Ďalšie REAKCIE zahraničných predstaviteľov na atentát na slovenského premiéra + AKTUALIZÁCIA

NETKY.SK • 15 Máj 2024, 18:33 • 2 min
Ďalšie REAKCIE zahraničných predstaviteľov na atentát na slovenského premiéra + AKTUALIZÁCIA

Zahraničie nezostáva chladným a reaguje na dnešný atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Nemecký kancelár Olaf Scholz píše „o zbabelom pokuse o atentát“ na Roberta Fica. „Násilie nesmie mať miesto v európskej politike. V týchto chvíľach myslím na Roberta Fica, jeho blízkych a občianky a občanov Slovenska.“

Na pokus o atentát na premiéra reagoval aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck. V úvode svojho prejavu na pôde nemeckého Spolkového snemu v Berlíne zaželal Ficovi skoré uzdravenie a zároveň upozornil, že tí, ktorí sa cítia byť súčasťou demokratického spektra, by mali svoje slová „dôkladne zvažovať“. 

Poľský prezident aj premiér vyhlásili, že myslia na slovenského premiéra. „Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba,“ reagoval prezident Andrzej Duda.

„Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach,“ uviedol premiér Donald Tusk. 

"Som hlboko šokovaný z útoku na môjho priateľa Roberta Fica," vyhlásil Viktor Orbán. „Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!“ reagoval maďarský premiér.

 

Ruský prezident Vladimír Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť""Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

 

Útok na Roberta Fica je desivý, reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Dôrazne odsudzujeme tento akt násilia voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Malo by sa vynaložiť všetko úsilie, aby sa zabezpečilo, že sa násilie nestane normou v žiadnej krajine, forme alebo sfére.“

Útok na Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. „Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek,“ uviedol Petr Pavel.
 
„Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,“ napísal Pavel.

K útoku sa vyjadrila aj predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová. „Akákoľvek forma politicky motivovaného násilia je absolútne neprijateľná,“ napísala. Ficovi zaželala skoré uzdravenie bez trvalých následkov.

 

Mateusz Morawiecki na sociálnej sieti napísal k „hroznej správe zo Slovenska“, že je myšlienkami s Robertom Ficom. 

Zareagoval aj český exprezident Miloš Zeman. Na sociálnej sieti napísal, že „s hlbokou ľútosťou prijal správu o atentáte na priateľa Roberta Fica“. Dodal, že si praje, aby bol páchateľ atentátu prísne potrestaný. 

K atentátu sa vyjadril aj bývalý český premiér Andrej Babiš. 

Reagoval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska,“ uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: DPA, TASR, tvnoviny.sk, Foto: Robert Fico / cmp.seznam.cz
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies