12:00

LOS ANGELES - Odborníci odhalili jednoduché kroky, ktoré nám pomôžu vyhnúť sa tomuto ochoreniu. Pletenie napríklad znižuje demenciu až o 30 percent a šach o deväť.

Otvor článok

Svetový deň hygieny rúk: Ako správne umývať ruky naučme už malé deti

2.5 2024 12:30

Už v najútlejšom detstve si osvojujeme dôležité návyky, ktoré si nesieme so sebou do dospelosti a ďalej ich vštepujeme našim deťom. Medzi ne patrí aj umývanie rúk - stále najjednoduchší a pritom veľmi účinný spôsob, ako chrániť svoje zdravie a brániť šíreniu infekčných ochorení. Práve v predškolskom veku si dieťa vytvára hygienické návyky pre celý svoj život.

Otvor článok

V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby. Voliči si vyberajú viac ako 2000 členov mestských rád a 11 starostov miest

2.5 2024 13:10

LONDÝN - Vo štvrtok sa začali v Anglicku a Walese voľby do miestnych samospráv. Ich výsledok bude poslednou veľkou skúškou pred parlamentnými voľbami v Spojenom kráľovstve, ktoré podľa predvolebných prieskumov po dlhých 14 rokoch odstavia od moci Konzervatívnu stranu.

Otvor článok

Pobodaný asýrsky biskup po návrate z nemocnice opäť káže, má poranené oko + VIDEO

2.5 2024 13:30

Asýrsky biskup, ktorý bol začiatkom tohto mesiaca pri kázni v kostole v austrálskom Wakeley pobodaný povedal, že v dôsledku incidentu utrpel zrakové postihnutie jedného oka.

Otvor článok

Právo na prvé zamestnanie: Pracovné skúsenosti pre mladých a výhody pre zamestnávateľov

2.5 2024 13:40

BRATISLAVA - Desiatky mladých ľudí odnes získavajú svoje prvotné pracovné skúsenosti vďaka projektu štátnej pomoci Právo na prvé zamestnanie. Tento projekt im pomôže získať požadované pracovné zručnosti a zároveň umožní zamestnávateľom získať nových pracovníkov. Súčasťou projektu je možnosť pre zamestnávateľov zaškoliť nových pracovníkov takmer bezplatne, pričom rezort práce preplatí 90 % celkovej ceny práce zamestnanca po dobu 6 mesiacov. Žiadosť o príspevok na podporu pracovného miesta v rámci tohto projektu je možné na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

Otvor článok

Reformy Márie Terézie platia dodnes, zaviedla moderný spôsob života do feudálneho spiatočníctva

2.5 2024 14:10

Jednou z najvýznamnejších zmien, ktoré Mária Terézia zaviedla, bola centralizácia vlády a byrokratizácia správy. Snažila sa posilniť kontrolu monarchie nad rôznymi regiónmi a znížiť moc šľachty. Tieto reformy viedli k zjednoteniu právnych systémov, zavedeniu rovnakých daní a jednotnej administratíve.

Otvor článok

Pri protestoch na univerzitách v USA bolo doteraz zatknutých viac ako 1000 ľudí

2.5 2024 14:36

WASHINGTON - Podľa správ amerických médií bolo v posledných dňoch zatknutých viac ako 1000 propalestínskych demonštrantov, keďže v utorok pokračovali protivojnové demonštrácie na viac ako 20 amerických univerzitách.

Otvor článok

Faraónova kliatba vyriešená? Vedci rozlúštili záhadu, čo zabila vyše 20 ľudí, ktorí v roku 1922 otvorili hrobku Tuta + VIDEO

2.5 2024 15:00

KÁHIRA. Na základe staroegyptského textu hrozila smrť v dôsledku choroby, ktorú lekári nevedeli diagnostikovať, každému, kto naruší pozostatky kráľovských múmií.